Blog

Οργάνωση σακιδίου Πεζοπορίας !

Σε κάθε πεζοπορική εξόρμηση και ανεξάρτητα της διάρκειας αυτής, το περιεχόμενο του σακιδίου που κουβαλάμε στην πλάτη μας ( ρουχισμός, εξοπλισμός, προμήθειες φαγητού και νερού ) συμβάλει – έως ένα βαθμό πάντα – στο αν θα έχουμε μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία.

Ο τρόπος με τον οποίο τα αντικείμενα αυτά τοποθετούνται στο σακίδιο είναι κι αυτός σημαντικός, μιας και είναι ένας παράγοντας που από μόνος του μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της εμπειρίας μας.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε έχοντας κατά νου την οργάνωση σακιδίου για πολυήμερες εξορμήσεις (όπου ο εξοπλισμός είναι σαφώς περισσότερος), μα η φιλοσοφία είναι η ίδια και οι συμβουλές αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες ακόμη και για την οργάνωση σακιδίου για μονοήμερες εξορμήσεις.

Σταθερότητα/ Ασφάλεια

Καταρχάς, πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα πάντα να μπαίνουν ( αν γίνεται ) ΜΕΣΑ στο σακίδιο και επουδενί να κρέμεται πλήθος αντικειμένων έξω από αυτό, εικόνα που συνοδεύει συχνά «νεοφώτιστους» πεζοπόρους.

Πέραν του κινδύνου τα αντικείμενα αυτά να φθαρούν ή να χαθούν, σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια μα πρωτίστως γινόμαστε ασταθείς, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ασφάλεια μας σε τεχνικό πεδίο!

Ένα γεμάτο σακίδιο μας τραβάει προς τα πίσω και ενστικτωδώς κλίνουμε προς τα εμπρός για να έρθουμε στην πρότερη φυσική μας θέση. Όσο βαρύτερο το σακίδιο, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να καταναλώσουμε για να ισορροπήσουμε αυτή τη μετατόπιση.

Η αρνητική αυτή επίδραση του σακιδίου στη σταθερότητα μας μπορεί να μειωθεί δραστικά με σωστή κατανομή του βάρους του.

Κατανομή του βάρους

Ογκώδη μα μαλακά αντικείμενα ( πχ υπνόσακος ) πρέπει να τοποθετούνται στο κατώτερο τμήμα (πάτο) του σακιδίου, ώστε πάνω τους να πατήσουν τα βαρύτερα.

Τα βαρύτερα και πιο συμπαγή αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται :

 • στο μέσο ύψος του σακιδίου
 • κοντά στο σώμα μας ( δηλ. στην πλάτη του σακιδίου )
 • κοντά στην σπονδυλική μας στήλη, μοιράζοντας ισόποσα το βάρος δεξιά και αριστερά αυτής για να μη μπατάρουμε προς τη μια πλευρά.

Αντίθετα, τα πιο ελαφριά αντικείμενα του εξοπλισμού μας καλό είναι να τοποθετούνται:

 • στην κορυφή του 
 • μακριά από το σώμα μας ( δηλ. στο μπροστινό του μέρος ).

Άνεση 

Προσαρμόζουμε ( σφίγγουμε ) τους ιμάντες της μέσης και των ώμων κατά τέτοιο τρόπο ώστε το βάρος να στηρίζεται περισσότερο στους γοφούς (~70%) παρά στους ώμους (~30%) . Συχνά- πυκνά κατά την πορεία αναπροσαρμόζουμε για να αποφορτίσουμε την περιοχή που δέχεται την καταπόνηση.

Οργάνωση

Συναφή αντικείμενα ( πχ ρουχισμός, φαρμακείο ) αποθηκεύονται ομαδοποιημένα σε πανάλαφρους στεγανούς σάκους – όπως και τα πιο ογκώδη ( πχ κατάλυμα, υπνόσακος, προμήθειες φαγητού ) !

Στεγανός σάκος με το ρουχισμό για τη διάσχιση της Πίνδου -Σεπτέμβρης 2020.

 

Φροντίζουμε να έχουμε άμεσα διαθέσιμα ( στις τσέπες της ζώνης, σε άλλες εξωτερικές θήκες και την κορυφή του σακιδίου ) τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της πορείας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σταματάμε κάθε τόσο για να ανοίξουμε το σακίδιο. 

Πιο συγκεκριμένα, οργανώνουμε το σακίδιο καθ´ ύψος ως εξής:

Κατώτερο τμήμα ( Πάτος )

Ο εξοπλισμός «του ύπνου»! Αντικείμενα ογκώδη μα σχετικά ελαφριά και μαλακά που δεν θα χρειαστούμε πριν το τέλος της ημέρας ( κατασκήνωση ) όπως τεχνικό πάπλωμα/ υπνόσακο, φουσκωτό υπόστρωμα, ρουχισμό ύπνου.

Μέσο

 • Ο κύριος όγκος των προμηθειών φαγητού ( ότι βαρύτερο σε πολυήμερες διασχίσεις με πλήρη αυτονομία ),
 • το κιτ μαγειρέματος
 • οι χάρτες για τις επόμενες μέρες
 • και το αντίσκηνο ( αν χωράει και είναι στεγνό ).

Προμήθειες φαγητού (όσες από αυτές χώρεσαν στο τραπέζι) για τη διάσχιση της Ισλανδίας-2017.

 

Ανώτερο τμήμα ( Κορυφή )

 • Ρουχισμός ( με πρώτα σε προσβάση τα αδιάβροχα, το πουπουλένιο jacket/ fleece, τα γάντια και το σκούφο ) 
 • φαρμακείο, σετ προσωπικής υγιεινής, κιτ επιδιόρθωσης εξοπλισμού.

Εξωτερικές τσέπες/θήκες

 • Σνακς για την πορεία της ημέρας
 •  δοχείο νερού
 • χάρτης, πυξίδα, GPS
 • αντιηλιακό, κρέμα χειλιών
 • Κιτ τουαλέτας ( χαρτί υγείας, φτυαράκι, αναπτήρας, αντισηπτικό ).
 • το πανί του αντίσκηνου στη θήκη του ( σε περίπτωση που είναι βρεγμένο ).

 

Αδιαβροχοποίηση

Το σύνολο του εξοπλισμού  – ανεξαρτήτως της πρόγνωσης – θα πρέπει να τοποθετείται μέσα σε έναν αδιάβροχο σάκο για να διατηρείται στεγνό. 

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν … μα γι’αυτό δεν υπάρχουν τα εξωτερικά καλύμματα; Η αλήθεια είναι πως αυτά από μόνα τους κρίνονται ως αναξιόπιστα σε ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδεία αέρα, οπότε – ασχέτως αν θα χρησιμοποιήσουμε εξωτερικό κάλυμμα – επιβάλλεται αδιάβροχη προστασία να υπάρχει εντός του σακιδίου.

Υγρά κλίματα … ενισχυμένη προστασία ( Νορβηγία -2019 ).

 

Μια πολύ πρακτική, αξιόπιστη και φθηνή λύση που προτιμώ εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι άλλη από μια μεγάλη διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής που αντέχει για πολλές χρήσεις ! 

Σακίδια: Οι προσωπικές μου επιλογές 

Πολυήμερες διασχίσεις: SALEWA Alptrek 55+10L  


Πεζοπορία και διαβίωση στην ύπαιθρο με πλήρη αυτονομία έως και για 2 εβδομάδες ( ρουχισμός , κατασκηνωτικός εξοπλισμός και όλες οι προμήθειες φαγητού ) !

 

Εξορμήσεις 2-3 ημερών: SALEWA Alptrainer 35+3L


Ομοίως, αυτονομία για 2-3 μέρες.

 

Μονοήμερες #speedhiking εξορμήσεις: SALEWA Ultra Train 22L

 

«Αέρινο» και πρακτικότατο για τις σύντομες μα τόσο αναζωογονητικές ημερήσιες εξορμήσεις !

CATEGORY: BLOG, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Δημητρης Δεσποινιαδης

Πεζοπόρος, ορειβάτης και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Η μεγάλη μου αγάπη για τη φύση, τα ταξίδια και την περιπέτεια μ' έχει οδηγήσει τα τελευταία 15 χρόνια σε απομονωμένες και μη περιοχές του πλανήτη με ιδιαίτερο εθνολογικό ενδιαφέρον, όπως τις ζούγκλες του Αμαζονίου, τα υψίπεδα του Θιβέτ και τις ιερές πόλεις της Ινδίας. Έχω οργανώσει και πραγματοποιήσει πολυάριθμες πεζοπορικές διασχίσεις στη Χιλή, τον Ισημερινό, το Περού, την Αργεντινή, το Νεπάλ, την Ινδία, την Ισλανδία, την Ιορδανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Σουηδία, την Σκωτία και την Ουαλία!

Related items

Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι