Στα προσωπικά μου πεζοπορικά ταξίδια δεν αλλάζω με τίποτα την αίσθηση του να δρω για πολλές ημέρες με αυτονομία στη φύση.

 Να περιπλανιέμαι δηλαδή με ένα σακίδιο (με κατασκηνωτικό εξοπλισμό και προμήθειες τροφίμων) όλη μέρα, να μαγειρεύω αργά το απόγευμα και να χαίρομαι καθημερινά το ηλιοβασίλεμα και τον ύπνο σε μια νέα -όμορφη ή απλά βολική- τοποθεσία.

Λογικό είναι να θέλω το σακίδιο να είναι Λειτουργικό, Ανθεκτικό, σχετικά Ελαφρύ μα και να μεταφέρει Άνετα βαριά φορτία!

Τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλες μου τις πολυήμερες διασχίσεις στο εξωτερικό μα και σε κάποιες ολιγοήμερες στα ελληνικά βουνά χρησιμοποιώ το σακίδιο SALEWA Alptrek 42+5 L.

Αν εξαιρέσουμε την διάσχιση των Πυρηναίων (840 km, 47.000m ανάβασης), στα περισσότερα το φόρτωσα με προμήθειες τροφίμων … για τα καλά!

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μου από τη δοκιμή διαρκείας.

Οι φωτό σε εσωτερικό χώρο είναι πολύ πρόσφατες, μετά από χρήση 4 ετών αλλά και 4 πλυσίματα στο πλυντήριο (στο τέλος κάθε σεζόν).

Χαρακτηριστικά

Προτεινόμενη τιμή από SALEWA: 220€

Βάρος: 1622 gr (1491 gr χωρίς καπάκι)

Χωρητικότητα: 42+5 λίτρα

Υλικό: 100Dx280D Nylon Twill, 210D Nylon Honeycomb

Διαστάσεις:  70 x 30 x 22 cm

Μήκος κορμού: 45-53 cm

Μεταφορά φορτίου

Το  SALEWA Alptrek 42+5 L  χρησιμοποιεί για στήριξη του πλαισίου του δύο αφαιρούμενα στηρίγματα αλουμινίου. Έχει διακριτικό προφίλ αλλά μεταφέρει με άνεση ένα βαρύ φορτίο χωρίς να με «κόβει», ισάξια θα έλεγα με αρκετά βαρύτερα σακίδια. 

Για παράδειγμα, στην πρόσφατη … αρκετά ενδιαφέρουσα διάσχιση 400 km στη Νορβηγία (Σεπτέμβρης 2024) παρέα με το Νίκο Πετρόπουλο, ξεκίνησα με 18 kg βάρος από τα οποία τα 9 kg ήταν προμήθειες τροφίμων.


Προμήθειες για μια 12ήμερη περιπλάνηση στην Αρκτική Σουηδία (2023)

Κατανομή βάρους

Το βάρος κατανέμεται ικανοποιητικότατα ανάμεσα στην οσφυϊκή περιοχή, τη ζώνη μέσης, τους ιμάντες ώμων και την πλάτη. Τα παραπάνω έχουν επαρκές αφρώδες υλικό ώστε να νιώθω άνετα.

Είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που είμαι ΤΟΣΟ ευχαριστημένος με το συγκεκριμένο σακίδιο, πόσο μάλλον όταν συχνά τα χαρακτηριστικά του πεδίου (τραχύ και ασταθές, απόκρημνο ή με πυκνή βλάστηση ) επιβάλουν το φορτίο να είναι ΣΥΜΠΑΓΕΣ, πραγματικά ΕΝΑ με το σώμα.

Διαπνοή

Πολύ καλύτερη από τον προκάτοχο του.

Η αίσθηση στην πλάτη είναι πολύ καλή χάρη στα επιθέματα EVA και τα κανάλια αερισμού 3D που την κρατούν αρκετά στεγνή. Μου αρέσουν επίσης οι οπές για αερισμό που υπάρχουν τόσο στους ιμάντες ώμων όσο και στη ζώνη μέσης.


Άνεση

Προσαρμόζεται τόσο το μήκος της πλάτης του (45-53 cm) με Velcro όσο και οι ιμάντες ώμων και μέσης με αποτέλεσμα να αγκαλιάζει το σώμα.

Αποθήκευση

Κύριος χώρος

Ο κύριος χώρος αποθήκευσης είναι ψηλός και λεπτός, με αποτέλεσμα να προσφέρει σταθερότητα στον χειρισμό του φορτίου. Η πρόσβαση σε αυτόν είναι πολύ εύκολη είτε από πάνω είτε από το πλάι.

 

Επίσης, κλείνει ερμητικά ακόμη κι αν αφαιρέσουμε το καπάκι από πάνω, το οποίο ρυθμίζεται στο ύψος πολύ εύκολα. Ο κύριος χώρος αποθήκευσης μπορεί να επεκταθεί κατά 5 lt. 


Όπως συνηθίζεται, το κατώτερο μέρος (αυτό που προορίζεται συνήθως για τον υπνόσακο) μπορεί να χωριστεί από το υπόλοιπο και έχει εύκολη πρόσβαση με φερμουάρ από μπροστά. 

Εκεί επιλέγω να αποθηκεύω το πανί του αντίσκηνου, μιας και μαλακό είναι μα και για να μην έρχεται σε επαφή όταν είναι υγρό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Εσωτερική θήκη υδροδοσίας

Δεν θα με χαρακτήριζα λάτρη των ασκών ενυδάτωσης. Το βρίσκω όμως πολύ χρήσιμο για να αποθηκεύω έναν εύκαμπτο νάρθηκα, χάρτες για τη συνέχεια του ταξιδιού και οποιαδήποτε πολύτιμα έγγραφα έχω μαζί μου.

Καπάκι

Το εύκολα αφαιρούμενο καπάκι περιλαμβάνει δύο μεγάλες θήκες με φερμουάρ (εσωτερικά και εξωτερικά) για αποθήκευση ελαφρών αντικειμένων που χρήζουν εύκολης πρόσβασης (πχ γάντια, φακό κ.α).

Θήκες στη ζώνη μέσης

Ικανοποιητικές ( πχ βάζω 3 μπάρες των 100 gr και ξηροκάρπια στη μία τσέπη και στην άλλη ένα πτυσσόμενο κυπελλάκι για νερό από την πηγή, το μονόκυαλο μου και την GoPro). Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τα φερμουάρ παρά το χώμα/ λάσπη που μαζεύτηκε μετά από ημέρες/εβδομάδες διαβίωσης στην ύπαιθρο.

 Πλαϊνές θήκες

Αποθηκεύω συνήθως τις μπανέλες του αντίσκηνου, τα πασαλάκια και το footprint στη μια πλευρά και στην άλλη ένα μπουκάλι νερού και τον χάρτη. Θεωρώ το ύψος τους καλό για να πιάνω ένα μακρύ άκαμπτο μπουκάλι 1 λίτρου.

Εξωτερικά σημεία πρόσδεσης

Πλαϊνοί ιμάντες συμπίεσης

Λεπτοί και ανθεκτικοί, ασφαλίζουν σφιχτά τόσο τα παραπάνω αντικείμενα που μπορεί να έχω τοποθετήσει στις πλαϊνές θήκες όσο και μόνο στους ίδιους (όπως πχ μισό αφρώδες υπόστρωμα). 

Δεν έτυχε να μου πέσει ποτέ κάτι ακόμη και σε δύσκολες μέρες με προώθηση μέσα από πολύ πυκνή θαμνώδη βλάστηση σε παρθένα περιοχή χωρίς μονοπάτια στην Αρκτική.

Διαθέτει επίσης άγκιστρα για μπατόν και πιολέ και ένα πρακτικότατο ελαστικό κορδόνι στο κέντρο του εξωτερικού μέρους για συγκράτηση αντικειμένων (πχ Crocs στο ξεκίνημα του ταξιδιού που το σακίδιο είναι γεμάτο ή ρούχα για στέγνωμα).

Ιμάντες ώμου

Έχουν καλή αναλογία πλάτους και πάχους και δεν με ζορίζουν ακόμη και με μεγάλα φορτία. Αν και είναι συμβατοί και με τη θήκη για φλασκί της SALEWA, προτιμώ να πίνω με το πτυσσόμενο ποτηράκι κατευθείαν από την πηγή ή από το άκαμπτο μπουκάλι 1 λίτρου.

Τέλος, διαθέτει διακριτικούς ιμάντες για έλεγχο του φορτίου, οι οποίοι -όπως και ο ρυθμιζόμενος και κατά ύψος ιμάντας σύσφιξης στήθους– είναι άκρως πρακτικοί όταν μεταφέρουμε βαριά φορτία.

Αδιαβροχοποίηση

Δεν είναι αδιάβροχο, όπως και τα περισσότερα σακίδια.

Διαθέτει όμως αδιάβροχο κάλυμμα σακιδίου, το οποίο αποθηκεύεται διακριτικά στον πάτο του και μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βροχόπτωσης/ χιονόπτωσης. 

Προσωπικά θεωρώ πως τα εξωτερικά καλύμματα σακιδίου είναι σχετικά αναξιόπιστα (κυρίως όταν λυσσομανάει) και ΠΑΝΤΑ καλύπτω το σύνολο των περιεχομένων του σακιδίου μέσα σε αυτό και με έναν ελαφρύ αδιάβροχο σάκο. Μια σακούλα σκουπιδιών αντοχής είναι μια άκρως πρακτική και φθηνή εναλλακτική.

Αντοχή

Το υλικό του (100Dx280D Nylon Twill, 210D Nylon Honeycomb) αποδείχθηκε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ανθεκτικό μετά από 100 περίπου 24ωρα σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών και 4 πλυσίματα!

Σχέση ποιότητας -τιμής 

Στην τιμή των 220€ (2024) ίσως να μην είναι το πιο οικονομικό της αγοράς. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το πόσο ανθεκτικό και εντυπωσιακά άνετο είναι κάτω από το βάρος ενός υπολογίσιμου φορτίου (επιβεβαιωμένα 😉), θεωρώ πως προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής!

Συμπέρασμα 

Το σακίδιο  SALEWA Alptrek 42+5 L αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για πεζοπόρους που κουβαλούν φορτία 10-18 kg, τόσο σε ήπιες όσο και σε απαιτητικές πεζοπορικές διαδρομές. Αποτελεί μια έξυπνη επένδυση που θα σας συντροφεύσει -με το καλό- για χρόνια στις νέες σας συναρπαστικές ολιγοήμερες/ πολυήμερες εξορμήσεις!

Αν πάλι μεταφέρετε περισσότερο εξοπλισμό, τσεκάρετε και το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς SALEWA Alptrek 55+10 L, την προηγούμενη έκδοση του οποίου χρησιμοποίησα σε όλες τις πολυήμερες διασχίσεις μεταξύ 2018-2020.

Για μεγαλύτερο … ούτε λόγος! 😊✌️

Δείτε εδώ tips για την Οργάνωση σακιδίου πεζοπορίας

και εδώ μια πρακτικότατη λίστα εξοπλισμού για πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις.

 

Σημείωση: Το σακίδιο SALEWA Alptrek 42+5 L μου δόθηκε δωρεάν από την SALEWA λόγω της συνεργασίας μας. Ποτέ δεν πρότεινα ή θα προτείνω στο μέλλον ένα προϊόν το οποίο δεν θα με έχει … ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ με την απόδοση του!


Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι τον φυσικό κόσμο και τα οφέλη της είναι πολλά τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία! 

Οι πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις όμως, κυρίως αυτές που συνοδεύονται από διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, αποτελούν βιωματικές ταξιδιωτικές ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, που αναπόφευκτα μας οδηγούν σε μια βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό κόσμο, τους συντρόφους μας και -ενίοτε- την κουλτούρα ενός τόπου. Εμπειρίες που μπορεί να μας μείνουν ανεξίτηλες!

Καθώς όμως το βουνό  -όπως και η ανοιχτή φύση γενικότερα- είναι ένα δυναμικό περιβάλλον, κάθε εξόρμηση σε αυτό θα πρέπει να οργανώνεται με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως:

  • την εποχή
  • την πρόγνωση του καιρού
  • τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής (πχ το κλίμα, τα μοτίβα καιρού, το υψόμετρο, τη μορφολογία του εδάφους, τη διαθεσιμότητα νερού, την ύπαρξη ή όχι πιθανών σημείων ανεφοδιασμού, την απόσταση από τους κοντινότερους δρόμους/οικισμούς/κέντρα ιατρικής φροντίδας) 
  • τη διάρκεια του ταξιδιού μας
  • εμάς τους ίδιους και την ομάδα μας (την εμπειρία, τις δεξιότητες, το στυλ, τον ρυθμό, τους στόχους μας) κ.α.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι πολύ σημαντική για την άνεση και κυρίως την ασφάλεια μας και συμβάλλει (έως ένα βαθμό πάντα) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία.

Η ακόλουθη λίστα προτείνεται για ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ διασχίσεις «3 εποχών» στα ελληνικά βουνά (την περίοδο δηλαδή που δεν υπάρχει εκτεταμένη χιονοκάλυψη και δεν απαιτείται πρόσθετος χειμερινός εξοπλισμός για την προώθηση μας στο βουνό) έχοντας κατά νου τον πεζοπόρο που θέλει να δρα με ελαφρύ αλλά και αξιόπιστο εξοπλισμό.

Επισήμανση: Θεωρώ σωστό να διευκρινήσω ότι τα προϊόντα που εμφανίζονται ενδεικτικά στις φωτογραφίες ανταποκρίνονται στις δικές μου προσωπικές ανάγκες (αντοχή, αξιοπιστία, χαμηλό βάρος και όγκο). Δεν υπονοώ σε καμιά περίπτωση πως δεν κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα με σχεδόν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά !

-Σακίδιο πλάτης (χωρητικότητας 40-60 λίτρων) 

Ελαφρύ (<2kg), με εργονομικό σχεδιασμό που να προσφέρει ελευθερία κινήσεων, σταθεροποίηση του φορτίου και καλό αερισμό της πλάτης. Να έχει πρόσθετους πλαϊνούς χώρους αποθήκευσης για γρήγορη πρόσβαση και να είναι συμβατό με  διάφορα συστήματα μεταφοράς νερού.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι συνήθως σε μεγάλες διασχίσεις  χρησιμοποιώ σακίδιο 55 λίτρων για μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών φαγητού έως και 2 εβδομάδων.

Το πως οργανώνουμε τα πράγματα στο σακίδιο μας ΕΔΩ !

-αδιαβροχοποίηση περιεχομένων σακιδίου

Μιας και τα εξωτερικά αδιάβροχα καλύμματα σακιδίου είναι αναξιόπιστα, καλό είναι να βάζουμε τα πάντα σε έναν αδιάβροχο σάκο στο εσωτερικό του σακιδίου. Μια πολύ πρακτική και άκρως οικονομική λύση είναι μια διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής. Αν θέλουμε κάτι που θα αντέξει για χρόνια τότε αξίζει να πάρουμε έναν ελαφρύ αδιάβροχο σάκο ρουχισμού.

-Μπατόν πεζοπορίας

Οι «καλύτεροι μας φίλοι» στις διασχίσεις. Το γιατί ΕΔΩ λεπτομερώς!

Σύστημα ύπνου

-Αντίσκηνο «3 εποχών»

ελαφρύ (<2,1kg), με εργονομικό σχεδιασμό, καλό αερισμό και κατάλληλο για τις αντίξοες συνθήκες που ενίοτε συναντούμε στα βουνά. Είναι σημαντικό να καλύπτει τις δικές μας προσωπικές ανάγκες. Η δική μου πρόταση ΕΔΩ !

υπνόσακος (ή τεχνικό πάπλωμα) πουπουλένιος/συνθετικός

Ελαφρύς (0,70-1,10 kg). Το πούπουλο είναι ελαφρύτερο, λιγότερο ογκώδες και πιο ζεστό για το βάρος του από οποιοδήποτε συνθετικό. Οι συνθετικοί από την άλλη αποτελούν καλύτερη λύση για πολύ υγρές συνθήκες όπως ΕΔΩ . Το να πάρουμε έναν πολύ ζεστό (χειμερινό) υπνόσακο για τη συγκεκριμένη χρήση ΔΕΝ είναι πρακτικό.

Συνήθως προτιμώ το τεχνικό πάπλωμα για τις 3 εποχές λόγω του μεγάλου θερμοκρασιακού εύρους στο οποίο είναι κατάλληλο και μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε συνδυασμό με τον ρουχισμό μου και σε πιο κρύες βραδιές από τη θερμοκρασία Comfort (-2 C του συγκεκριμένου).

-υπόστρωμα φουσκωτό ή αφρώδες 

Η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας κατά τον  ύπνο στην κατασκήνωση οφείλεται στην επαφή μας με το έδαφος. Το υπόστρωμα κάνει ακριβώς αυτό. Μας μονώνει από το έδαφος. 

Ένα καλό υπόστρωμα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση μόνωσης (R Value)  3,2. Τα φουσκωτά προσφέρουν άνεση που σε μια πολυήμερη διάσχιση … εκτιμάται ενώ τα αφρώδη είναι πιο πρακτικά σε πολύ τραχύ πεδίο.

-μαξιλάρι ελαφρύ

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γεμισμένο σάκο ρουχισμού.

Σύστημα μαγειρέματος

-Εστία Ελαφριά και αξιόπιστη 

για βράσιμο νερού και μαγείρεμα ενός εύκολου γεύματος. Κάποιοι πεζοπόροι δεν μαγειρεύουν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (όπως πχ ο φίλος μου ο Αργύρης ΕΔΩ ). Για μένα είναι μια «ιεροτελεστία» το να ετοιμάζω και να απολαμβάνω ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο τέλος μιας γεμάτης μέρας στη φύση.

-Μαγειρικό σκεύος τιτανίου ή αλουμινίου

πολυχρηστικό ατομικό σκεύος που χρησιμεύει και ως μπολ, κούπα, αποθηκευτικός χώρος.

-Φιάλη βουτανίου-προπανίου

-κουτάλι 

-αναπτήρας/σπινθηριστής ή αδιάβροχα σπίρτα

Προμήθειες φαγητού

Προτιμούμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και αποφεύγουμε τις ογκώδεις συσκευασίες. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε γεύσεις για τα σνακ (πχ γλυκό-αλμυρό) και υφές (πχ τραγανό-μαστιχωτό) όπως σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κα. Ιδανικά το δείπνο θα πρέπει να είναι ένα πλήρες γεύμα. 

Λόγω της πολυήμερης διάρκειας της εξόρμησης θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε μέρος των προμηθειών μας να είναι υψηλής διατροφικής αξίας για να παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Υπολογίζουμε πόσο θα χρειαστούμε και δεν παίρνουμε πολλά παραπάνω τρόφιμα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, μα σε μια πολυήμερη διάσχιση με πολύωρες καθημερινές πορείες οι ανάγκες αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με την καθημερινότητα. Υπολογίστε 2500-3500 Kcal/ημέρα και 0.65-1,00 κιλό βάρους/ημέρα στο σακίδιο. 

Υδροδοσία

-Αποθήκευση Νερού (~ 1-2 λίτρα) σε ασκό, εύκαμπτο ή άκαμπτο δοχείο

Φροντίζουμε να ξεκινάμε κάθε μέρα καλά ενυδατωμένοι και κουβαλάμε επαρκή ποσότητα ανάλογα με τις συνθήκες και αφού πρώτα συλλέξουμε αξιόπιστες πληροφορίες (από χάρτη, πεζοπορικό οδηγό, ντόπιους κ.α) σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πηγών ή άλλων σημείων (πχ ανοικτών καταφυγίων) όπου μπορούμε να γεμίσουμε/προμηθευτούμε στη διαδρομή.

-Καθαρισμός νερού

Συλλέγουμε τρεχούμενο διαυγές -και χωρίς παράξενη οσμή- νερό μακριά από ζώα που βόσκουν. Σε κάποιες περιοχές αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε μια μέθοδο καθαρισμού. Προσωπικά χρησιμοποιώ τις ακόλουθες: 

-Steripen Adventurer 

Με ακτίνες UV, εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηρίων, ιών και πρωτοζώων (αδρανοποιώντας το DNA τους) ενώ δεν αλλοιώνει στο ελάχιστο τη γεύση. Γρήγορο, καθαρίζει 1 λίτρο σε 1,5 λεπτό. Η λύση που χρησιμοποιώ σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διασχίσεις στο εξωτερικό (από τότε που την έπαθα πριν 15 χρόνια σε ένα μοναχικό ταξίδι στην Παταγονία).

-«Άγευστες»ταμπλέτες διοξειδίου του χλωρίου

Επίσης αποτελεσματικές. Δεν έχουν ουδέτερη γεύση, μιας και υπάρχει μια υποψία γεύσης χλωρίου. Το ατού της χρήσης ταμπλετών είναι το μηδαμινό τους βάρος και είναι καλή επιλογή σε διασχίσεις που ο περιορισμός του βάρους αποτελεί προτεραιότητα όπως ΕΔΩ . Το νερό είναι έτοιμο για πόση μετά από ένα δεκάλεπτο.

Υπόδηση

-Πεζοπορικά παπούτσια/μποτάκια ή παπούτσια ορεινού τρεξίματος 

κατάλληλα για το πεδίο. Ιδανικά ΧΩΡΙΣ Goretex (εκτός της αρχής και του τέλους της περιόδου αυτής) για καλύτερη διαπνοή. Κάθε κιλό βάρους στα πόδια ισοδυναμεί με 5 κιλά φορτίου στην πλάτη.

Η επιλογή του παπουτσιού αποτελεί ένα πολύ υποκειμενικό θέμα και ασχέτως του πόσο καλά σχόλια έχουμε ακούσει για ένα μοντέλο, θα πρέπει πριν αγοράσουμε να τα δοκιμάσουμε! Μπορεί να ΜΗΝ μας ταιριάζουν. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι άνετα και με τίποτα στενά γιατί τα πέλματα εγγυημένα στις διασχίσεις πρήζονται.

-Κάλτσες (x2) συνθετικές ή μάλλινες

(ΟΧΙ βαμβακερές)

**CROCS ή σανδάλια (Προαιρετικά)

Για την ξεκούραση. Τα πρώτα, σε αντίθεση με τα σανδάλια, στεγνώνουν άμεσα και είναι super άνετα και ελαφριά. 

**Γκέτες

Κρατούν τη λάσπη, το χώμα και τα πετραδάκια έξω από το εσωτερικό των παπουτσιών. 

 ** Microspikes

σε περίπτωση που χιονούρες καλύπτουν έστω και μικρά εκτεθειμένα σημεία  της διαδρομής (το να έχουμε συλλέξει αξιόπιστες σχετικές πληροφορίες αποτελεί μέρος της οργάνωσης της διάσχισης).

Ρουχισμός

-εσώρουχα συνθετικά ή μάλλινα (x3)

-Πεζοπορικό παντελόνι που στεγνώνει γρήγορα ή βερμούδα ή κολάν ή σορτς

-Μπλουζάκια (x2) ελαφριά κοντομάνικα/μακρυμάνικα συνθετικά ή μάλλινα

που αποβάλουν τον ιδρώτα (ΟΧΙ βαμβακερά)

Προστασία από το ψύχος

-ισοθερμικά πάνω-κάτω

-γάντια

(με καλή αντιανεμική προστασία και διαπνοή που να μην περιορίζουν την επιδεξιότητα),

σκούφο και extra κάλτσες (πιο ζεστές) για τα άκρα

-Ελαφρύ πουπουλένιο ή συνθετικό jacket 

για τα διαλείμματα, το άραγμα στην κατασκήνωση, ακόμη και για τον ύπνο αν χρειαστεί.

**ελαφρύ τεχνικό fleece

(Προαιρετικά στην αρχή και το τέλος της περιόδου αυτής). Το γιατί ΕΔΩ !

Προστασία από τη βροχή

-Αδιάβροχο jacket

Ελαφρύ που να στεγνώνει γρήγορα, με ρυθμιζόμενη κουκούλα και σκληρό γείσο. Ενδεικτικά, ένα αδιάβροχο για ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση αδιαβροχοποίησης 10.000mm (10k) και διαπνοής 10.000gr /m2/24h (10k).

-Αδιάβροχο ελαφρύ παντελόνι

Επικοινωνία

-Κινητό τηλέφωνο

 (σε λειτουργία πτήσης κατά βάση για εξοικονόμηση μπαταρίας). Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το “112”.

Σε μια διάσχιση καλό είναι να έχουμε μαζί μας κι ένα Power Bank (φορητό φορτιστή).
Αντίθετα, ΔΕΝ θεωρώ τους ηλιακούς συλλέκτες πολύ πρακτικούς για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (όπως διαπίστωσα με γνωστά μοντέλα της αγοράς ακόμη κι ΕΔΩ )!

Πλοήγηση

-έντυποι χάρτες και πυξίδα

και ικανότητα χειρισμού τους (Πχ στη φωτό Έντυποι χάρτες για ΕΔΩ )!

-συσκευή GPS ή κινητό τηλέφωνο με εγκατεστημένο ψηφιακό τοπογραφικό χάρτη

σε εφαρμογή GPS που λειτουργεί κι όταν βρισκόμαστε εκτός σύνδεσης δικτύου

-Περιγραφή διαδρομής

από πεζοπορικό οδηγό/σημειώσεις σε έντυπη/ ηλεκτρονική μορφή

Προστασία από τον ήλιο

-καπέλο

-γυαλιά ηλίου 

-αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος

-ενυδατικό χειλιών

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης

-Φαρμακείο (μικρό ατομικό)

Κυκλοφορούν έτοιμα στο εμπόριο αλλά -πιο οικονομικά- μπορούμε να το οργανώσουμε και μόνοι μας.

Αλουμινοκουβέρτα, Ελαστικός επίδεσμος, Αιμοστατικό σπρέι/βαμβάκι, Φυσιολογικός ορός, Αντισηπτικά μαντηλάκια (για καθαρισμό πληγών), Αντισηπτική πάστα Betadin, Χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, Αποστειρωμένες γάζες σε διάφορα μεγέθη, Αποστειρωμένη γάζα Fucidin για εγκαύματα, Τριγωνικός επίδεσμος, Αυτοκόλλητα ράμματα, Compeed (σε διάφορα μεγέθη), Hansaplast, ταινία με μικροπόρους, Almora για την αφυδάτωση, Αντιισταμινικό gel, Χάπια παρακεταμόλης (x4), ιβουπροφαίνης [αντιφλεγμονώδη] (x4) και για τη διάρροια (x4).

Επισήμανση: Σε περίπτωση που ΔΕΝ σκοπεύουμε να κατασκηνώσουμε στην ύπαιθρο προτιμώντας τη διανυκτέρευση σε καταφύγια ή ξενώνες (όπου αυτά υπάρχουν), στο βουνό θα πρέπει να φέρουμε ΠΑΝΤΑ πάνω μας κάποια μικροαντικείμενα που εν δυνάμει μπορούν να φανούν σωτήρια σε περίπτωση που για κάποιο λόγο καθηλωθούμε εκεί έξω!

-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μια απλή αλουμινοκουβέρτα δεν είναι αρκετή! Δοκιμάστε να δείτε πως «λικνίζεται» στον αέρα…

υπνόσακος επιβίωσης

δηλ. Αλουμινοκουβέρτα – σάκος. Άκρως πρακτική και οικονομική λύση!

Θα πρέπει να υπάρχει ΠΑΝΤΑ στον πάτο του σακιδίου μας…κι ας μην τον χρειαστούμε ποτέ! Ελαφρύς και με ελάχιστο όγκο. 

Μπαίνουμε μέσα αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο μας. Αδιάβροχος και αντιανεμικός, διατηρεί το 90% της θερμικής ακτινοβολίας του σώματος μας. Η διαπνοή είναι μηδαμινή (θα γίνουμε μούσκεμα από τον ιδρώτα) αλλά το ζητούμενο κατά τη χρήση του δεν είναι η άνεση αλλά η επιβίωση!

ή

Σάκος Bivy

ΠΟΛΥ καλύτερη – μα αρκετά πιο δαπανηρή – λύση!

Πολύ ελαφρύς. Αντανακλά το 90% της θερμότητας του σώματος μας. Έχει εξαιρετική διαπνοή και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα -πέρα από την ανάγκη- σε συνδυασμό με έναν υπνόσακο και σε προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις κάτω από τα αστέρια!

-φακός με extra μπαταρίες

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 φορές αναβοσβήνουνε το φακό, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος.

σφυρίχτρα 

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 σφυρίγματα, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος. 

-αναπτήρας ή αδιάβροχα σπίρτα ή σπινθηριστής

(που αναφέρθηκαν και παραπάνω) για άναμμα φωτιάς.

Σύνεργα «τουαλέτας»

-απολυμαντικό χεριών, φτυαράκι, χαρτί υγείας/χαρτομάντιλα (ΟΧΙ μωρομάντηλα), σακουλάκι που ασφαλίζει.

-σακουλάκι για τα σκουπίδια μας.

Δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΑ στη φύση … ΟΥΤΕ οργανικά απόβλητα όπως μπανανόφλουδες!

Ακόμη κι αν υπάρχουν κάδοι/καλάθια στις αφετηρίες/τερματισμούς μονοπατιών, ας σκεφτούμε ότι δεν συλλέγονται τόσο συχνά τα σκουπίδια από εκεί και μπορεί να προσελκύσουν ζώα. Καλό είναι να τα πετάξουμε με την πρώτη ευκαιρία σε κάδο εντός οργανωμένου οικισμού.

Προσωπική υγιεινή 

(όλα σε μικρές ποσότητες/ συσκευασίες)

-Απολυμαντικό χεριών 

-Οδοντόβουρτσα και Οδοντόκρεμα 

Σαπούνι υγρό βιοδιασπώμενο 

-Μπατονέτες

-Αποσμητικό

-Χαρτομάντιλα και Μωρομάντιλα 

Πετσέτα 

Ελαφριά με μικροϊνες που στεγνώνει γρήγορα

Επισκευές

-Ελβετικός Σουγιάς απλός

(πχ Victorinox  Classic) 

-Gorilla/Duct tape

-Tire-ups

-Βελόνα και κλωστή

Προσωπικά αντικείμενα

-Ταυτότητα

-πιστωτική/χρεωστική κάρτα

-μετρητά

Καταγραφή εμπειρίας

-Φωτογραφική μηχανή/ Action camera

-σημειωματάριο και στιλό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενημερώνουμε ΠΑΝΤΑ γραπτώς ένα δικό μας έμπιστο άτομο για το πλάνο της διάσχισης!

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε; Θα είμαστε μόνοι μας; Κι αν όχι πόσοι και ποιοί; Πότε υπολογίζουμε το αργότερο να επιστρέψουμε; Τόσο κατά τη διάρκεια (αν υπάρχει η δυνατότητα) όσο και μετά το τέλος της διάσχισης καλό είναι να ενημερώσουμε σχετικά το άτομο αυτό.

Ελπίζω το αρθράκι αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο!

Καλές διασχίσεις στα όμορφα βουνά μας! 😊✌️

ΥΓ Μια χρήσιμη λίστα εξοπλισμού Ημερήσιας Ορεινής Πεζοπορίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ !


Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!
Copyright 2017 GlobeTrekker. All Right Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ & Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
Powered by TROPOS BRANDING Co