Blog

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία !

Ένα λεπτό τεχνικό fleece (ζακέτα ή πουλόβερ) είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο κομμάτι ρουχισμού για κάθε πεζοπόρο.

Ο ρόλος του είναι να προσφέρει την απαραίτητη μόνωση (ζεστασιά) στο πάνω μέρος του σώματος μας και παράλληλα να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ιδρώτα που παράγεται κατά την πεζοπορία σε κρύες, υγρές & κρύες ή δροσερές συνθήκες. 

ΔΕΝ είναι κατάλληλος για την πεζοπορία οποιοσδήποτε τύπος fleece.

 Φορώντας για παράδειγμα ένα βαρύ, ογκώδες και υπερβολικά ζεστό 300-άρι fleece (όπου 300 είναι το βάρος σε gr/m2 υφάσματος) θα «ανάβαμε», θα γινόμασταν μούσκεμα και συνεπακόλουθα θα κρυώναμε ακόμη κι αν περπατούσαμε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα βαριά Fleeces προορίζονται για την ανάπαυση και την κατασκήνωση, μα έχουν χαμηλότερη θερμική απόδοση για το βάρος τους από τα αντίστοιχα πανάλαφρα πουπουλένια και συνθετικά jackets που οι περισσότεροι πια προτιμούμε για το σκοπό αυτό.

Επίσης, ΔΕΝ είναι το κομμάτι του ρουχισμού που θα μας προσφέρει προστασία από τον αέρα και τη βροχή. Μοντέλα που προσφέρουν μια τέτοια … αντίσταση υστερούν στη διαπνοή. Με λίγα λόγια ΔΕΝ είναι (ούτε υπάρχει) ένα κομμάτι ρουχισμού για το βουνό που «να τα κάνει όλα τέλεια και να συμφέρει».

Χρήση

Αντίθετα, το λεπτό τεχνικό fleece είναι ένα βασικό μέρος της αρχής ντυσίματος σε επίπεδα (στρώσεις) και φοριέται:

  • ως εξωτερική στρώση πάνω από ένα ελαφρύ τεχνικό μπλουζάκι
  • ως ενδιάμεση στρώση ρουχισμού ανάμεσα σε αυτό και ένα ελαφρύ αδιάβροχο/αντιανεμικό, ένα πουπουλένιο/συνθετικό jacket ή και τα δύο.

Προσωπικά, το χρησιμοποιώ στις εξής περιπτώσεις:

Κρύες συνθήκες

Το φοράω συνήθως σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας ως εξωτερική στρώση ή ενδιάμεση (αν έχει πολύ αέρα) κάτω από ένα ελαφρύ jacket με αντιανεμικές ιδιότητες (πχ  softshell ή αδιάβροχο) . Στην κατασκήνωση, για extra μόνωση, το φοράω κάτω από το πουπουλένιο μου jacket.

Υγρές & κρύες συνθήκες

Σε βροχερές και κρύες μέρες το φοράω μεταξύ του τεχνικού μου t-shirt και του αδιάβροχου. Με κρατάει έτσι στεγνό και ζεστό, κάτι ακόμη πιο σημαντικό κατά τις πολυήμερες διασχίσεις σε περιοχές που οι συνθήκες αυτές είναι ο κανόνας (πχ Σκανδιναβία, Σκωτία), η υγρασία μέρα με τη μέρα συσσωρεύεται και το τέλος της μέρας θα με βρει στη σκηνή και όχι σε κάποιον θερμαινόμενο χώρο.

Δροσερές συνθήκες

Στο ξεκίνημα της πεζοπορίας, που το σώμα μου δεν έχει αρχίσει να παράγει ακόμη θερμότητα, το φοράω πάνω από το τεχνικό μου μπλουζάκι.

Ήπιες συνθήκες

Σε σημεία του βουνού με αυξημένη αίσθηση του ψύχους (πχ κορυφογραμμές) αλλά και στην κατασκήνωση.

Επιθυμητά χαρακτηριστικά

Τα λεπτά  fleeces, όπως κάθε προϊόν ρουχισμού, είναι διαθέσιμα στην αγορά σε διάφορες ποιότητες και στυλ. Συνήθως- γιατί δεν ισχύει πάντα- τα πιο ακριβά μοντέλα χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα υφάσματα, τα οποία είναι πιο ελαφριά, διαχειρίζονται καλύτερα την υγρασία και είναι επαρκώς – κι όχι υπερβολικά – ζεστά.

Για την πεζοπορία τα εξής χαρακτηριστικά είναι σημαντικά:

Βάρος

Να είναι ελαφρύτερο από 200gr/m2 (αλλιώς δεν θεωρείται λεπτό).

Ζεστασιά (Μόνωση)

Να έχει πυκνή πλέξη που θα του χαρίζει υψηλή θερμική απόδοση συγκριτικά με το χαμηλό του βάρος. Καλό θα ήταν να έχει στενό κι ελαστικό τελείωμα στις μανσέτες και τη μέση, ώστε να δεσμεύει τη θερμότητα και να μην αφήνει τον κρύο αέρα να εισχωρήσει από εκεί. 

Άνεση

Να είναι ελαστικό ώστε να προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων και οι ραφές του να είναι επίπεδες και μαλακές ώστε να αποτρέπουν τον ερεθισμό από την τριβή. Να είναι μαλακό στην επαφή με το δέρμα. Τέλος, να έχει μαλακό κολάρο ώστε να μην ενοχλεί καθόλου στις κινήσεις του λαιμού.

Διαπνοή

Θα πρέπει να διαχειρίζεται πολύ καλά την υγρασία (εξατμίζοντας γρήγορα τον ιδρώτα) ώστε να μας κρατάει στεγνούς και άνετους κατά την άσκηση.

Στυλ

Να είναι αθλητικό, δηλ. να έχει στενό κόψιμο που να αγκαλιάζει το σώμα, ώστε σε συνδυασμό με τη λεπτότητα και την ελαστικότητα του να του χαρίζουν τη δυνατότητα άνετου συνδυασμού με πρόσθετες στρώσεις ρουχισμού.

Αερισμός

Να έχει φερμουάρ τουλάχιστο μέχρι το στέρνο ή -ακόμη καλύτερα- μέχρι κάτω.

Στιβαρότητα

Δεν είναι όλα τα fleeces εξίσου ανθεκτικά στη σκληρή μακροχρόνια χρήση. Καλό είναι να χρησιμοποιεί μια σύγχρονη τεχνολογία υψηλής αντοχής.

Προσωπική επιλογή

Η επιλογή μου είναι το τεχνικό SALEWA Pedroc Polartec Full Zip Men’s Fleece που συγκεντρώνει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά που θεωρώ σημαντικά για χρήση στην πεζοπορία και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τα τελευταία 3 χρόνια εντατικής χρήσης. 

Η νεότερη (πιο εξελιγμένη) έκδοση του είναι το SALEWA Pedroc Polarlite Men’s Jacket .

Αν δεν έχετε ήδη ένα λεπτό τεχνικό fleece στην κατοχή σας, σκεφθείτε το. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα με παραπλήσια χαρακτηριστικά. Οποιοδήποτε κι αν επιλέξετε, η αλήθεια είναι ένα λεπτό τεχνικό fleece είναι ένα «εργαλείο» για χρόνια χρήση στην πεζοπορία! 

Καλές διαδρομές! 😊✌️

CATEGORY: BLOG, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, Ρουχισμός

Δημητρης Δεσποινιαδης

Πεζοπόρος, ορειβάτης και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Η μεγάλη μου αγάπη για τη φύση, τα ταξίδια και την περιπέτεια μ' έχει οδηγήσει τα τελευταία 15 χρόνια σε απομονωμένες και μη περιοχές του πλανήτη με ιδιαίτερο εθνολογικό ενδιαφέρον, όπως τις ζούγκλες του Αμαζονίου, τα υψίπεδα του Θιβέτ και τις ιερές πόλεις της Ινδίας. Έχω οργανώσει και πραγματοποιήσει πολυάριθμες πεζοπορικές διασχίσεις στη Χιλή, τον Ισημερινό, το Περού, την Αργεντινή, το Νεπάλ, την Ινδία, την Ισλανδία, την Ιορδανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Σουηδία, την Σκωτία και την Ουαλία!

Related items

Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι

Από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο με τα Πόδια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*

code

Copyright 2017 GlobeTrekker. All Right Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ & Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
Powered by TROPOS BRANDING Co