Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι τον φυσικό κόσμο και τα οφέλη της είναι πολλά τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία! 

Οι πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις όμως, κυρίως αυτές που συνοδεύονται από διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, αποτελούν βιωματικές ταξιδιωτικές ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, που αναπόφευκτα μας οδηγούν σε μια βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό κόσμο, τους συντρόφους μας και -ενίοτε- την κουλτούρα ενός τόπου. Εμπειρίες που μπορεί να μας μείνουν ανεξίτηλες!

Καθώς όμως το βουνό  -όπως και η ανοιχτή φύση γενικότερα- είναι ένα δυναμικό περιβάλλον, κάθε εξόρμηση σε αυτό θα πρέπει να οργανώνεται με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως:

 • την εποχή
 • την πρόγνωση του καιρού
 • τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής (πχ το κλίμα, τα μοτίβα καιρού, το υψόμετρο, τη μορφολογία του εδάφους, τη διαθεσιμότητα νερού, την ύπαρξη ή όχι πιθανών σημείων ανεφοδιασμού, την απόσταση από τους κοντινότερους δρόμους/οικισμούς/κέντρα ιατρικής φροντίδας) 
 • τη διάρκεια του ταξιδιού μας
 • εμάς τους ίδιους και την ομάδα μας (την εμπειρία, τις δεξιότητες, το στυλ, τον ρυθμό, τους στόχους μας) κ.α.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι πολύ σημαντική για την άνεση και κυρίως την ασφάλεια μας και συμβάλλει (έως ένα βαθμό πάντα) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία.

Η ακόλουθη λίστα προτείνεται για ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ διασχίσεις «3 εποχών» στα ελληνικά βουνά (την περίοδο δηλαδή που δεν υπάρχει εκτεταμένη χιονοκάλυψη και δεν απαιτείται πρόσθετος χειμερινός εξοπλισμός για την προώθηση μας στο βουνό) έχοντας κατά νου τον πεζοπόρο που θέλει να δρα με ελαφρύ αλλά και αξιόπιστο εξοπλισμό.

Επισήμανση: Θεωρώ σωστό να διευκρινήσω ότι τα προϊόντα που εμφανίζονται ενδεικτικά στις φωτογραφίες ανταποκρίνονται στις δικές μου προσωπικές ανάγκες (αντοχή, αξιοπιστία, χαμηλό βάρος και όγκο). Δεν υπονοώ σε καμιά περίπτωση πως δεν κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα με σχεδόν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά !

-Σακίδιο πλάτης (χωρητικότητας 40-60 λίτρων) 

Ελαφρύ (<2kg), με εργονομικό σχεδιασμό που να προσφέρει ελευθερία κινήσεων, σταθεροποίηση του φορτίου και καλό αερισμό της πλάτης. Να έχει πρόσθετους πλαϊνούς χώρους αποθήκευσης για γρήγορη πρόσβαση και να είναι συμβατό με  διάφορα συστήματα μεταφοράς νερού.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι συνήθως σε μεγάλες διασχίσεις  χρησιμοποιώ σακίδιο 55 λίτρων για μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών φαγητού έως και 2 εβδομάδων.

Το πως οργανώνουμε τα πράγματα στο σακίδιο μας ΕΔΩ !

-αδιαβροχοποίηση περιεχομένων σακιδίου

Μιας και τα εξωτερικά αδιάβροχα καλύμματα σακιδίου είναι αναξιόπιστα, καλό είναι να βάζουμε τα πάντα σε έναν αδιάβροχο σάκο στο εσωτερικό του σακιδίου. Μια πολύ πρακτική και άκρως οικονομική λύση είναι μια διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής. Αν θέλουμε κάτι που θα αντέξει για χρόνια τότε αξίζει να πάρουμε έναν ελαφρύ αδιάβροχο σάκο ρουχισμού.

-Μπατόν πεζοπορίας

Οι «καλύτεροι μας φίλοι» στις διασχίσεις. Το γιατί ΕΔΩ λεπτομερώς!

Σύστημα ύπνου

-Αντίσκηνο «3 εποχών»

ελαφρύ (<2,1kg), με εργονομικό σχεδιασμό, καλό αερισμό και κατάλληλο για τις αντίξοες συνθήκες που ενίοτε συναντούμε στα βουνά. Είναι σημαντικό να καλύπτει τις δικές μας προσωπικές ανάγκες. Η δική μου πρόταση ΕΔΩ !

υπνόσακος (ή τεχνικό πάπλωμα) πουπουλένιος/συνθετικός

Ελαφρύς (0,70-1,10 kg). Το πούπουλο είναι ελαφρύτερο, λιγότερο ογκώδες και πιο ζεστό για το βάρος του από οποιοδήποτε συνθετικό. Οι συνθετικοί από την άλλη αποτελούν καλύτερη λύση για πολύ υγρές συνθήκες όπως ΕΔΩ . Το να πάρουμε έναν πολύ ζεστό (χειμερινό) υπνόσακο για τη συγκεκριμένη χρήση ΔΕΝ είναι πρακτικό.

Συνήθως προτιμώ το τεχνικό πάπλωμα για τις 3 εποχές λόγω του μεγάλου θερμοκρασιακού εύρους στο οποίο είναι κατάλληλο και μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε συνδυασμό με τον ρουχισμό μου και σε πιο κρύες βραδιές από τη θερμοκρασία Comfort (-2 C του συγκεκριμένου).

-υπόστρωμα φουσκωτό ή αφρώδες 

Η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας κατά τον  ύπνο στην κατασκήνωση οφείλεται στην επαφή μας με το έδαφος. Το υπόστρωμα κάνει ακριβώς αυτό. Μας μονώνει από το έδαφος. 

Ένα καλό υπόστρωμα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση μόνωσης (R Value)  3,2. Τα φουσκωτά προσφέρουν άνεση που σε μια πολυήμερη διάσχιση … εκτιμάται ενώ τα αφρώδη είναι πιο πρακτικά σε πολύ τραχύ πεδίο.

-μαξιλάρι ελαφρύ

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γεμισμένο σάκο ρουχισμού.

Σύστημα μαγειρέματος

-Εστία Ελαφριά και αξιόπιστη 

για βράσιμο νερού και μαγείρεμα ενός εύκολου γεύματος. Κάποιοι πεζοπόροι δεν μαγειρεύουν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (όπως πχ ο φίλος μου ο Αργύρης ΕΔΩ ). Για μένα είναι μια «ιεροτελεστία» το να ετοιμάζω και να απολαμβάνω ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο τέλος μιας γεμάτης μέρας στη φύση.

-Μαγειρικό σκεύος τιτανίου ή αλουμινίου

πολυχρηστικό ατομικό σκεύος που χρησιμεύει και ως μπολ, κούπα, αποθηκευτικός χώρος.

-Φιάλη βουτανίου-προπανίου

-κουτάλι 

-αναπτήρας/σπινθηριστής ή αδιάβροχα σπίρτα

Προμήθειες φαγητού

Προτιμούμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και αποφεύγουμε τις ογκώδεις συσκευασίες. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε γεύσεις για τα σνακ (πχ γλυκό-αλμυρό) και υφές (πχ τραγανό-μαστιχωτό) όπως σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κα. Ιδανικά το δείπνο θα πρέπει να είναι ένα πλήρες γεύμα. 

Λόγω της πολυήμερης διάρκειας της εξόρμησης θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε μέρος των προμηθειών μας να είναι υψηλής διατροφικής αξίας για να παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Υπολογίζουμε πόσο θα χρειαστούμε και δεν παίρνουμε πολλά παραπάνω τρόφιμα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, μα σε μια πολυήμερη διάσχιση με πολύωρες καθημερινές πορείες οι ανάγκες αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με την καθημερινότητα. Υπολογίστε 2500-3500 Kcal/ημέρα και 0.65-1,00 κιλό βάρους/ημέρα στο σακίδιο. 

Υδροδοσία

-Αποθήκευση Νερού (~ 1-2 λίτρα) σε ασκό, εύκαμπτο ή άκαμπτο δοχείο

Φροντίζουμε να ξεκινάμε κάθε μέρα καλά ενυδατωμένοι και κουβαλάμε επαρκή ποσότητα ανάλογα με τις συνθήκες και αφού πρώτα συλλέξουμε αξιόπιστες πληροφορίες (από χάρτη, πεζοπορικό οδηγό, ντόπιους κ.α) σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πηγών ή άλλων σημείων (πχ ανοικτών καταφυγίων) όπου μπορούμε να γεμίσουμε/προμηθευτούμε στη διαδρομή.

-Καθαρισμός νερού

Συλλέγουμε τρεχούμενο διαυγές -και χωρίς παράξενη οσμή- νερό μακριά από ζώα που βόσκουν. Σε κάποιες περιοχές αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε μια μέθοδο καθαρισμού. Προσωπικά χρησιμοποιώ τις ακόλουθες: 

-Steripen Adventurer 

Με ακτίνες UV, εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηρίων, ιών και πρωτοζώων (αδρανοποιώντας το DNA τους) ενώ δεν αλλοιώνει στο ελάχιστο τη γεύση. Γρήγορο, καθαρίζει 1 λίτρο σε 1,5 λεπτό. Η λύση που χρησιμοποιώ σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διασχίσεις στο εξωτερικό (από τότε που την έπαθα πριν 15 χρόνια σε ένα μοναχικό ταξίδι στην Παταγονία).

-«Άγευστες»ταμπλέτες διοξειδίου του χλωρίου

Επίσης αποτελεσματικές. Δεν έχουν ουδέτερη γεύση, μιας και υπάρχει μια υποψία γεύσης χλωρίου. Το ατού της χρήσης ταμπλετών είναι το μηδαμινό τους βάρος και είναι καλή επιλογή σε διασχίσεις που ο περιορισμός του βάρους αποτελεί προτεραιότητα όπως ΕΔΩ . Το νερό είναι έτοιμο για πόση μετά από ένα δεκάλεπτο.

Υπόδηση

-Πεζοπορικά παπούτσια/μποτάκια ή παπούτσια ορεινού τρεξίματος 

κατάλληλα για το πεδίο. Ιδανικά ΧΩΡΙΣ Goretex (εκτός της αρχής και του τέλους της περιόδου αυτής) για καλύτερη διαπνοή. Κάθε κιλό βάρους στα πόδια ισοδυναμεί με 5 κιλά φορτίου στην πλάτη.

Η επιλογή του παπουτσιού αποτελεί ένα πολύ υποκειμενικό θέμα και ασχέτως του πόσο καλά σχόλια έχουμε ακούσει για ένα μοντέλο, θα πρέπει πριν αγοράσουμε να τα δοκιμάσουμε! Μπορεί να ΜΗΝ μας ταιριάζουν. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι άνετα και με τίποτα στενά γιατί τα πέλματα εγγυημένα στις διασχίσεις πρήζονται.

-Κάλτσες (x2) συνθετικές ή μάλλινες

(ΟΧΙ βαμβακερές)

**CROCS ή σανδάλια (Προαιρετικά)

Για την ξεκούραση. Τα πρώτα, σε αντίθεση με τα σανδάλια, στεγνώνουν άμεσα και είναι super άνετα και ελαφριά. 

**Γκέτες

Κρατούν τη λάσπη, το χώμα και τα πετραδάκια έξω από το εσωτερικό των παπουτσιών. 

 ** Microspikes

σε περίπτωση που χιονούρες καλύπτουν έστω και μικρά εκτεθειμένα σημεία  της διαδρομής (το να έχουμε συλλέξει αξιόπιστες σχετικές πληροφορίες αποτελεί μέρος της οργάνωσης της διάσχισης).

Ρουχισμός

-εσώρουχα συνθετικά ή μάλλινα (x3)

-Πεζοπορικό παντελόνι που στεγνώνει γρήγορα ή βερμούδα ή κολάν ή σορτς

-Μπλουζάκια (x2) ελαφριά κοντομάνικα/μακρυμάνικα συνθετικά ή μάλλινα

που αποβάλουν τον ιδρώτα (ΟΧΙ βαμβακερά)

Προστασία από το ψύχος

-ισοθερμικά πάνω-κάτω

-γάντια

(με καλή αντιανεμική προστασία και διαπνοή που να μην περιορίζουν την επιδεξιότητα),

σκούφο και extra κάλτσες (πιο ζεστές) για τα άκρα

-Ελαφρύ πουπουλένιο ή συνθετικό jacket 

για τα διαλείμματα, το άραγμα στην κατασκήνωση, ακόμη και για τον ύπνο αν χρειαστεί.

**ελαφρύ τεχνικό fleece

(Προαιρετικά στην αρχή και το τέλος της περιόδου αυτής). Το γιατί ΕΔΩ !

Προστασία από τη βροχή

-Αδιάβροχο jacket

Ελαφρύ που να στεγνώνει γρήγορα, με ρυθμιζόμενη κουκούλα και σκληρό γείσο. Ενδεικτικά, ένα αδιάβροχο για ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση αδιαβροχοποίησης 10.000mm (10k) και διαπνοής 10.000gr /m2/24h (10k).

-Αδιάβροχο ελαφρύ παντελόνι

Επικοινωνία

-Κινητό τηλέφωνο

 (σε λειτουργία πτήσης κατά βάση για εξοικονόμηση μπαταρίας). Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το “112”.

Σε μια διάσχιση καλό είναι να έχουμε μαζί μας κι ένα Power Bank (φορητό φορτιστή).
Αντίθετα, ΔΕΝ θεωρώ τους ηλιακούς συλλέκτες πολύ πρακτικούς για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (όπως διαπίστωσα με γνωστά μοντέλα της αγοράς ακόμη κι ΕΔΩ )!

Πλοήγηση

-έντυποι χάρτες και πυξίδα

και ικανότητα χειρισμού τους (Πχ στη φωτό Έντυποι χάρτες για ΕΔΩ )!

-συσκευή GPS ή κινητό τηλέφωνο με εγκατεστημένο ψηφιακό τοπογραφικό χάρτη

σε εφαρμογή GPS που λειτουργεί κι όταν βρισκόμαστε εκτός σύνδεσης δικτύου

-Περιγραφή διαδρομής

από πεζοπορικό οδηγό/σημειώσεις σε έντυπη/ ηλεκτρονική μορφή

Προστασία από τον ήλιο

-καπέλο

-γυαλιά ηλίου 

-αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος

-ενυδατικό χειλιών

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης

-Φαρμακείο (μικρό ατομικό)

Κυκλοφορούν έτοιμα στο εμπόριο αλλά -πιο οικονομικά- μπορούμε να το οργανώσουμε και μόνοι μας.

Αλουμινοκουβέρτα, Ελαστικός επίδεσμος, Αιμοστατικό σπρέι/βαμβάκι, Φυσιολογικός ορός, Αντισηπτικά μαντηλάκια (για καθαρισμό πληγών), Αντισηπτική πάστα Betadin, Χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, Αποστειρωμένες γάζες σε διάφορα μεγέθη, Αποστειρωμένη γάζα Fucidin για εγκαύματα, Τριγωνικός επίδεσμος, Αυτοκόλλητα ράμματα, Compeed (σε διάφορα μεγέθη), Hansaplast, ταινία με μικροπόρους, Almora για την αφυδάτωση, Αντιισταμινικό gel, Χάπια παρακεταμόλης (x4), ιβουπροφαίνης [αντιφλεγμονώδη] (x4) και για τη διάρροια (x4).

Επισήμανση: Σε περίπτωση που ΔΕΝ σκοπεύουμε να κατασκηνώσουμε στην ύπαιθρο προτιμώντας τη διανυκτέρευση σε καταφύγια ή ξενώνες (όπου αυτά υπάρχουν), στο βουνό θα πρέπει να φέρουμε ΠΑΝΤΑ πάνω μας κάποια μικροαντικείμενα που εν δυνάμει μπορούν να φανούν σωτήρια σε περίπτωση που για κάποιο λόγο καθηλωθούμε εκεί έξω!

-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μια απλή αλουμινοκουβέρτα δεν είναι αρκετή! Δοκιμάστε να δείτε πως «λικνίζεται» στον αέρα…

υπνόσακος επιβίωσης

δηλ. Αλουμινοκουβέρτα – σάκος. Άκρως πρακτική και οικονομική λύση!

Θα πρέπει να υπάρχει ΠΑΝΤΑ στον πάτο του σακιδίου μας…κι ας μην τον χρειαστούμε ποτέ! Ελαφρύς και με ελάχιστο όγκο. 

Μπαίνουμε μέσα αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο μας. Αδιάβροχος και αντιανεμικός, διατηρεί το 90% της θερμικής ακτινοβολίας του σώματος μας. Η διαπνοή είναι μηδαμινή (θα γίνουμε μούσκεμα από τον ιδρώτα) αλλά το ζητούμενο κατά τη χρήση του δεν είναι η άνεση αλλά η επιβίωση!

ή

Σάκος Bivy

ΠΟΛΥ καλύτερη – μα αρκετά πιο δαπανηρή – λύση!

Πολύ ελαφρύς. Αντανακλά το 90% της θερμότητας του σώματος μας. Έχει εξαιρετική διαπνοή και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα -πέρα από την ανάγκη- σε συνδυασμό με έναν υπνόσακο και σε προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις κάτω από τα αστέρια!

-φακός με extra μπαταρίες

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 φορές αναβοσβήνουνε το φακό, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος.

σφυρίχτρα 

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 σφυρίγματα, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος. 

-αναπτήρας ή αδιάβροχα σπίρτα ή σπινθηριστής

(που αναφέρθηκαν και παραπάνω) για άναμμα φωτιάς.

Σύνεργα «τουαλέτας»

-απολυμαντικό χεριών, φτυαράκι, χαρτί υγείας/χαρτομάντιλα (ΟΧΙ μωρομάντηλα), σακουλάκι που ασφαλίζει.

-σακουλάκι για τα σκουπίδια μας.

Δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΑ στη φύση … ΟΥΤΕ οργανικά απόβλητα όπως μπανανόφλουδες!

Ακόμη κι αν υπάρχουν κάδοι/καλάθια στις αφετηρίες/τερματισμούς μονοπατιών, ας σκεφτούμε ότι δεν συλλέγονται τόσο συχνά τα σκουπίδια από εκεί και μπορεί να προσελκύσουν ζώα. Καλό είναι να τα πετάξουμε με την πρώτη ευκαιρία σε κάδο εντός οργανωμένου οικισμού.

Προσωπική υγιεινή 

(όλα σε μικρές ποσότητες/ συσκευασίες)

-Απολυμαντικό χεριών 

-Οδοντόβουρτσα και Οδοντόκρεμα 

Σαπούνι υγρό βιοδιασπώμενο 

-Μπατονέτες

-Αποσμητικό

-Χαρτομάντιλα και Μωρομάντιλα 

Πετσέτα 

Ελαφριά με μικροϊνες που στεγνώνει γρήγορα

Επισκευές

-Ελβετικός Σουγιάς απλός

(πχ Victorinox  Classic) 

-Gorilla/Duct tape

-Tire-ups

-Βελόνα και κλωστή

Προσωπικά αντικείμενα

-Ταυτότητα

-πιστωτική/χρεωστική κάρτα

-μετρητά

Καταγραφή εμπειρίας

-Φωτογραφική μηχανή/ Action camera

-σημειωματάριο και στιλό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενημερώνουμε ΠΑΝΤΑ γραπτώς ένα δικό μας έμπιστο άτομο για το πλάνο της διάσχισης!

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε; Θα είμαστε μόνοι μας; Κι αν όχι πόσοι και ποιοί; Πότε υπολογίζουμε το αργότερο να επιστρέψουμε; Τόσο κατά τη διάρκεια (αν υπάρχει η δυνατότητα) όσο και μετά το τέλος της διάσχισης καλό είναι να ενημερώσουμε σχετικά το άτομο αυτό.

Ελπίζω το αρθράκι αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο!

Καλές διασχίσεις στα όμορφα βουνά μας! 😊✌️

ΥΓ Μια χρήσιμη λίστα εξοπλισμού Ημερήσιας Ορεινής Πεζοπορίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ !


Από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο με τα Πόδια!

Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι τον φυσικό κόσμο και τα οφέλη της είναι πολλά τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία! 

Καθώς όμως το βουνό  -όπως και η ανοιχτή φύση γενικότερα- είναι ένα δυναμικό περιβάλλον, κάθε εξόρμηση σε αυτό θα πρέπει να οργανώνεται με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως:

 • την εποχή
 • την πρόγνωση του καιρού
 • τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής (πχ το κλίμα, το υψόμετρο, τη μορφολογία του εδάφους, τη διαθεσιμότητα νερού, την ύπαρξη ή όχι πιθανών σημείων ανεφοδιασμού, την απόσταση από τον κοντινότερο δρόμο/οικισμό/κέντρο ιατρικής φροντίδας) 
 • τη διάρκεια της εξόρμησης μας
 • εμάς τους ίδιους και την ομάδα μας (την εμπειρία, τις δεξιότητες, το στυλ, τον ρυθμό, τους στόχους μας) κ.α.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι πολύ σημαντική για την άνεση και κυρίως την ασφάλεια μας και συμβάλλει (έως ένα βαθμό πάντα) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία.

Η ακόλουθη λίστα προτείνεται για ημερήσιες εξορμήσεις «3 εποχών» στα ελληνικά βουνά, την περίοδο δηλαδή που δεν υπάρχει εκτεταμένη χιονοκάλυψη και δεν απαιτείται πρόσθετος χειμερινός εξοπλισμός για την προώθηση μας στο βουνό. 

Πχ για εξορμήσεις στην αλπική ζώνη του Ολύμπου, η περίοδος αυτή είναι συνήθως λίγο πιο διευρυμένη από την περίοδο λειτουργίας των καταφυγίων στο οροπέδιο των Μουσών (αρχές Ιουνίου -τέλη Οκτώβρη). Για εξορμήσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα η περίοδος αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επισήμανση: Ασχέτως της πρόγνωσης του καιρού (πχ καλοκαιρία απουσία ανέμου) και της διάρκειας της εξόρμησης μας, θα πρέπει στο βουνό να φέρουμε ΠΑΝΤΑ πάνω μας κάποια μικροαντικείμενα που εν δυνάμει μπορούν να φανούν σωτήρια σε περίπτωση που για κάποιο λόγο καθηλωθούμε εκεί έξω!

-Σακίδιο πλάτης (χωρητικότητας 14-22 λίτρων) 

Ιδανικά με εργονομικό σχεδιασμό που να προσφέρει ελευθερία κινήσεων, σταθεροποίηση του φορτίου και πολύ καλό αερισμό της πλάτης. Να έχει πρόσθετους πλαϊνούς χώρους αποθήκευσης για γρήγορη πρόσβαση και να είναι συμβατό με διάφορα συστήματα μεταφοράς νερού.

Το πως οργανώνουμε τα πράγματα στο σακίδιο μας ΕΔΩ ! 


-αδιαβροχοποίηση περιεχομένων σακιδίου

Μιας και τα εξωτερικά αδιάβροχα καλύμματα σακιδίου είναι αναξιόπιστα, καλό είναι τα πάντα να μπαίνουν σε έναν αδιάβροχο σάκο στο εσωτερικό του σακιδίου. Μια πολύ πρακτική και άκρως οικονομική λύση είναι μια διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής. Αν θέλουμε κάτι που θα αντέξει για χρόνια τότε αξίζει να πάρουμε έναν ελαφρύ αδιάβροχο σάκο ρουχισμού.

-Μπατόν πεζοπορίας

Το γιατί ΕΔΩ λεπτομερώς!

Υπόδηση

-Πεζοπορικά παπούτσια/μποτάκια ή παπούτσια ορεινού τρεξίματος ή παπούτσια πρόσβασης

κατάλληλα για το πεδίο ΧΩΡΙΣ Goretex για καλύτερη διαπνοή.

-Κάλτσες συνθετικές ή μάλλινες

(ΟΧΙ βαμβακερές)

Ρουχισμός

-Πεζοπορικό παντελόνι που στεγνώνει γρήγορα ή βερμούδα ή κολάν ή σορτς


-Μπλουζάκι ελαφρύ κοντομάνικο/μακρυμάνικο συνθετικό ή μάλλινο

που αποβάλει τον ιδρώτα (ΟΧΙ βαμβακερό)

Προστασία από το ψύχος

-ισοθερμικά πάνω-κάτω

-γάντια, σκούφο και extra κάλτσες για τα άκρα

-Ελαφρύ πουπουλένιο ή συνθετικό jacket (στη χειρότερη fleece)

Προστασία από τη βροχή

-Αδιάβροχο jacket

με ρυθμιζόμενη κουκούλα με σκληρό γείσο. Ενδεικτικά, ένα αδιάβροχο για ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση αδιαβροχοποίησης 10.000mm (10k) και διαπνοής 10.000gr /m2/24h (10k).

-Αδιάβροχο ελαφρύ παντελόνι

-Νερό (~ 1-2 λίτρα) σε ασκό, εύκαμπτο ή άκαμπτο δοχείο

Φροντίζουμε να ξεκινήσουμε καλά ενυδατωμένοι και κουβαλάμε επαρκή ποσότητα ανάλογα με τις συνθήκες και αφού πρώτα συλλέξουμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πηγών ή άλλων σημείων (πχ ανοικτών καταφυγίων) όπου μπορούμε να γεμίσουμε/προμηθευτούμε στη διαδρομή. 

Συλλέγουμε πάντα τρεχούμενο διαυγές -και χωρίς παράξενη οσμή- νερό μακρυά από ζώα που βόσκουν. Προσωπικά δεν έχω φιλτράρει ποτέ το νερό στα ελληνικά βουνά και δεν είχα ποτέ κάποια παρενέργεια.

-Προμήθειες φαγητού

Προτιμούμε θερμιδογόνες τροφές και αποφεύγουμε τις ογκώδεις συσκευασίες. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε γεύσεις (πχ γλυκό-αλμυρό) και υφές (πχ τραγανό-μαστιχωτό) όπως σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κα.
Τέλος, παίρνουμε μαζί μας και λίγα επιπλέον -από αυτά που πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε- τρόφιμα με πολλές θερμίδες που συντηρούνται για μεγάλο διάστημα (πχ 2 μπάρες ενέργειας).

Επικοινωνία

-Κινητό τηλέφωνο

πλήρως φορτισμένο (σε λειτουργία πτήσης για εξοικονόμηση μπαταρίας). Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το “112”.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται εκτενώς το τηλέφωνο για τη λήψη φωτογραφιών καλό είναι να έχουμε μαζί μας κι ένα Power Bank (φορητό φορτιστή).

Πλοήγηση

-έντυπο χάρτη και πυξίδα

και ικανότητα χειρισμού τους 

-συσκευή GPS ή κινητό τηλέφωνο με εγκατεστημένο ψηφιακό τοπογραφικό χάρτη

σε εφαρμογή GPS που λειτουργεί κι όταν βρισκόμαστε εκτός σύνδεσης δικτύου.

Προστασία από τον ήλιο

-καπέλο

-γυαλιά ηλίου 

-αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος

-ενυδατικό χειλιών

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης

-Φαρμακείο (μικρό ατομικό)

Κυκλοφορούν έτοιμα στο εμπόριο αλλά -πιο οικονομικά- μπορούμε να το οργανώσουμε και μόνοι μας.

Ελαστικός επίδεσμος, Αιμοστατικό σπρέι/βαμβάκι, Φυσιολογικός ορός, Αντισηπτικά μαντηλάκια (για καθαρισμό πληγών), Αντισηπτική πάστα Betadin, Χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, Αποστειρωμένες γάζες σε διάφορα μεγέθη, Αποστειρωμένη γάζα Fucidin για εγκαύματα, Τριγωνικός επίδεσμος, Αυτοκόλλητα ράμματα, Compeed (σε διάφορα μεγέθη), Hansaplast, ταινία με μικροπόρους, Almora για την αφυδάτωση, Αντιισταμινικό gel, Χάπια παυσίπονα (x4) και για τη διάρροια (x4).

-Κατάλυμα ανάγκης

Μια απλή αλουμινοκουβέρτα δεν είναι αρκετή! Δοκιμάστε να δείτε πως «λικνίζεται» στον αέρα…

υπνόσακος επιβίωσης

δηλ. Αλουμινοκουβέρτα – σάκος. Άκρως πρακτική και οικονομική λύση!

Θα πρέπει να υπάρχει ΠΑΝΤΑ στον πάτο του σακιδίου μας…κι ας μην τον χρειαστούμε ποτέ! Ελαφρύς και με ελάχιστο όγκο. 

Μπαίνουμε μέσα αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο μας. Αδιάβροχος και αντιανεμικός, διατηρεί το 90% της θερμικής ακτινοβολίας του σώματος μας. Η διαπνοή είναι μηδαμινή (θα γίνουμε μούσκεμα από τον ιδρώτα) αλλά το ζητούμενο κατά τη χρήση του δεν είναι η άνεση αλλά η επιβίωση!

ή

Σάκος Bivy

ΠΟΛΥ καλύτερη – μα αρκετά πιο δαπανηρή – λύση!

Πολύ ελαφρύς. Αντανακλά το 90% της θερμότητας του σώματος μας. Έχει εξαιρετική διαπνοή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα -πέρα από την ανάγκη- σε συνδυασμό με έναν υπνόσακο και σε προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις κάτω από τα αστέρια!

-φακός με extra μπαταρίες

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 φορές αναβοσβήνουνε το φακό, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος.

-σφυρίχτρα 

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 σφυρίγματα, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος. 

-αναπτήρα ή αδιάβροχα σπίρτα ή σπινθηριστή

για άναμμα φωτιάς.

Σύνεργα «τουαλέτας»

-απολυμαντικό χεριών, φτυαράκι, λίγο χαρτί υγείας/χαρτομάντιλα (ΟΧΙ μωρομάντηλα), σακουλάκι που ασφαλίζει.

-σακουλάκι για τα σκουπίδια μας.

Δεν αφήνουμε ΤΙΠΟΤΑ πίσω … ΟΥΤΕ οργανικά απόβλητα όπως μπανανόφλουδες!

Ακόμη κι αν υπάρχει κάδος/καλάθι στην αφετηρία/τερματισμό της διαδρομής, ας σκεφτούμε ότι δεν συλλέγονται τόσο συχνά από εκεί τα σκουπίδια και μπορεί να προσελκύσουν ζώα. Καλό είναι να τα πετάξουμε μετά σε κάδο εντός οργανωμένου οικισμού.

Επισκευές

-Ελβετικός Σουγιάς απλός

(πχ Victorinox  Classic)

-Gorilla/Duct tape

-Tire-ups

Προσωπικά αντικείμενα

-Ταυτότητα

-πιστωτική/χρεωστική κάρτα

-μετρητά.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενημερώνουμε ΠΑΝΤΑ ένα δικό μας έμπιστο άτομο για το πλάνο της εξόρμησης. Καλό είναι να γίνεται η ενημέρωση αυτή και γραπτώς!

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε; Θα είμαστε μόνοι μας; Κι αν όχι πόσοι και ποιοί; Πότε υπολογίζουμε το αργότερο να επιστρέψουμε; Μετά το τέλος της εξόρμησης καλό είναι να ενημερωθεί το άτομο αυτό ότι επιστρέψαμε.

Μια ενημέρωση τύπου «Θα πάω στον Όλυμπο» δεν αρκεί. Φανταστείτε να προκύψει κάτι έκτακτο και να μείνουμε από μπαταρία.. Κανένας από αυτούς που έζησαν μια τέτοια εμπειρία δεν περίμενε να συμβεί στον ίδιο!

Ελπίζω το αρθράκι αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο!

Καλές διαδρομές στα όμορφα βουνά μας! 😊✌️

 


Αν υπάρχει ένα κομμάτι εξοπλισμού για την πεζοπορία που θεωρείται συμπληρωματικό αλλά για μένα είναι “must” είναι τα μπατόν!

Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης μου δεν τα χρησιμοποιούσα! Χωρίς αυτά φανταζόμουν πως θα δυνάμωμα περισσότερο τα πόδια μου αλλά και θα «δούλευα» καλύτερα την ισορροπία μου. Πίστευα επίσης ότι θα μου ήταν περισσότερο μπελάς παρά βοήθεια, μιας και δεν θα είχα τα χέρια μου ελεύθερα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορώ να μασουλήσω κάτι, να συμβουλευτώ το χάρτη, να φωτογραφίσω κ.ο.κ.

Κάπως έτσι λοιπόν κινούμουν στα βουνά ακόμη και το χειμώνα. Λόγω της συχνότητας και του «όγκου» των εξορμήσεων, υπήρχαν περίοδοι που η αίσθηση της κόπωσης στα πόδια ήταν έντονη. 

Μετά από συζήτηση με ένα φίλο, που επέμενε για το πόσο ουσιαστικός είναι ο ρόλος τους, μπήκα σε σκέψεις. 

Σκέφθηκα πως αγαπώ την πεζοπορία και – γεροί να είμαστε – θέλω να συνεχίσω να περιπλανιέμαι στα βουνά μέχρι να φθάσω σε προχωρημένη ηλικία. Με αυτό το ρυθμό όμως – που κάθε άλλο παρά να περιορίσω ήθελα – κάποια στιγμή τα προβλήματα θα μου χτυπούσαν την πόρτα. 

«Γιατί να μην τα δοκιμάσω … πριν την πάθω;» σκέφτηκα.

Έτσι, λίγες μέρες αργότερα, τα δοκίμασα σε ένα τριήμερο απανωτών αναβάσεων στον Όλυμπο από το «χωριό». Θυμάμαι ότι στο τέλος κάθε μέρας ένιωθα τα πόδια μου πολύ πιο φρέσκα από ότι συνήθως και το επόμενο πρωί δεν ήταν δύσκαμπτα. 

Στις εξορμήσεις που ακολούθησαν άρχισα να βελτιώνω την τεχνική μου και παράλληλα να εκτιμώ τη συμβολή τους ολοένα και περισσότερο. Αυτό ήταν! 

Από τότε – πάνε χρόνια πια – δεν τα έχω αφήσει ποτέ πίσω, όχι μόνο για τον παραπάνω λόγο αλλά για μια σειρά από πλεονεκτήματα που προσφέρουν και με έχουν βοηθήσει με το παραπάνω!

Χρησιμότητα

Μείωση της καταπόνησης στα πόδια

Η χρήση των μπατόν -ειδικά στις παρατεταμένες ανηφόρες και κατηφόρες- περιορίζει την καταπόνηση και φθορά των αρθρώσεων, των μυών και των τενόντων στα πόδια (κυρίως στα γόνατα). Βοηθούν έτσι στην πρόληψη τραυματισμών και χρόνιων προβλημάτων με αυτά. Έχουν γίνει διάφορες έρευνες που το επιβεβαιώνουν, μα είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία.

Σταθερότητα και ισορροπία

Τα μπατόν μας χαρίζουν δύο επιπλέον σημεία στήριξης οπότε, ακόμη κι αν γλιστρήσουμε, η πιθανότητα πτώσης είναι περιορισμένη. Έτσι, βελτιώνεται κατά πολύ η πρόσφυση μας ακόμη και σε – άλλοτε εν δυνάμει κι άλλοτε πολύ – ασταθείς επιφάνειες όπως το χιόνι, η λάσπη, η άμμος, το σπασμένο ή πνιγμένο στη βλάστηση πεδίο, οι πρόχειρες γέφυρες από κορμούς αλλά και τα ποτάμια (κατά τις διελεύσεις τους). Είναι πραγματικά …πάρα πολλές οι φορές που έχω αποφύγει πτώσεις χάρη σε αυτά!

Προέκταση του χεριού μας

Τα μπατόν μπορούν να χρησιμεύσουν σαν προέκταση του χεριού μας για να κάνουν την προώθηση μας ευκολότερη. Με αυτά μπορούμε να παραμερίσουμε(συγκρατήσουμε) την ακανθώδη βλάστηση που συναντούμε στο διάβα μας, να τινάξουμε ελαφρά τα μουσκεμένα από τη βροχή κλαδιά ή να τα αποδεσμεύσουμε άλλες φορές από το χιόνι που τα έχει «καθίσει», για να μη γίνουμε μούσκεμα καθώς περνάμε από κάτω.

Ανίχνευση εδάφους

Τα μπατόν μπορούν να μας χρησιμεύσουν ως ανιχνευτές της σύστασης του εδάφους, δίνοντας μας περισσότερες πληροφορίες από αυτές που παίρνουμε με τα μάτια μας. Με αυτά ανιχνεύουμε «παγίδες» όπως βούρκους, τρύπες στο χιόνι (που λιώνει συνηθέστερα γύρω από βράχους και δέντρα) αλλά και τη σύσταση του πυθμένα των ποταμών κατά τις διελεύσεις τους (ειδικά όταν τα νερά είναι θολά).

Καλύτερη στάση

Χρησιμοποιώντας μπατόν δεν σκύβουμε υπερβολικά μπροστά (στις ανηφόρες) ούτε γέρνουμε πίσω (στις κατηφόρες) και υιοθετούμε μια πιο καλή – ευθυτενή – στάση.

Συνολική εκγύμναση

Η χρήση των μπατόν αυξάνει τον μυικό τόνο του πάνω μέρους του σώματος μας, βάζοντας στο παιχνίδι τους μύες των ώμων, των χεριών, του στήθους και της πλάτης! Με τον τρόπο αυτό η πεζοπορία «προάγεται» (σαν άσκηση πάντα γιατί είναι πολυδιάστατος ο ρόλος της) από μια μορφή αερόβιας άσκησης σε εκγύμναση όλου του σώματος.

Θέσπιση ρυθμού

Ιδιαίτερα στα ισιάδια, το ρυθμικό τους χτύπημα μας δίνει ένα σταθερό ρυθμό, που ακούσια μας ωθεί σε μια αύξηση της ταχύτητας μας.

Αυτοάμυνα

Τα μπατόν μπορούν να μας χρησιμεύσουν για να κρατήσουμε επιθετικά σκυλιά σε απόσταση (πχ τσομπανόσκυλα), κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να πράξω ποτέ προσωπικά. 

Σε περίπτωση Ανάγκης

Σε περίπτωση ήπιων τραυματισμών (πχ διαστρέμματα) μπορούν να κάνουν δυνατή την απομάκρυνση μας από το πεδίο χωρίς τη βοήθεια άλλων. Επίσης, μπορούν να χρησιμεύσουν σαν αυτοσχέδιοι νάρθηκες για την ακινητοποίηση ενός τραυματισμένου μέλους ή στη δημιουργία αυτοσχέδιου φορείου.

Στήριξη καταλύματος

Μπορούν να χρησιμεύσουν για τη στήριξη ενός μίνιμαλ καταλύματος (τέντας). 

Τρωτότητα και … Που αντενδείκνυνται 

Δεν είναι «αθάνατα» αλλά αναλώσιμα! 

Αν βρουν μια πολύ γερή κόντρα πριν προλάβουμε να τα αφήσουμε, ακόμη και τα πιο στιβαρά μοντέλα θα λυγίσουν ή θα σπάσουν. Εννοείται πως έχω αχρηστέψει μπατόν …κι όχι μόνο μια φορά! 

Γνωρίζοντας όμως πως να τα χειριζόμαστε και κυρίως που να μην τα χρησιμοποιούμε, ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να την πάθουμε, ώστε να μας συντροφεύσουν -με λίγη τύχη- για χρόνια και χιλιάδες ίσως χιλιόμετρα. 

Προσωπικά αποφεύγω να τα χρησιμοποιώ όταν διασχίζω πεδίο με ασταθή βράχια, όταν χρειάζεται να προωθηθώ με εύκολο σκαρφάλωμα και σε απότομες σάρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μαζεύω κι έχω τα χέρια μου σε επιφυλακή ώστε να πιαστώ γρήγορα αν χρειαστεί από κάπου.

Το αγαπημένο μου πεδίο!

Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

Τα μπατόν -όπως και τα παπούτσια μας αλλά και δυνητικά η παρουσία μας- μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές (πχ ένα λιβάδι με αγριολούλουδα) και να συμβάλουν στη διάβρωση του εδάφους, κάτι που είναι εμφανές σε δημοφιλή μονοπάτια (πχ στο οροπέδιο των Μουσών).

Λιγότερο ζημιογόνο θα ήταν να χρησιμοποιούμε -με εξαίρεση τον χειμώνα- λαστιχένιες μύτες (κάτι το οποίο όμως είναι λιγότερο αποδοτικό από άποψη πρόσφυσης) και να μην αφαιρούμε τα πιατάκια ώστε να περιορίζεται η βύθιση τους σε μαλακό έδαφος.

 Χειρισμός

Ρύθμιση Μήκους

 Σε επίπεδο έδαφος, κρατώντας τα από τις λαβές μπροστά μας και με τη μύτη τους να ακουμπά στο έδαφος, θα πρέπει ο αγκώνας μας να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών.

Αν τα ρυθμίσουμε μακρύτερα, θα αναγκαζόμαστε σε κάθε δρασκελιά να σηκώνουμε τους ώμους, κάτι που θα μας κούραζε γρήγορα. 

Αν από την άλλη είναι πιο κοντά, θα μετατοπίζεται το κέντρο βάρους μας προς τα μπροστά και σε συνδυασμό με το βάρος από το σακίδιο θα κάνει τη στάση μας άβολη και την πρόοδο μας επίσης κουραστική.

Στις απότομες ανηφόρες

Το παραπάνω μήκος παραείναι μακρύ για απότομες ανηφόρες. Θα μας ανάγκαζε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά σε κάθε δρασκελιά, κάτι που θα μετατόπιζε τον κορμό μας προς τα πίσω, θέτοντας μας ίσως κι εκτός ισορροπίας. 

Όταν οι ανηφόρες αυτές είναι σύντομες μπορούμε να τα πιάσουμε πιο κάτω από τις κύριες λαβές ( για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει συνήθως αφρώδες υλικό και χαμηλότερα).

Σε παρατεταμένες ανηφόρες θα ήταν καλύτερα να προσαρμόσουμε ( μικρύνουμε ) το μήκος τους για καλύτερο χειρισμό.

Στις απότομες κατηφόρες

Όταν αυτές είναι σύντομες μπορούμε απλά να τα πιάσουμε από την κορυφή.

Σε παρατεταμένες όμως θα πρέπει να τα προσαρμόσουμε (επιμηκύνουμε), γιατί όπως και να το κάνουμε είναι πιο ασφαλής ο χειρισμός τους από τις κύριες λαβές.

 

Στις τραβέρσες

Όταν διασχίζουμε οριζόντια μια πλαγιά, το μπατόν που είναι στην εσωτερική θα πρέπει να είναι πιο κοντό και αυτό που είναι στην εξωτερική πιο μακρύ. Σε σύντομες τραβέρσες μπορούμε κάλλιστα να πιάσουμε το πρώτο χαμηλότερα από τη λαβή και το δεύτερο από την κορυφή. Αν η τραβέρσα είναι παρατεταμένη τότε προσαρμόζουμε το μήκος τους. Αν αλλάξει η κατεύθυνση, αλλάζουμε και τα μπατόν στα χέρια μας. 😉

Τεχνική

Για να έχουμε οφέλη θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά:

Καταρχάς,  τα μπατόν θα πρέπει να ακουμπούν σε επιφάνειες του εδάφους που παρέχουν υποστήριξη για την προώθηση κι όχι οπουδήποτε ( όπως πχ σε γλιστερά βράχια).

Σε επίπεδο έδαφος και ήπιες κλίσεις

Τα χέρια μας θα πρέπει να είναι χαλαρά και ελαφρώς λυγισμένα και να κινούνται ευθεία μπροστά μας.

Η μύτη του καθενός μπατόν θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο σώμα μας από ότι η λαβή του ώστε πιέζοντας το προς τα κάτω να μας δώσει ώθηση μπροστά. Το προσπερνάμε αφήνοντας το να ταλαντεύεται πίσω καθώς φέρνουμε το άλλο μπατόν μπροστά. «Καρφώνουμε» το ένα μπατόν την στιγμή που  πατάμε με το αντίθετο πόδι. Αριστερό χέρι (μπατόν) – δεξί πόδι, δεξί χέρι (μπατόν) – αριστερό πόδι κ.ο.κ. Έτσι, ορίζουμε έναν ρυθμό τον οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε άνετα.

Σε απότομες κλήσεις

Σε απότομες κλήσεις (τόσο ανηφορικές όσο και κατηφορικές) συχνά βοηθάει να καρφώνουμε και τα δυο μαζί στο έδαφος (μας παρέχουν περισσότερη σταθερότητα έτσι) και στη συνέχεια να κάνουμε δυο βήματα. 

Επιθυμητά χαρακτηριστικά

Η επιλογή έχει να κάνει πάντα με την χρήση για την οποία προορίζονται. 

Όσο κι αν οι ακόλουθες προτιμήσεις προέρχονται μετά από εντατική χρήση σε διάφορα πεδία και συνθήκες, η γνώμη μου δεν παύει να είναι υποκειμενική. Καλό είναι καθένας να δοκιμάζει τι ταιριάζει στον ίδιο!

Σταθερού ή ρυθμιζόμενου μήκους;

Για πεζοπορική χρήση στο βουνό και για τους λόγους που προανέφερα προτιμώ πάντα μοντέλα ρυθμιζόμενου κι όχι σταθερού μήκους. 

Τηλεσκοπικά ή αναδιπλούμενα;

Για γρήγορες ημερήσιες εξορμήσεις σε ήπιο πεδίο και με ένα ελαφρύ σακίδιο ένα αξιόπιστο ζευγάρι από αναδιπλούμενα (που παρεπιπτόντως συμπτύσσονται -όταν χρειαστεί- περισσότερο) είναι μια χαρά επιλογή. 

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις όπως:

 • εξορμήσεις σε σκληρό, ασταθές ή πνιγμένο στη βλάστηση πεδίο
 • πολυήμερες διασχίσεις με βαρύ φορτίο
 • εξορμήσεις σε χειμερινό βουνό

Προτιμώ τα τηλεσκοπικά των οποίων τα στελέχη είναι πιο στιβαρά (αξιόπιστα) και δεν λυγίζουν εύκολα από τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους.

Αλουμινένια ή από ανθρακονήματα;

Και τα δυο υλικά είναι αξιόπιστα. Καθένα κάπου υπερτερεί και κάπου μειονεκτεί. 

Τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσα κυρίως αλουμινένια γιατί, εάν αυτά λυγίσουν, θα στραβώσουν μα «θα τη βγάλουν» πιθανότατα για το υπόλοιπο ταξίδι ενώ τα carbon το πιθανότερο είναι να σπάσουν (κάτι που με μεγάλη μου χαρά διαψεύστηκε σε πρόσφατη μου διάσχιση που τα carbon έβγαλαν άλλα 250 km από το ατυχές συμβάν).

 Από την άλλη, τα carbon είναι ελαφρύτερα, περισσότερο ανθεκτικά για το βάρος τους και απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς.

Λαβές

Οι κύριες λαβές θα πρέπει να έχουν εργονομικό σχεδιασμό και να είναι επενδυμένες από αφρώδες υλικό ή φελλό, όπως και οι επεκτάσεις των λαβών χαμηλότερα.

Ιμάντες…

Σίγουρα για κάποιο λόγο υπάρχουν. Περνώντας τα χέρια μας σωστά από αυτούς (από κάτω προς τα πάνω και πιάνοντας τη λαβή μαζί με τον ιμάντα) δεν χρειάζεται να κρατάμε σφιχτά τις λαβές και μπορούμε να δίνουμε περισσότερη ώθηση χωρίς να ζορίζουμε τους καρπούς μας. Αυτό όμως ισχύει σε εύκολο πεδίο με ήπιες κλίσεις.

Σε απαιτητικό πεδίο πρέπει να κρατάμε τις λαβές σφιχτά. Προσωπικά, έχω πάψει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιώ τους ιμάντες. Θέλω, αν βρω μια κόντρα, να μπορώ να αφήσω άμεσα τα μπατόν για να αποφύγω το λύγισμα ή σπάσιμο τους μα πολύ περισσότερο έναν τραυματισμό.

Μηχανισμός κλειδώματος

Θεωρώ, ότι ένας εύκολα ρυθμιζόμενος εξωτερικός μηχανισμός κλειδώματος/ξεκλειδώματος όπως το Power lock, ο οποίος δεν χαλαρώνει ούτε γλιστράει, είναι πιο πρακτικός από τον παραδοσιακό περιστροφικό μηχανισμό. Καλό θα ήταν να είναι κατασκευασμένος από υλικό αντοχής (πχ ανθεκτικό αλουμίνιο).

Πιατάκια

Τα πιατάκια -πέραν της χρήσης των πεταλούδων χιονιού τον χειμώνα- θα πρέπει να έχουν μικρή σχετικά διάμετρο.

Μύτες

Οι μεταλλικές μύτες προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση από τις λαστιχένιες.

Tip

Μετά από κάθε εξόρμηση καλό είναι να αφιερώνουμε 2 λεπτά για να καθαρίσουμε τα μπατόν σχολαστικά με ένα υγρό πανάκι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και σκιερό μέρος με τους μηχανισμούς κλειδώματος χαλαρούς.

Η πρόταση μου

SALEWA CARBONIUM ASCENT POLES


Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα μπατόν, θα πρότεινα να το κάνετε.
ΔΕΝ θα το μετανιώσετε..!

Καλές διαδρομές! ✌️


 

Εδώ και 15 χρόνια έχω τη χαρά και τύχη να περνάω πολύ χρόνο στην ανοιχτή φύση! Αυτό μεταξύ άλλων μεταφράζεται -κυρίως λόγω της αγαπημένης μου δραστηριότητας ( πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις )- σε κάποιες εκατοντάδες νύχτες διαβίωσης στην ύπαιθρο σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ένα από τα μέρη λοιπόν του εξοπλισμού στο οποίο δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το κατάλυμα, το αντίσκηνο μου !

Τα τελευταία 2 χρόνια η επιλογή μου σε όλες σχεδόν τις πεζοπορικές/ορειβατικές εξορμήσεις ( με εξαίρεση αυτές του χειμώνα )  είναι το αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II, το οποίο -σύμφωνα με την εν λόγω εταιρεία- αποτελεί την κορυφαία της πρόταση σε ελαφρύ αντίσκηνο 3 εποχών για 2 άτομα, ιδανικό για εξορμήσεις σε αλπικό πεδίο και έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το έχω χρησιμοποιήσει τόσο σε ελληνικά βουνά (κυρίως στον Όλυμπο) όσο και στις πιο πρόσφατες διασχίσεις μου στον ευρωπαϊκό βορρά (στα highlands της Σκωτίας, στο αρχιπέλαγος των Lofoten στη Νορβηγία, στη Σουηδική Λαπωνία και τη βόρεια Ουαλία). Στις μισές εξορμήσεις το μοιράστηκα με δεύτερο άτομο ενώ στις υπόλοιπες – μιας και οι δράσεις ήταν μοναχικές – το χρησιμοποίησα μόνος.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μου από τη χρήση του !

 

Σχεδιασμός-Απόδοση

Σταθερότητα

Πραγματικά εντυπωσιακή για αντίσκηνο 3 εποχών, είναι το χαρακτηριστικό που – μαζί με την αδιαβροχοποίηση – με εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλο!

Ο ημιγεωδετικός του σχεδιασμός με 3 πανάλαφρες και εξαιρετικά ανθεκτικές μπανέλες αλουμινίου του επιτρέπουν να ανταπεξέρχεται άριστα σε πολύ δυνατούς ανέμους. Έχει δοκιμαστεί σε ειδικό τούνελ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και πιστοποιημένα αντέχει ανέμους ισχύος τουλάχιστον 90km/ώρα, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία.

 

Πέραν των 6 σημείων στήριξης περιμετρικά της σκηνής, πρόσθετη σταθερότητα επιτυγχάνεται με 4 κορδόνια από ανακλαστικό Dyneema. Αυτά, αγκιστρωμένα σε μεγάλες πέτρες, έκαναν όταν χρειάστηκε τη δουλειά από μόνα τους εκεί που το έδαφος ήταν πολύ βραχώδες και τα πασαλάκια δεν έμπαιναν με τίποτα.

 

Αδιαβροχοποίηση

Ποτέ δεν πέρασε νερό μέσα από το εσωτερικό ύφασμα αν και εκτέθηκε σε παρατεταμένες βροχοπτώσεις και 2 καταιγίδες!

Το εξωτερικό του ύφασμα είναι από ανθεκτικό σε σχισίματα  ripstop νάιλον με επικάλυψη σιλικόνης/ πολυουρεθάνης και έχει αδιαβροχοποίηση 3000 mm. 

Το πάτωμα δοκιμάστηκε κι αυτό με απόλυτη επιτυχία -πέρα από τις βαρβάτες βροχοπτώσεις- στο εξαιρετικά κορεσμένο από το νερό έδαφος των βαλτότοπων της Σκωτίας. Φτιαγμένο από συμπαγές ripstop νάιλον με επικάλυψη πολυουρεθάνης, έχει αδιαβροχοποίηση 10000 mm ( σε αντίθεση με την απλή έκδοση του μοντέλου που έχει 5000 mm ).

 

Χώροι 

Εσωτερικό

Ύψος – Ικανοποιητικό. Είμαι 1,90 και μπορώ να καθίσω στο σημείο του αντίσκηνου με το μέγιστο ωφέλιμο ύψος ( 1 μέτρο ) χωρίς να σκύβω. Νομίζω πως μου αρκεί ! 

Μήκος– Ξαπλώνω άνετα χωρίς να μαζεύω τα πόδια ενώ δε με ενοχλούν αποθηκευμένα μικροαντικείμενα πέρα από το κεφάλι και τα πόδια.

Πλάτος– Για 2 μεγαλόσωμα άτομα θα το χαρακτήριζα απλά κανονικό. Όταν το χρησιμοποιώ μόνος, ο χώρος όπως φαντάζεστε είναι πολύ άνετος, κάτι που εκτιμώ … ιδιαίτερα.

Προθάλαμος 

Ο προθάλαμος δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευρύχωρος ( 0,56 m² ), μα μιας και η απόσταση μεταξύ των 2 τοιχωμάτων είναι αξιοσημείωτη, αποθηκεύω/ουμε ανάμεσα τους το σακίδιο/α από τη μια μεριά στο πλάι (χωρίς να περιορίζεται σχεδόν καθόλου ο εσωτερικός χώρος) και μαγειρεύω/ουμε έχοντας στη διάθεση μας όλο τον χώρο του προθαλάμου όταν ο καιρός το επιβάλει.

Αποτύπωμα

Έχει μικρό αποτύπωμα  (260 x 140 cm),  κάτι που με βοήθησε σε περιοχές με ελάχιστο διαθέσιμο επίπεδο χώρο.

Αερισμός

Εξαιρετικός, αν σκεφτείς ότι είναι σχεδιασμένο για … ξύλο από τον καιρό. Ρυθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες με φερμουάρ από το παραθυράκι στο πίσω μέρος αλλά και επικουρικά από την είσοδο του εσωτερικού υφάσματος από πολυεστέρα μέσω της κουνουπιέρας.

 

 Ως αντίσκηνο διπλού τοιχώματος υπερτερεί ξεκάθαρα σε αυτόν τον τομέα από τα αντίσκηνα μονού τοιχώματος. 

Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο «σύστημα» που χρησιμοποιώ για τον ύπνο (υπόστρωμα, τεχνικό πάπλωμα), δεν αντιμετώπισα το παραμικρό θέμα ακόμη και σε βραδιές όπου η υγρασία γύρω από τη σκηνή ήταν περίσσια ενώ κοιμήθηκα άνετα ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας (ζέστη, παγετός).

Μεταφορά

Βάρος

Έχει μέγιστο βάρος 1980 gr. Αν για εσάς κάθε γραμμάριο μετράει, το  εσωτερικό ύφασμα μπορεί να αφαιρεθεί και να γλιτώσετε 280 gr. Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ ! Αντίθετα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν ( πχ σε διήμερες καλοκαιρινές εξορμήσεις στον Όλυμπο με τέλεια πρόγνωση ) προτιμώ να το αφήσω πίσω και να πάρω ένα Bivvy για να βλέπω τ’ αστέρια!

Όγκος

Συσκευάζεται σε μια μικρή αδιάβροχη θήκη μεταφοράς (40 x 19 cm). Όταν δεν μεταφέρω προμήθειες πολλών ημερών μπαίνει στον κύριο χώρο του σακιδίου μου.Στήσιμο

Στήνεται ταχύτατα! Το έχω στήσει επανειλημμένες φορές σε 1:30 λεπτό παρέα με δεύτερο άτομο ενώ όταν είμαι μόνος δεν μου παίρνει συνήθως πάνω από 2-3 λεπτά.

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν βρέχεται το εσωτερικό του, μιας και – καθώς είναι πιασμένο στο εξωτερικό ύφασμα – δεν εκτίθεται καθόλου κατά το στήσιμο!

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που στερούνται τα περισσότερα αντίσκηνα διπλού τοιχώματος και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρέπει να στηθεί υπό δυνατή βροχή. «Λεπτομέρεια» που μπορεί να συμβάλει αρκετά στο αν η βραδιά που θα ακολουθήσει θα είναι ευχάριστη ή μίζερη.

Αντοχή

Μετά από τα 2 πρώτα χρόνια χρήσης δεν έχω παρατηρήσει κάποια αλλοίωση στις θερμοκολλήσεις, το εσωτερικό και εξωτερικό ύφασμα, τα φερμουάρ, τις μπανέλες ή τα κορδόνια. Μόνη απώλεια στο πεδίο, 1 από τα 10 πασαλάκια. Το κιτ επισκευής που περιλαμβάνει είναι μέχρι στιγμής άθικτο. Βέβαια σε αυτό βοηθάει και ο τρόπος που το μεταχειρίζομαι.

Tips

Επιλέγω το πιο κατάλληλο διαθέσιμο σημείο για να στήσω το αντίσκηνο (δηλ. με καλή αποστράγγιση, αποφεύγω αν είναι δυνατόν το πολύ τραχύ έδαφος και το προσανατολίζω σύμφωνα με τη φορά του ανέμου), το τεντώνω, δε ζορίζω υπερβολικά τα εξαρτήματα του, δεν το αφήνω στημένο ολημερίς για μέρες να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και την επομένη μιας βροχερής βραδιάς με την πρώτη ευκαιρία σε ένα διάλειμμα το απλώνω να στεγνώσει.
Τέλος, μετά το πέρας της εξόρμησης και  πριν το αποθηκεύσω, το καθαρίζω με ένα υγρό πανάκι και το αφήνω να αεριστεί πολύ καλά και να στεγνώσει τελείως. Έτσι αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας και επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής του!

Σχέση ποιότητας-τιμής

Ένα αντίσκηνο αυτής της κλάσης, που μπορεί δηλαδή να  ανταπεξέλθει εξίσου καλά σε ζόρικες και ήπιες συνθήκες για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δε μπορεί παρά να αποτελεί επένδυση!
Το συγκεκριμένο μοντέλο ( Litetrek Pro II ) κοστίζει 500€, έχει όμως τόσο καλά χαρακτηριστικά που βρίσκεις σε πολύ ακριβότερα αντίσκηνα της αγοράς.
Αποτελεί τη βελτιωμένη ( Pro ) έκδοση της Litetrek II, η οποία είναι -μεταξύ άλλων- 320 gr βαρύτερη και κοστίζει 290€.

 

Συμπέρασμα

Αποτελεί όντως εξαιρετική επιλογή για τον ορειβάτη/ πεζοπόρο που αρέσκεται να κινείται με ελαφρύ εξοπλισμό στα βουνά μα και να απολαμβάνει παράλληλα την προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που προσφέρει ένα στιβαρό αντίσκηνο. Ο σχεδιασμός, τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής είναι αντάξια του ονόματος της SALEWA.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενώ είναι διαθέσιμη στην ελληνική μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση για τα υπόλοιπα αντίσκηνα 3 εποχών της Salewa από το advendure !

*Σημείωση: Το συγκεκριμένο αντίσκηνο μου δόθηκε από τη SALEWA για τις δράσεις μου λόγω της συνεργασίας μας. Παρόλα αυτά δεν είχα καμιά υποχρέωση να γράψω κάτι σχετικό για το προϊόν αν δεν το ήθελα. Ποτέ δεν πρότεινα ή θα προτείνω στο μέλλον κάποιο προϊόν χωρίς να το δοκιμάσω διεξοδικά και το οποίο δεν θα με έχει … εντυπωσιάσει με την απόδοση του!


Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!

 Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για τις πεζοπορικές μας εξορμήσεις στην ανοιχτή φύση είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την άνεση μας και συμβάλλει ( έως έναν βαθμό πάντα ) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία. (περισσότερα…)


Σε λίγες μέρες αναχωρώ και πάλι για τον ευρωπαϊκό βορρά -αυτή τη φορά για τη Σκωτία- για μια ακόμη ενδιαφέρουσα πεζοπορική διάσχιση στο εξωτερικό ( και 1η για φέτος ) παρέα με τον καλό μου φίλο Αργύρη Βαμβακίτη.  (περισσότερα…)

Copyright 2017 GlobeTrekker. All Right Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ & Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
Powered by TROPOS BRANDING Co