Ένα λεπτό τεχνικό fleece (ζακέτα ή πουλόβερ) είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο κομμάτι ρουχισμού για κάθε πεζοπόρο.

Ο ρόλος του είναι να προσφέρει την απαραίτητη μόνωση (ζεστασιά) στο πάνω μέρος του σώματος μας και παράλληλα να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ιδρώτα που παράγεται κατά την πεζοπορία σε κρύες, υγρές & κρύες ή δροσερές συνθήκες. 

ΔΕΝ είναι κατάλληλος για την πεζοπορία οποιοσδήποτε τύπος fleece.

 Φορώντας για παράδειγμα ένα βαρύ, ογκώδες και υπερβολικά ζεστό 300-άρι fleece (όπου 300 είναι το βάρος σε gr/m2 υφάσματος) θα «ανάβαμε», θα γινόμασταν μούσκεμα και συνεπακόλουθα θα κρυώναμε ακόμη κι αν περπατούσαμε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα βαριά Fleeces προορίζονται για την ανάπαυση και την κατασκήνωση, μα έχουν χαμηλότερη θερμική απόδοση για το βάρος τους από τα αντίστοιχα πανάλαφρα πουπουλένια και συνθετικά jackets που οι περισσότεροι πια προτιμούμε για το σκοπό αυτό.

Επίσης, ΔΕΝ είναι το κομμάτι του ρουχισμού που θα μας προσφέρει προστασία από τον αέρα και τη βροχή. Μοντέλα που προσφέρουν μια τέτοια … αντίσταση υστερούν στη διαπνοή. Με λίγα λόγια ΔΕΝ είναι (ούτε υπάρχει) ένα κομμάτι ρουχισμού για το βουνό που «να τα κάνει όλα τέλεια και να συμφέρει».

Χρήση

Αντίθετα, το λεπτό τεχνικό fleece είναι ένα βασικό μέρος της αρχής ντυσίματος σε επίπεδα (στρώσεις) και φοριέται:

  • ως εξωτερική στρώση πάνω από ένα ελαφρύ τεχνικό μπλουζάκι
  • ως ενδιάμεση στρώση ρουχισμού ανάμεσα σε αυτό και ένα ελαφρύ αδιάβροχο/αντιανεμικό, ένα πουπουλένιο/συνθετικό jacket ή και τα δύο.

Προσωπικά, το χρησιμοποιώ στις εξής περιπτώσεις:

Κρύες συνθήκες

Το φοράω συνήθως σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας ως εξωτερική στρώση ή ενδιάμεση (αν έχει πολύ αέρα) κάτω από ένα ελαφρύ jacket με αντιανεμικές ιδιότητες (πχ  softshell ή αδιάβροχο) . Στην κατασκήνωση, για extra μόνωση, το φοράω κάτω από το πουπουλένιο μου jacket.

Υγρές & κρύες συνθήκες

Σε βροχερές και κρύες μέρες το φοράω μεταξύ του τεχνικού μου t-shirt και του αδιάβροχου. Με κρατάει έτσι στεγνό και ζεστό, κάτι ακόμη πιο σημαντικό κατά τις πολυήμερες διασχίσεις σε περιοχές που οι συνθήκες αυτές είναι ο κανόνας (πχ Σκανδιναβία, Σκωτία), η υγρασία μέρα με τη μέρα συσσωρεύεται και το τέλος της μέρας θα με βρει στη σκηνή και όχι σε κάποιον θερμαινόμενο χώρο.

Δροσερές συνθήκες

Στο ξεκίνημα της πεζοπορίας, που το σώμα μου δεν έχει αρχίσει να παράγει ακόμη θερμότητα, το φοράω πάνω από το τεχνικό μου μπλουζάκι.

Ήπιες συνθήκες

Σε σημεία του βουνού με αυξημένη αίσθηση του ψύχους (πχ κορυφογραμμές) αλλά και στην κατασκήνωση.

Επιθυμητά χαρακτηριστικά

Τα λεπτά  fleeces, όπως κάθε προϊόν ρουχισμού, είναι διαθέσιμα στην αγορά σε διάφορες ποιότητες και στυλ. Συνήθως- γιατί δεν ισχύει πάντα- τα πιο ακριβά μοντέλα χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα υφάσματα, τα οποία είναι πιο ελαφριά, διαχειρίζονται καλύτερα την υγρασία και είναι επαρκώς – κι όχι υπερβολικά – ζεστά.

Για την πεζοπορία τα εξής χαρακτηριστικά είναι σημαντικά:

Βάρος

Να είναι ελαφρύτερο από 200gr/m2 (αλλιώς δεν θεωρείται λεπτό).

Ζεστασιά (Μόνωση)

Να έχει πυκνή πλέξη που θα του χαρίζει υψηλή θερμική απόδοση συγκριτικά με το χαμηλό του βάρος. Καλό θα ήταν να έχει στενό κι ελαστικό τελείωμα στις μανσέτες και τη μέση, ώστε να δεσμεύει τη θερμότητα και να μην αφήνει τον κρύο αέρα να εισχωρήσει από εκεί. 

Άνεση

Να είναι ελαστικό ώστε να προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων και οι ραφές του να είναι επίπεδες και μαλακές ώστε να αποτρέπουν τον ερεθισμό από την τριβή. Να είναι μαλακό στην επαφή με το δέρμα. Τέλος, να έχει μαλακό κολάρο ώστε να μην ενοχλεί καθόλου στις κινήσεις του λαιμού.

Διαπνοή

Θα πρέπει να διαχειρίζεται πολύ καλά την υγρασία (εξατμίζοντας γρήγορα τον ιδρώτα) ώστε να μας κρατάει στεγνούς και άνετους κατά την άσκηση.

Στυλ

Να είναι αθλητικό, δηλ. να έχει στενό κόψιμο που να αγκαλιάζει το σώμα, ώστε σε συνδυασμό με τη λεπτότητα και την ελαστικότητα του να του χαρίζουν τη δυνατότητα άνετου συνδυασμού με πρόσθετες στρώσεις ρουχισμού.

Αερισμός

Να έχει φερμουάρ τουλάχιστο μέχρι το στέρνο ή -ακόμη καλύτερα- μέχρι κάτω.

Στιβαρότητα

Δεν είναι όλα τα fleeces εξίσου ανθεκτικά στη σκληρή μακροχρόνια χρήση. Καλό είναι να χρησιμοποιεί μια σύγχρονη τεχνολογία υψηλής αντοχής.

Προσωπική επιλογή

Η επιλογή μου είναι το τεχνικό SALEWA Pedroc Polartec Full Zip Men’s Fleece που συγκεντρώνει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά που θεωρώ σημαντικά για χρήση στην πεζοπορία και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τα τελευταία 3 χρόνια εντατικής χρήσης. 

Η νεότερη (πιο εξελιγμένη) έκδοση του είναι το SALEWA Pedroc Polarlite Men’s Jacket .

Αν δεν έχετε ήδη ένα λεπτό τεχνικό fleece στην κατοχή σας, σκεφθείτε το. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα με παραπλήσια χαρακτηριστικά. Οποιοδήποτε κι αν επιλέξετε, η αλήθεια είναι ένα λεπτό τεχνικό fleece είναι ένα «εργαλείο» για χρόνια χρήση στην πεζοπορία! 

Καλές διαδρομές! 😊✌️


Το παντελόνι πεζοπορίας είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια ρουχισμού ενός πεζοπόρου. 

Μπορεί να υστερεί ( προφανώς ) έναντι των shorts στον αερισμό αλλά είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για τη δραστηριότητα αυτή, μιας και προστατεύει το κάτω μέρος του σώματος μας από την άμεση έκθεση στον αέρα, το κρύο, τον ήλιο, τα έντομα, τη θαμνώδη βλάστηση κ.α.

Σε προσωπικό επίπεδο έχω επιλέξει το παντελόνι πεζοπορίας σε όλες σχεδόν τις πολυήμερες διασχίσεις που έχω πραγματοποιήσει σε διάφορα κλίματα και συνθήκες ( Χιλή, Αργεντινή, Περού, Ισημερινός, Ινδία, Νεπάλ, Ισλανδία, Ιορδανία, Σουηδία, Νορβηγία, Σκωτία, Ουαλία ) με εξαίρεση τις διασχίσεις της Κορσικής αλλά και της Πίνδου στην οποία δοκίμασα αυτό.

Η επιλογή μου τα τελευταία 3 χρόνια είναι το SALEWA Pedroc Durastretch 2/1 Softshell Men’s Pant.  


Είναι το προϊόν πεζοπορικού ρουχισμού που φοράω περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες – κυριολεκτικά – μέρες χρήσης στο βουνό, το ταξίδι αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη, μιας κι εκεί προτιμώ να ντύνομαι με τον outdoor ρουχισμό μου στον οποίο νιώθω πολύ άνετα.

Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:

Άνεση

Είναι εξαιρετικά ελαστικό (το ελαφρύ του ύφασμα έχει ελαστικότητα 4 κατευθύνσεων) και δεν με περιορίζει καθόλου στην κίνηση, όσο τραβηγμένη κι αν είναι αυτή. Οι μαλακές και επίπεδες ραφές αποτρέπουν την τριβή και δεν έχουν ερεθίσει ποτέ το δέρμα μου. Ο εργονομικός σχεδιασμός στην περιοχή της μέσης δίνει ακόμη μεγαλύτερη ελαστικότητα στην περιοχή αυτή και σε συνδυασμό με τα θηλύκια για τη ζώνη καθιστούν το παντελόνι χρηστικό και άνετο ακόμη κι αν βάλω ή χάσω λίγα κιλά.

Αερισμός

Η δυνατότητα γρήγορης μετατροπής του με τα φερμουάρ σε βερμούδα αλλά και το μάζεμα από τα μπατζάκια προσφέρουν ικανοποιητικότατο αερισμό όταν οι συνθήκες το επιβάλουν και το κάνουν κατάλληλο για χρήση ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Διαπνοή

 Το συνθετικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο  (Durastretch) αποβάλει αποτελεσματικά τον ιδρώτα και στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα!

Προστασία από τις συνθήκες 

Η τεχνολογία Durastretch που προανέφερα προσφέρει αντίσταση στον αέρα και η επίστρωση DWR στην εξωτερική του πλευρά απωθεί την υγρασία. Ακόμη κι όταν βραχεί ( γιατί δεν είναι αδιάβροχο ) αργεί πάρα πολύ να μουσκέψει.

Αν βέβαια έχουμε να κάνουμε με δυνατή βροχή, θα πρέπει να φορέσουμε από πάνω το ελαφρύ αδιάβροχο παντελόνι που πρέπει να έχουμε πάντα διαθέσιμο στο σακίδιο μας. 😉

Πολυχρηστικότητα και στυλ

Η αγορά είναι γεμάτη από εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, πχ στο ταξίδι, δεν έχουμε συνήθως τη δυνατότητα να παίρνουμε μαζί μας πολλά λόγω του πρόσθετου βάρους και όγκου. Εκεί λοιπόν χρειαζόμαστε ένα παντελόνι «πολυεργαλείο» όπως αυτό.

Έχει στενό κόψιμο που αγκαλιάζει όμορφα το σώμα χωρίς να το σφίγγει και είναι μια εξαιρετικά πρακτική και στυλάτη επιλογή για το βουνό, το ταξίδι και την καθημερινότητα στην πόλη.

Το φοράω ΟΛΟ το χρόνο με εξαίρεση τις αναβάσεις στο βουνό με χειμερινές συνθήκες.

Έχει ανακλαστικές λεπτομέρειες για ασφάλεια τη νύχτα.

Αντοχή (Στιβαρότητα)

Εξαιρετικά ανθεκτικό στην τριβή στο πεδίο (επαφή με βράχο και ακανθώδη βλάστηση ). Μετά από εκατοντάδες μέρες χρήσης και πολλά πλυσίματα στο πλυντήριο εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Τσέπες 

Έχει δυο ικανοποιητικά βαθιές – και διακριτικές-  τσέπες με φερμουάρ για την ασφαλή αποθήκευση μικροαντικειμένων που μπορεί να χρειαστώ ανά πάσα στιγμή. 

Προσωπικά βρίσκω υπερβολικά για την πεζοπορία τα παντελόνια με τεράστιες πλαϊνές τσέπες. Στη φύση εξορμούμε άλλωστε με σακίδιο και οι περιφερειακές του τσέπες μπορούν να μας καλύψουν για τη μεταφορά των πρόσθετων αντικειμένων που πιθανόν θα χρειαστούμε άμεσα στην πορεία. Δεν είναι και το πιο ευχάριστο να κουβαλάμε πλήθος από αυτά στο παντελόνι μας…

 Tip

Σε πολυήμερες διασχίσεις, όταν πια χρειαστεί, πλένω με την πρώτη ευκαιρία μόνο τα αποσπώμενα μέρη ( που είναι αυτά που λερώνονται συνήθως ) και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Συμπέρασμα

Το πρακτικότερο παντελόνι πεζοπορίας που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα!

 

Σημείωση: Το συγκεκριμένο παντελόνι πεζοπορίας μου δόθηκε από τη SALEWA  για τις δράσεις μου λόγω της συνεργασίας μας. Παρόλα αυτά δεν είχα καμιά υποχρέωση να γράψω κάτι σχετικό για το προϊόν αν δεν το ήθελα. Ποτέ δεν πρότεινα ή θα προτείνω στο μέλλον κάποιο προϊόν χωρίς να το δοκιμάσω διεξοδικά και το οποίο δεν θα με έχει … εντυπωσιάσει με την απόδοση του! 

 

Copyright 2017 GlobeTrekker. All Right Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ & Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
Powered by TROPOS BRANDING Co