Το SALEWA Ultra Train 3 στην αλπική ζώνη του Ολύμπου. Στο στοιχείο του…!

Ποιά όμως η βέλτιστη χρήση του;  Τι είναι;

Ένα ικανό παπούτσι ορεινού τρεξίματος για σκληρό πεδίο (πχ Όλυμπος, Τύμφη κτλ);

Ένα ελαφρύ και ευέλικτο παπούτσι γρήγορης πεζοπορίας;

Το SALEWA Ultra Train 3 είναι το παπούτσι που χρησιμοποιώ στα βουνά για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Το δοκίμασα, όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις του (βλέπε Σκωτία,  Ουαλία, Νορβηγία αλλά και Πίνδο) για αμέτρητα πεζοπορικά και δρομικά χιλιόμετρα στα βουνά μας (κυρίως στον Όλυμπο) αλλά και σε πιο απαιτητικό πεδίο σε ορεινά συγκροτήματα του εξωτερικού, σε περιοχές χωρίς ή με ελάχιστη χιονοκάλυψη.

Οι εξορμήσεις κυμαίνονταν από ημερήσιες (δρομικές-πεζοπορικές) με πολύ ελαφρύ φορτίο έως και μεγάλες πολυήμερες διασχίσεις με πλήρες -πλην όμως ελαφρύ- φορτίο (κατασκηνωτικό εξοπλισμό κτλ ~10kg) όπως αυτή στα Πυρηναία,  σε βαθμό που θεωρώ πως μπορώ να κατανοήσω και να μοιραστώ μαζί σας τη βέλτιστη εμβέλεια χρήσης του.

 

Ζώνη χρήσης

Θεωρώ το Ultra Train 3 ιδανικό για:

  • Ορεινό τρέξιμο (προπονήσεις και αγώνες Ultra Trail) σε σκληρό πεδίο

  • μονοήμερες πεζοπορίες

  • Πολυήμερες διασχίσεις (για έμπειρους πεζοπόρους που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με ελαφρύ φορτίο (>10kg)) 

Εδώ θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντική είναι – πέραν της προστασίας- η ΑΝΕΣΗ ενός παπουτσιού σε τέτοιες απαιτητικές πολυήμερες δράσεις.


Στο ακρωτήρι Cap de Creus μετά από 840 km και 47.000 μέτρα ανάβασης κατά μήκος των Πυρηναίων, σε τερέν αρκετά πιο απαιτητικό από αυτό που συναντάμε στα βουνά μας.
Παρατηρήστε πόσο «ψωμί» έχει ακόμη η εξωτερική σόλα. Πως δεν έχει φθαρεί το πάνω μέρος, όπως και το καουτσούκ στη μύτη. Πως μόνο το μαλακό υλικό που περιβάλει τον αχίλλειο δείχνει σημάδια φθοράς…!

Το πάνω μέρος

Η γλώσσα είναι μαλακή. Συνδυαστικά με την εσωτερική γκέτα και τα πανάλαφρα και ανθεκτικά κορδόνια (τα οποία βρίσκω πιο πρακτικά από τα συμβατικά) αγκαλιάζουν το κουτεπιέ σα γάντι και προσφέρουν εξαιρετικό έλεγχο του πέλματος σε τεχνικό έδαφος και ιδίως τις κατηφόρες. 

Το επάνω μέρος είναι συνδυασμός διχτυωτού υλικού και μιας λωρίδας πολυουρεθάνης. Το πλέγμα αυτό είναι διαπνέον και επιτρέπει τη διάχυση της θερμότητας και της υγρασίας. Στεγνώνει δηλ. πολύ γρήγορα, κάτι στο οποίο δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα! 

Είναι επίσης τόσο ανθεκτικό ώστε δεν έχει προκληθεί το παραμικρό σκίσιμο σε κανένα από τα ζευγάρια μου. Μια σημαντική βελτίωση με τις δυο προηγούμενες εκδόσεις είναι πως η πλέξη είναι πολύ πιο πυκνή και δεν επιτρέπει στο χώμα και την ψιλή άμμο να εισχωρήσουν στο ελάχιστο στο εσωτερικό του παπουτσιού. Επιπρόσθετα, λόγω της ελαστικότητας του, δεν έχω νιώσει ποτέ πίεση.

Η κάτω περίμετρος του επάνω μέρους υποστηρίζεται από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU). Αυτή προστατεύει από την τριβή και τα χτυπήματα, πχ όταν χτυπάω κατά λάθος σε πέτρες ή αν χρειαστεί να ανοίξω βήματα (πχ σε μια χιονούρα που δεν είναι «μπετόν αρμέ» ή σε μια απότομη λασπωμένη πλαγιά). 

Το περίφημο σύστημα 3F της SALEWA αγκαλιάζει όλη την περιοχή από τη γλώσσα έως τον Αχίλλειο και χαρίζει πλευρικό έλεγχο και σταθερότητα σε ιδιαίτερα τεχνικό πεδίο.

Η φτέρνα προστατεύεται από σκληρό υλικό, ενώ αφρώδες υλικό περιβάλλει τον Αχίλλειο.

Δυσκαμψία στο μπροστινό μέρος του ποδιού

Το εξωτερική σόλα του Ultra Train 3 ουσιαστικά επεκτείνεται έως την μύτη του παπουτσιού. Η σκληρότητα αυτή από καουτσούκ που προστατεύει τη μύτη του ποδιού, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο να ανοίγω βήματα που και που σε χιονούρες που ξέμειναν αλλά πολύ συχνότερα δίνοντας μου πρόσφυση σε απότομες γλιστερές (χορταριασμένες ή λασπώδεις ) αλλά και σαθρές πλαγιές (συνήθως εκτός μονοπατιού).

Ενδιάμεση σόλα

Όχι υπέρμετρα απορροφητική σε βαθμό που να μην αισθάνομαι καν που πατάω αλλά και ούτε στο άλλο άκρο ώστε να καταλαβαίνω κάθε πέτρα.

Με το Ultra Train 3 το πέλμα «στέκεται» σχετικά χαμηλά στο έδαφος και έτσι προσφέρει ακριβή χειρισμό σε τεχνικό έδαφος. Έχει ύψος υλικού στη φτέρνα 26 mm και 18 mm  στα δάχτυλα, δηλ. πτώση 8 mm. Αυτό το τοποθετεί ανάμεσα στο «ψηλό» Dropline (32mm -26mm, drop 6mm) και το «χαμηλό» Lite Train (20,5 – 14,5, drop 6mm).

Προσωπικά θεωρώ το ύψος του Ultra Train 3 ιδανικό για το πεδίο στο οποίο αρέσκομαι να κινούμαι!

Το Ultra Train 3 είναι επίσης κατάλληλο για πιο ήπιο πεδίο, αλλά αν έκανα τα περισσότερα χιλιόμετρα σε τέτοιο (πχ Ροδόπη) θα προτιμούσα ένα μοντέλο με μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών όπως το Dropline.

Άλλωστε, όπως με όλα τα παπούτσια αλλά και κάθε κομμάτι εξοπλισμού, δεν γίνεται ένα προϊόν να παίρνει άριστα σε όλα…

Εξωτερική σόλα

Η εξωτερική σόλα από καουτσούκ της ελβετικής POMOCA (SPEED HIKING) είναι επιθετική ( σαφώς επιθετικότερη από την προηγούμενη έκδοση της Michelin) και έχει μεγάλη επιφάνεια και εξογκώματα (lugs). Η πρόσφυση που προσφέρει είναι ίσως η καλύτερη  σε παπούτσι της κατηγορίας του που έχω χρησιμοποιήσει, πραγματική εγγύηση σε πολύ γλιστερό, εξαιρετικά βραχώδες, ανώμαλο και σαθρό έδαφος.  


Δοκιμή πρόσφυσης: Μέρος εκτεταμένου πεδίου με ογκόλιθους προς ένα ακόμη πέρασμα. Χαρακτηριστικό τερέν των κεντρικών Πυρηναίων της Ισπανίας κατά τη διάσχιση της οροσειράς (Σεπτέμβρης 2021). 

Συμπέρασμα 

Το Ultra Train 3 είναι μια εξαιρετική επιλογή για πεζοπορία (Μάιο έως Οκτώβρη) και ορεινό τρέξιμο (εκτός χειμώνα) σε «πραγματικό βουνό».

** Πριν την έλευση του χειμώνα (Νοέμβρη-Δεκέμβρη) ή πχ στο πρόσφατο ταξίδι στη Νορβηγία τον Σεπτέμβρη, όταν οι θερμοκρασία είναι πια γύρω στους 0C, χρησιμοποιώ το SALEWA Speed Beat Goretex το οποίο έχει σχετικά παραπλήσια χαρακτηριστικά αλλά λόγω της επένδυσης κρατάει το πόδι πιο στεγνό και κυρίως πιο ΖΕΣΤΟ.


Νορβηγία, Σεπτέμβρης 2022

Τεχνικές προδιαγραφές

Drop:8 mm ( ύψος φτέρνας 26 mm, δακτύλων 18 mm)

Fit: Standard

Υποστήριξη: Ουδέτερη 

Κορδόνια: Λεπτά, στρογγυλά

Βάρος παπουτσιού: 357 gr (42 EU)

Τύπος σόλας: POMOCA® Speed Hiking 

Vegan: Ναι

Χαρακτηριστικά

  • Επιθετική Εξωτερική σόλα 
  • Μοτίβο σόλας POMOCA® S Path
  • Ελαστική γκέτα στη γλώσσα
  • Υποπτέρνιο που προστατεύει από πέτρες 
  • Ενδιάμεση σόλα: Dual Density EVA
  • Πάτος Ortholite
  • Σύστημα 3F για έλεγχο της κίνησης
  • Πάνω μέρος: διαπνέον πλέγμα και φιλμ πολυουρεθάνης 

Η τιμή του είναι 150 €.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει θα ήθελα να τονίσω πως κυκλοφορούν διαδικτυακές απάτες, οπότε να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε υπερβολικές προσφορές που βρίσκετε στο διαδίκτυο.

Για σίγουρα ΕΔΩ

όπως και στο δίκτυο των εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών της SALEWA στην Ελλάδα.

Επισήμανση: Η SALEWA μου παρείχε τα Ultra Train 3 για τις δράσεις μου λόγω της συνεργασίας μας, χωρίς την υποχρέωση να γράψω αν δεν ήθελα κάτι σχετικό. Ποτέ δεν πρότεινα ή θα προτείνω στο μέλλον προϊόντα αν δεν τους έχω «αλλάξει τα φώτα» και με έχουν ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ με την απόδοση τους. 😉✌️


Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι τον φυσικό κόσμο και τα οφέλη της είναι πολλά τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία! 

Οι πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις όμως, κυρίως αυτές που συνοδεύονται από διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, αποτελούν βιωματικές ταξιδιωτικές ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, που αναπόφευκτα μας οδηγούν σε μια βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό κόσμο, τους συντρόφους μας και -ενίοτε- την κουλτούρα ενός τόπου. Εμπειρίες που μπορεί να μας μείνουν ανεξίτηλες!

Καθώς όμως το βουνό  -όπως και η ανοιχτή φύση γενικότερα- είναι ένα δυναμικό περιβάλλον, κάθε εξόρμηση σε αυτό θα πρέπει να οργανώνεται με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως:

  • την εποχή
  • την πρόγνωση του καιρού
  • τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής (πχ το κλίμα, τα μοτίβα καιρού, το υψόμετρο, τη μορφολογία του εδάφους, τη διαθεσιμότητα νερού, την ύπαρξη ή όχι πιθανών σημείων ανεφοδιασμού, την απόσταση από τους κοντινότερους δρόμους/οικισμούς/κέντρα ιατρικής φροντίδας) 
  • τη διάρκεια του ταξιδιού μας
  • εμάς τους ίδιους και την ομάδα μας (την εμπειρία, τις δεξιότητες, το στυλ, τον ρυθμό, τους στόχους μας) κ.α.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι πολύ σημαντική για την άνεση και κυρίως την ασφάλεια μας και συμβάλλει (έως ένα βαθμό πάντα) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία.

Η ακόλουθη λίστα προτείνεται για ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ διασχίσεις «3 εποχών» στα ελληνικά βουνά (την περίοδο δηλαδή που δεν υπάρχει εκτεταμένη χιονοκάλυψη και δεν απαιτείται πρόσθετος χειμερινός εξοπλισμός για την προώθηση μας στο βουνό) έχοντας κατά νου τον πεζοπόρο που θέλει να δρα με ελαφρύ αλλά και αξιόπιστο εξοπλισμό.

Επισήμανση: Θεωρώ σωστό να διευκρινήσω ότι τα προϊόντα που εμφανίζονται ενδεικτικά στις φωτογραφίες ανταποκρίνονται στις δικές μου προσωπικές ανάγκες (αντοχή, αξιοπιστία, χαμηλό βάρος και όγκο). Δεν υπονοώ σε καμιά περίπτωση πως δεν κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα με σχεδόν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά !

-Σακίδιο πλάτης (χωρητικότητας 40-60 λίτρων) 

Ελαφρύ (<2kg), με εργονομικό σχεδιασμό που να προσφέρει ελευθερία κινήσεων, σταθεροποίηση του φορτίου και καλό αερισμό της πλάτης. Να έχει πρόσθετους πλαϊνούς χώρους αποθήκευσης για γρήγορη πρόσβαση και να είναι συμβατό με  διάφορα συστήματα μεταφοράς νερού.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι συνήθως σε μεγάλες διασχίσεις  χρησιμοποιώ σακίδιο 55 λίτρων για μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών φαγητού έως και 2 εβδομάδων.

Το πως οργανώνουμε τα πράγματα στο σακίδιο μας ΕΔΩ !

-αδιαβροχοποίηση περιεχομένων σακιδίου

Μιας και τα εξωτερικά αδιάβροχα καλύμματα σακιδίου είναι αναξιόπιστα, καλό είναι να βάζουμε τα πάντα σε έναν αδιάβροχο σάκο στο εσωτερικό του σακιδίου. Μια πολύ πρακτική και άκρως οικονομική λύση είναι μια διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής. Αν θέλουμε κάτι που θα αντέξει για χρόνια τότε αξίζει να πάρουμε έναν ελαφρύ αδιάβροχο σάκο ρουχισμού.

-Μπατόν πεζοπορίας

Οι «καλύτεροι μας φίλοι» στις διασχίσεις. Το γιατί ΕΔΩ λεπτομερώς!

Σύστημα ύπνου

-Αντίσκηνο «3 εποχών»

ελαφρύ (<2,1kg), με εργονομικό σχεδιασμό, καλό αερισμό και κατάλληλο για τις αντίξοες συνθήκες που ενίοτε συναντούμε στα βουνά. Είναι σημαντικό να καλύπτει τις δικές μας προσωπικές ανάγκες. Η δική μου πρόταση ΕΔΩ !

υπνόσακος (ή τεχνικό πάπλωμα) πουπουλένιος/συνθετικός

Ελαφρύς (0,70-1,10 kg). Το πούπουλο είναι ελαφρύτερο, λιγότερο ογκώδες και πιο ζεστό για το βάρος του από οποιοδήποτε συνθετικό. Οι συνθετικοί από την άλλη αποτελούν καλύτερη λύση για πολύ υγρές συνθήκες όπως ΕΔΩ . Το να πάρουμε έναν πολύ ζεστό (χειμερινό) υπνόσακο για τη συγκεκριμένη χρήση ΔΕΝ είναι πρακτικό.

Συνήθως προτιμώ το τεχνικό πάπλωμα για τις 3 εποχές λόγω του μεγάλου θερμοκρασιακού εύρους στο οποίο είναι κατάλληλο και μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε συνδυασμό με τον ρουχισμό μου και σε πιο κρύες βραδιές από τη θερμοκρασία Comfort (-2 C του συγκεκριμένου).

-υπόστρωμα φουσκωτό ή αφρώδες 

Η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας κατά τον  ύπνο στην κατασκήνωση οφείλεται στην επαφή μας με το έδαφος. Το υπόστρωμα κάνει ακριβώς αυτό. Μας μονώνει από το έδαφος. 

Ένα καλό υπόστρωμα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση μόνωσης (R Value)  3,2. Τα φουσκωτά προσφέρουν άνεση που σε μια πολυήμερη διάσχιση … εκτιμάται ενώ τα αφρώδη είναι πιο πρακτικά σε πολύ τραχύ πεδίο.

-μαξιλάρι ελαφρύ

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γεμισμένο σάκο ρουχισμού.

Σύστημα μαγειρέματος

-Εστία Ελαφριά και αξιόπιστη 

για βράσιμο νερού και μαγείρεμα ενός εύκολου γεύματος. Κάποιοι πεζοπόροι δεν μαγειρεύουν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (όπως πχ ο φίλος μου ο Αργύρης ΕΔΩ ). Για μένα είναι μια «ιεροτελεστία» το να ετοιμάζω και να απολαμβάνω ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο τέλος μιας γεμάτης μέρας στη φύση.

-Μαγειρικό σκεύος τιτανίου ή αλουμινίου

πολυχρηστικό ατομικό σκεύος που χρησιμεύει και ως μπολ, κούπα, αποθηκευτικός χώρος.

-Φιάλη βουτανίου-προπανίου

-κουτάλι 

-αναπτήρας/σπινθηριστής ή αδιάβροχα σπίρτα

Προμήθειες φαγητού

Προτιμούμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και αποφεύγουμε τις ογκώδεις συσκευασίες. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε γεύσεις για τα σνακ (πχ γλυκό-αλμυρό) και υφές (πχ τραγανό-μαστιχωτό) όπως σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κα. Ιδανικά το δείπνο θα πρέπει να είναι ένα πλήρες γεύμα. 

Λόγω της πολυήμερης διάρκειας της εξόρμησης θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε μέρος των προμηθειών μας να είναι υψηλής διατροφικής αξίας για να παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Υπολογίζουμε πόσο θα χρειαστούμε και δεν παίρνουμε πολλά παραπάνω τρόφιμα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, μα σε μια πολυήμερη διάσχιση με πολύωρες καθημερινές πορείες οι ανάγκες αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με την καθημερινότητα. Υπολογίστε 2500-3500 Kcal/ημέρα και 0.65-1,00 κιλό βάρους/ημέρα στο σακίδιο. 

Υδροδοσία

-Αποθήκευση Νερού (~ 1-2 λίτρα) σε ασκό, εύκαμπτο ή άκαμπτο δοχείο

Φροντίζουμε να ξεκινάμε κάθε μέρα καλά ενυδατωμένοι και κουβαλάμε επαρκή ποσότητα ανάλογα με τις συνθήκες και αφού πρώτα συλλέξουμε αξιόπιστες πληροφορίες (από χάρτη, πεζοπορικό οδηγό, ντόπιους κ.α) σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πηγών ή άλλων σημείων (πχ ανοικτών καταφυγίων) όπου μπορούμε να γεμίσουμε/προμηθευτούμε στη διαδρομή.

-Καθαρισμός νερού

Συλλέγουμε τρεχούμενο διαυγές -και χωρίς παράξενη οσμή- νερό μακριά από ζώα που βόσκουν. Σε κάποιες περιοχές αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε μια μέθοδο καθαρισμού. Προσωπικά χρησιμοποιώ τις ακόλουθες: 

-Steripen Adventurer 

Με ακτίνες UV, εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηρίων, ιών και πρωτοζώων (αδρανοποιώντας το DNA τους) ενώ δεν αλλοιώνει στο ελάχιστο τη γεύση. Γρήγορο, καθαρίζει 1 λίτρο σε 1,5 λεπτό. Η λύση που χρησιμοποιώ σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διασχίσεις στο εξωτερικό (από τότε που την έπαθα πριν 15 χρόνια σε ένα μοναχικό ταξίδι στην Παταγονία).

-«Άγευστες»ταμπλέτες διοξειδίου του χλωρίου

Επίσης αποτελεσματικές. Δεν έχουν ουδέτερη γεύση, μιας και υπάρχει μια υποψία γεύσης χλωρίου. Το ατού της χρήσης ταμπλετών είναι το μηδαμινό τους βάρος και είναι καλή επιλογή σε διασχίσεις που ο περιορισμός του βάρους αποτελεί προτεραιότητα όπως ΕΔΩ . Το νερό είναι έτοιμο για πόση μετά από ένα δεκάλεπτο.

Υπόδηση

-Πεζοπορικά παπούτσια/μποτάκια ή παπούτσια ορεινού τρεξίματος 

κατάλληλα για το πεδίο. Ιδανικά ΧΩΡΙΣ Goretex (εκτός της αρχής και του τέλους της περιόδου αυτής) για καλύτερη διαπνοή. Κάθε κιλό βάρους στα πόδια ισοδυναμεί με 5 κιλά φορτίου στην πλάτη.

Η επιλογή του παπουτσιού αποτελεί ένα πολύ υποκειμενικό θέμα και ασχέτως του πόσο καλά σχόλια έχουμε ακούσει για ένα μοντέλο, θα πρέπει πριν αγοράσουμε να τα δοκιμάσουμε! Μπορεί να ΜΗΝ μας ταιριάζουν. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι άνετα και με τίποτα στενά γιατί τα πέλματα εγγυημένα στις διασχίσεις πρήζονται.

-Κάλτσες (x2) συνθετικές ή μάλλινες

(ΟΧΙ βαμβακερές)

**CROCS ή σανδάλια (Προαιρετικά)

Για την ξεκούραση. Τα πρώτα, σε αντίθεση με τα σανδάλια, στεγνώνουν άμεσα και είναι super άνετα και ελαφριά. 

**Γκέτες

Κρατούν τη λάσπη, το χώμα και τα πετραδάκια έξω από το εσωτερικό των παπουτσιών. 

 ** Microspikes

σε περίπτωση που χιονούρες καλύπτουν έστω και μικρά εκτεθειμένα σημεία  της διαδρομής (το να έχουμε συλλέξει αξιόπιστες σχετικές πληροφορίες αποτελεί μέρος της οργάνωσης της διάσχισης).

Ρουχισμός

-εσώρουχα συνθετικά ή μάλλινα (x3)

-Πεζοπορικό παντελόνι που στεγνώνει γρήγορα ή βερμούδα ή κολάν ή σορτς

-Μπλουζάκια (x2) ελαφριά κοντομάνικα/μακρυμάνικα συνθετικά ή μάλλινα

που αποβάλουν τον ιδρώτα (ΟΧΙ βαμβακερά)

Προστασία από το ψύχος

-ισοθερμικά πάνω-κάτω

-γάντια

(με καλή αντιανεμική προστασία και διαπνοή που να μην περιορίζουν την επιδεξιότητα),

σκούφο και extra κάλτσες (πιο ζεστές) για τα άκρα

-Ελαφρύ πουπουλένιο ή συνθετικό jacket 

για τα διαλείμματα, το άραγμα στην κατασκήνωση, ακόμη και για τον ύπνο αν χρειαστεί.

**ελαφρύ τεχνικό fleece

(Προαιρετικά στην αρχή και το τέλος της περιόδου αυτής). Το γιατί ΕΔΩ !

Προστασία από τη βροχή

-Αδιάβροχο jacket

Ελαφρύ που να στεγνώνει γρήγορα, με ρυθμιζόμενη κουκούλα και σκληρό γείσο. Ενδεικτικά, ένα αδιάβροχο για ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση αδιαβροχοποίησης 10.000mm (10k) και διαπνοής 10.000gr /m2/24h (10k).

-Αδιάβροχο ελαφρύ παντελόνι

Επικοινωνία

-Κινητό τηλέφωνο

 (σε λειτουργία πτήσης κατά βάση για εξοικονόμηση μπαταρίας). Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το “112”.

Σε μια διάσχιση καλό είναι να έχουμε μαζί μας κι ένα Power Bank (φορητό φορτιστή).
Αντίθετα, ΔΕΝ θεωρώ τους ηλιακούς συλλέκτες πολύ πρακτικούς για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (όπως διαπίστωσα με γνωστά μοντέλα της αγοράς ακόμη κι ΕΔΩ )!

Πλοήγηση

-έντυποι χάρτες και πυξίδα

και ικανότητα χειρισμού τους (Πχ στη φωτό Έντυποι χάρτες για ΕΔΩ )!

-συσκευή GPS ή κινητό τηλέφωνο με εγκατεστημένο ψηφιακό τοπογραφικό χάρτη

σε εφαρμογή GPS που λειτουργεί κι όταν βρισκόμαστε εκτός σύνδεσης δικτύου

-Περιγραφή διαδρομής

από πεζοπορικό οδηγό/σημειώσεις σε έντυπη/ ηλεκτρονική μορφή

Προστασία από τον ήλιο

-καπέλο

-γυαλιά ηλίου 

-αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος

-ενυδατικό χειλιών

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης

-Φαρμακείο (μικρό ατομικό)

Κυκλοφορούν έτοιμα στο εμπόριο αλλά -πιο οικονομικά- μπορούμε να το οργανώσουμε και μόνοι μας.

Αλουμινοκουβέρτα, Ελαστικός επίδεσμος, Αιμοστατικό σπρέι/βαμβάκι, Φυσιολογικός ορός, Αντισηπτικά μαντηλάκια (για καθαρισμό πληγών), Αντισηπτική πάστα Betadin, Χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, Αποστειρωμένες γάζες σε διάφορα μεγέθη, Αποστειρωμένη γάζα Fucidin για εγκαύματα, Τριγωνικός επίδεσμος, Αυτοκόλλητα ράμματα, Compeed (σε διάφορα μεγέθη), Hansaplast, ταινία με μικροπόρους, Almora για την αφυδάτωση, Αντιισταμινικό gel, Χάπια παρακεταμόλης (x4), ιβουπροφαίνης [αντιφλεγμονώδη] (x4) και για τη διάρροια (x4).

Επισήμανση: Σε περίπτωση που ΔΕΝ σκοπεύουμε να κατασκηνώσουμε στην ύπαιθρο προτιμώντας τη διανυκτέρευση σε καταφύγια ή ξενώνες (όπου αυτά υπάρχουν), στο βουνό θα πρέπει να φέρουμε ΠΑΝΤΑ πάνω μας κάποια μικροαντικείμενα που εν δυνάμει μπορούν να φανούν σωτήρια σε περίπτωση που για κάποιο λόγο καθηλωθούμε εκεί έξω!

-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μια απλή αλουμινοκουβέρτα δεν είναι αρκετή! Δοκιμάστε να δείτε πως «λικνίζεται» στον αέρα…

υπνόσακος επιβίωσης

δηλ. Αλουμινοκουβέρτα – σάκος. Άκρως πρακτική και οικονομική λύση!

Θα πρέπει να υπάρχει ΠΑΝΤΑ στον πάτο του σακιδίου μας…κι ας μην τον χρειαστούμε ποτέ! Ελαφρύς και με ελάχιστο όγκο. 

Μπαίνουμε μέσα αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο μας. Αδιάβροχος και αντιανεμικός, διατηρεί το 90% της θερμικής ακτινοβολίας του σώματος μας. Η διαπνοή είναι μηδαμινή (θα γίνουμε μούσκεμα από τον ιδρώτα) αλλά το ζητούμενο κατά τη χρήση του δεν είναι η άνεση αλλά η επιβίωση!

ή

Σάκος Bivy

ΠΟΛΥ καλύτερη – μα αρκετά πιο δαπανηρή – λύση!

Πολύ ελαφρύς. Αντανακλά το 90% της θερμότητας του σώματος μας. Έχει εξαιρετική διαπνοή και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα -πέρα από την ανάγκη- σε συνδυασμό με έναν υπνόσακο και σε προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις κάτω από τα αστέρια!

-φακός με extra μπαταρίες

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 φορές αναβοσβήνουνε το φακό, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος.

σφυρίχτρα 

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 σφυρίγματα, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος. 

-αναπτήρας ή αδιάβροχα σπίρτα ή σπινθηριστής

(που αναφέρθηκαν και παραπάνω) για άναμμα φωτιάς.

Σύνεργα «τουαλέτας»

-απολυμαντικό χεριών, φτυαράκι, χαρτί υγείας/χαρτομάντιλα (ΟΧΙ μωρομάντηλα), σακουλάκι που ασφαλίζει.

-σακουλάκι για τα σκουπίδια μας.

Δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΑ στη φύση … ΟΥΤΕ οργανικά απόβλητα όπως μπανανόφλουδες!

Ακόμη κι αν υπάρχουν κάδοι/καλάθια στις αφετηρίες/τερματισμούς μονοπατιών, ας σκεφτούμε ότι δεν συλλέγονται τόσο συχνά τα σκουπίδια από εκεί και μπορεί να προσελκύσουν ζώα. Καλό είναι να τα πετάξουμε με την πρώτη ευκαιρία σε κάδο εντός οργανωμένου οικισμού.

Προσωπική υγιεινή 

(όλα σε μικρές ποσότητες/ συσκευασίες)

-Απολυμαντικό χεριών 

-Οδοντόβουρτσα και Οδοντόκρεμα 

Σαπούνι υγρό βιοδιασπώμενο 

-Μπατονέτες

-Αποσμητικό

-Χαρτομάντιλα και Μωρομάντιλα 

Πετσέτα 

Ελαφριά με μικροϊνες που στεγνώνει γρήγορα

Επισκευές

-Ελβετικός Σουγιάς απλός

(πχ Victorinox  Classic) 

-Gorilla/Duct tape

-Tire-ups

-Βελόνα και κλωστή

Προσωπικά αντικείμενα

-Ταυτότητα

-πιστωτική/χρεωστική κάρτα

-μετρητά

Καταγραφή εμπειρίας

-Φωτογραφική μηχανή/ Action camera

-σημειωματάριο και στιλό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενημερώνουμε ΠΑΝΤΑ γραπτώς ένα δικό μας έμπιστο άτομο για το πλάνο της διάσχισης!

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε; Θα είμαστε μόνοι μας; Κι αν όχι πόσοι και ποιοί; Πότε υπολογίζουμε το αργότερο να επιστρέψουμε; Τόσο κατά τη διάρκεια (αν υπάρχει η δυνατότητα) όσο και μετά το τέλος της διάσχισης καλό είναι να ενημερώσουμε σχετικά το άτομο αυτό.

Ελπίζω το αρθράκι αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο!

Καλές διασχίσεις στα όμορφα βουνά μας! 😊✌️

ΥΓ Μια χρήσιμη λίστα εξοπλισμού Ημερήσιας Ορεινής Πεζοπορίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ !


Η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε από πρώτο χέρι τον φυσικό κόσμο και τα οφέλη της είναι πολλά τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία! 

Καθώς όμως το βουνό  -όπως και η ανοιχτή φύση γενικότερα- είναι ένα δυναμικό περιβάλλον, κάθε εξόρμηση σε αυτό θα πρέπει να οργανώνεται με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως:

  • την εποχή
  • την πρόγνωση του καιρού
  • τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής (πχ το κλίμα, το υψόμετρο, τη μορφολογία του εδάφους, τη διαθεσιμότητα νερού, την ύπαρξη ή όχι πιθανών σημείων ανεφοδιασμού, την απόσταση από τον κοντινότερο δρόμο/οικισμό/κέντρο ιατρικής φροντίδας) 
  • τη διάρκεια της εξόρμησης μας
  • εμάς τους ίδιους και την ομάδα μας (την εμπειρία, τις δεξιότητες, το στυλ, τον ρυθμό, τους στόχους μας) κ.α.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι πολύ σημαντική για την άνεση και κυρίως την ασφάλεια μας και συμβάλλει (έως ένα βαθμό πάντα) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία.

Η ακόλουθη λίστα προτείνεται για ημερήσιες εξορμήσεις «3 εποχών» στα ελληνικά βουνά, την περίοδο δηλαδή που δεν υπάρχει εκτεταμένη χιονοκάλυψη και δεν απαιτείται πρόσθετος χειμερινός εξοπλισμός για την προώθηση μας στο βουνό. 

Πχ για εξορμήσεις στην αλπική ζώνη του Ολύμπου, η περίοδος αυτή είναι συνήθως λίγο πιο διευρυμένη από την περίοδο λειτουργίας των καταφυγίων στο οροπέδιο των Μουσών (αρχές Ιουνίου -τέλη Οκτώβρη). Για εξορμήσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα η περίοδος αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επισήμανση: Ασχέτως της πρόγνωσης του καιρού (πχ καλοκαιρία απουσία ανέμου) και της διάρκειας της εξόρμησης μας, θα πρέπει στο βουνό να φέρουμε ΠΑΝΤΑ πάνω μας κάποια μικροαντικείμενα που εν δυνάμει μπορούν να φανούν σωτήρια σε περίπτωση που για κάποιο λόγο καθηλωθούμε εκεί έξω!

-Σακίδιο πλάτης (χωρητικότητας 14-22 λίτρων) 

Ιδανικά με εργονομικό σχεδιασμό που να προσφέρει ελευθερία κινήσεων, σταθεροποίηση του φορτίου και πολύ καλό αερισμό της πλάτης. Να έχει πρόσθετους πλαϊνούς χώρους αποθήκευσης για γρήγορη πρόσβαση και να είναι συμβατό με διάφορα συστήματα μεταφοράς νερού.

Το πως οργανώνουμε τα πράγματα στο σακίδιο μας ΕΔΩ ! 


-αδιαβροχοποίηση περιεχομένων σακιδίου

Μιας και τα εξωτερικά αδιάβροχα καλύμματα σακιδίου είναι αναξιόπιστα, καλό είναι τα πάντα να μπαίνουν σε έναν αδιάβροχο σάκο στο εσωτερικό του σακιδίου. Μια πολύ πρακτική και άκρως οικονομική λύση είναι μια διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής. Αν θέλουμε κάτι που θα αντέξει για χρόνια τότε αξίζει να πάρουμε έναν ελαφρύ αδιάβροχο σάκο ρουχισμού.

-Μπατόν πεζοπορίας

Το γιατί ΕΔΩ λεπτομερώς!

Υπόδηση

-Πεζοπορικά παπούτσια/μποτάκια ή παπούτσια ορεινού τρεξίματος ή παπούτσια πρόσβασης

κατάλληλα για το πεδίο ΧΩΡΙΣ Goretex για καλύτερη διαπνοή.

-Κάλτσες συνθετικές ή μάλλινες

(ΟΧΙ βαμβακερές)

Ρουχισμός

-Πεζοπορικό παντελόνι που στεγνώνει γρήγορα ή βερμούδα ή κολάν ή σορτς


-Μπλουζάκι ελαφρύ κοντομάνικο/μακρυμάνικο συνθετικό ή μάλλινο

που αποβάλει τον ιδρώτα (ΟΧΙ βαμβακερό)

Προστασία από το ψύχος

-ισοθερμικά πάνω-κάτω

-γάντια, σκούφο και extra κάλτσες για τα άκρα

-Ελαφρύ πουπουλένιο ή συνθετικό jacket (στη χειρότερη fleece)

Προστασία από τη βροχή

-Αδιάβροχο jacket

με ρυθμιζόμενη κουκούλα με σκληρό γείσο. Ενδεικτικά, ένα αδιάβροχο για ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχει ως ελάχιστη βαθμονόμηση αδιαβροχοποίησης 10.000mm (10k) και διαπνοής 10.000gr /m2/24h (10k).

-Αδιάβροχο ελαφρύ παντελόνι

-Νερό (~ 1-2 λίτρα) σε ασκό, εύκαμπτο ή άκαμπτο δοχείο

Φροντίζουμε να ξεκινήσουμε καλά ενυδατωμένοι και κουβαλάμε επαρκή ποσότητα ανάλογα με τις συνθήκες και αφού πρώτα συλλέξουμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πηγών ή άλλων σημείων (πχ ανοικτών καταφυγίων) όπου μπορούμε να γεμίσουμε/προμηθευτούμε στη διαδρομή. 

Συλλέγουμε πάντα τρεχούμενο διαυγές -και χωρίς παράξενη οσμή- νερό μακρυά από ζώα που βόσκουν. Προσωπικά δεν έχω φιλτράρει ποτέ το νερό στα ελληνικά βουνά και δεν είχα ποτέ κάποια παρενέργεια.

-Προμήθειες φαγητού

Προτιμούμε θερμιδογόνες τροφές και αποφεύγουμε τις ογκώδεις συσκευασίες. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε γεύσεις (πχ γλυκό-αλμυρό) και υφές (πχ τραγανό-μαστιχωτό) όπως σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κα.
Τέλος, παίρνουμε μαζί μας και λίγα επιπλέον -από αυτά που πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε- τρόφιμα με πολλές θερμίδες που συντηρούνται για μεγάλο διάστημα (πχ 2 μπάρες ενέργειας).

Επικοινωνία

-Κινητό τηλέφωνο

πλήρως φορτισμένο (σε λειτουργία πτήσης για εξοικονόμηση μπαταρίας). Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το “112”.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται εκτενώς το τηλέφωνο για τη λήψη φωτογραφιών καλό είναι να έχουμε μαζί μας κι ένα Power Bank (φορητό φορτιστή).

Πλοήγηση

-έντυπο χάρτη και πυξίδα

και ικανότητα χειρισμού τους 

-συσκευή GPS ή κινητό τηλέφωνο με εγκατεστημένο ψηφιακό τοπογραφικό χάρτη

σε εφαρμογή GPS που λειτουργεί κι όταν βρισκόμαστε εκτός σύνδεσης δικτύου.

Προστασία από τον ήλιο

-καπέλο

-γυαλιά ηλίου 

-αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος

-ενυδατικό χειλιών

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης

-Φαρμακείο (μικρό ατομικό)

Κυκλοφορούν έτοιμα στο εμπόριο αλλά -πιο οικονομικά- μπορούμε να το οργανώσουμε και μόνοι μας.

Ελαστικός επίδεσμος, Αιμοστατικό σπρέι/βαμβάκι, Φυσιολογικός ορός, Αντισηπτικά μαντηλάκια (για καθαρισμό πληγών), Αντισηπτική πάστα Betadin, Χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, Αποστειρωμένες γάζες σε διάφορα μεγέθη, Αποστειρωμένη γάζα Fucidin για εγκαύματα, Τριγωνικός επίδεσμος, Αυτοκόλλητα ράμματα, Compeed (σε διάφορα μεγέθη), Hansaplast, ταινία με μικροπόρους, Almora για την αφυδάτωση, Αντιισταμινικό gel, Χάπια παυσίπονα (x4) και για τη διάρροια (x4).

-Κατάλυμα ανάγκης

Μια απλή αλουμινοκουβέρτα δεν είναι αρκετή! Δοκιμάστε να δείτε πως «λικνίζεται» στον αέρα…

υπνόσακος επιβίωσης

δηλ. Αλουμινοκουβέρτα – σάκος. Άκρως πρακτική και οικονομική λύση!

Θα πρέπει να υπάρχει ΠΑΝΤΑ στον πάτο του σακιδίου μας…κι ας μην τον χρειαστούμε ποτέ! Ελαφρύς και με ελάχιστο όγκο. 

Μπαίνουμε μέσα αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο μας. Αδιάβροχος και αντιανεμικός, διατηρεί το 90% της θερμικής ακτινοβολίας του σώματος μας. Η διαπνοή είναι μηδαμινή (θα γίνουμε μούσκεμα από τον ιδρώτα) αλλά το ζητούμενο κατά τη χρήση του δεν είναι η άνεση αλλά η επιβίωση!

ή

Σάκος Bivy

ΠΟΛΥ καλύτερη – μα αρκετά πιο δαπανηρή – λύση!

Πολύ ελαφρύς. Αντανακλά το 90% της θερμότητας του σώματος μας. Έχει εξαιρετική διαπνοή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα -πέρα από την ανάγκη- σε συνδυασμό με έναν υπνόσακο και σε προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις κάτω από τα αστέρια!

-φακός με extra μπαταρίες

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 φορές αναβοσβήνουνε το φακό, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος.

-σφυρίχτρα 

Διεθνές σήμα κινδύνου: 6 σφυρίγματα, παύση ενός λεπτού, επανάληψη … έως ότου μας εντοπίσει κάποιος. 

-αναπτήρα ή αδιάβροχα σπίρτα ή σπινθηριστή

για άναμμα φωτιάς.

Σύνεργα «τουαλέτας»

-απολυμαντικό χεριών, φτυαράκι, λίγο χαρτί υγείας/χαρτομάντιλα (ΟΧΙ μωρομάντηλα), σακουλάκι που ασφαλίζει.

-σακουλάκι για τα σκουπίδια μας.

Δεν αφήνουμε ΤΙΠΟΤΑ πίσω … ΟΥΤΕ οργανικά απόβλητα όπως μπανανόφλουδες!

Ακόμη κι αν υπάρχει κάδος/καλάθι στην αφετηρία/τερματισμό της διαδρομής, ας σκεφτούμε ότι δεν συλλέγονται τόσο συχνά από εκεί τα σκουπίδια και μπορεί να προσελκύσουν ζώα. Καλό είναι να τα πετάξουμε μετά σε κάδο εντός οργανωμένου οικισμού.

Επισκευές

-Ελβετικός Σουγιάς απλός

(πχ Victorinox  Classic)

-Gorilla/Duct tape

-Tire-ups

Προσωπικά αντικείμενα

-Ταυτότητα

-πιστωτική/χρεωστική κάρτα

-μετρητά.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενημερώνουμε ΠΑΝΤΑ ένα δικό μας έμπιστο άτομο για το πλάνο της εξόρμησης. Καλό είναι να γίνεται η ενημέρωση αυτή και γραπτώς!

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε; Θα είμαστε μόνοι μας; Κι αν όχι πόσοι και ποιοί; Πότε υπολογίζουμε το αργότερο να επιστρέψουμε; Μετά το τέλος της εξόρμησης καλό είναι να ενημερωθεί το άτομο αυτό ότι επιστρέψαμε.

Μια ενημέρωση τύπου «Θα πάω στον Όλυμπο» δεν αρκεί. Φανταστείτε να προκύψει κάτι έκτακτο και να μείνουμε από μπαταρία.. Κανένας από αυτούς που έζησαν μια τέτοια εμπειρία δεν περίμενε να συμβεί στον ίδιο!

Ελπίζω το αρθράκι αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο!

Καλές διαδρομές στα όμορφα βουνά μας! 😊✌️

 


Αν υπάρχει ένα κομμάτι εξοπλισμού για την πεζοπορία που θεωρείται συμπληρωματικό αλλά για μένα είναι “must” είναι τα μπατόν!

Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης μου δεν τα χρησιμοποιούσα! Χωρίς αυτά φανταζόμουν πως θα δυνάμωμα περισσότερο τα πόδια μου αλλά και θα «δούλευα» καλύτερα την ισορροπία μου. Πίστευα επίσης ότι θα μου ήταν περισσότερο μπελάς παρά βοήθεια, μιας και δεν θα είχα τα χέρια μου ελεύθερα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορώ να μασουλήσω κάτι, να συμβουλευτώ το χάρτη, να φωτογραφίσω κ.ο.κ.

Κάπως έτσι λοιπόν κινούμουν στα βουνά ακόμη και το χειμώνα. Λόγω της συχνότητας και του «όγκου» των εξορμήσεων, υπήρχαν περίοδοι που η αίσθηση της κόπωσης στα πόδια ήταν έντονη. 

Μετά από συζήτηση με ένα φίλο, που επέμενε για το πόσο ουσιαστικός είναι ο ρόλος τους, μπήκα σε σκέψεις. 

Σκέφθηκα πως αγαπώ την πεζοπορία και – γεροί να είμαστε – θέλω να συνεχίσω να περιπλανιέμαι στα βουνά μέχρι να φθάσω σε προχωρημένη ηλικία. Με αυτό το ρυθμό όμως – που κάθε άλλο παρά να περιορίσω ήθελα – κάποια στιγμή τα προβλήματα θα μου χτυπούσαν την πόρτα. 

«Γιατί να μην τα δοκιμάσω … πριν την πάθω;» σκέφτηκα.

Έτσι, λίγες μέρες αργότερα, τα δοκίμασα σε ένα τριήμερο απανωτών αναβάσεων στον Όλυμπο από το «χωριό». Θυμάμαι ότι στο τέλος κάθε μέρας ένιωθα τα πόδια μου πολύ πιο φρέσκα από ότι συνήθως και το επόμενο πρωί δεν ήταν δύσκαμπτα. 

Στις εξορμήσεις που ακολούθησαν άρχισα να βελτιώνω την τεχνική μου και παράλληλα να εκτιμώ τη συμβολή τους ολοένα και περισσότερο. Αυτό ήταν! 

Από τότε – πάνε χρόνια πια – δεν τα έχω αφήσει ποτέ πίσω, όχι μόνο για τον παραπάνω λόγο αλλά για μια σειρά από πλεονεκτήματα που προσφέρουν και με έχουν βοηθήσει με το παραπάνω!

Χρησιμότητα

Μείωση της καταπόνησης στα πόδια

Η χρήση των μπατόν -ειδικά στις παρατεταμένες ανηφόρες και κατηφόρες- περιορίζει την καταπόνηση και φθορά των αρθρώσεων, των μυών και των τενόντων στα πόδια (κυρίως στα γόνατα). Βοηθούν έτσι στην πρόληψη τραυματισμών και χρόνιων προβλημάτων με αυτά. Έχουν γίνει διάφορες έρευνες που το επιβεβαιώνουν, μα είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία.

Σταθερότητα και ισορροπία

Τα μπατόν μας χαρίζουν δύο επιπλέον σημεία στήριξης οπότε, ακόμη κι αν γλιστρήσουμε, η πιθανότητα πτώσης είναι περιορισμένη. Έτσι, βελτιώνεται κατά πολύ η πρόσφυση μας ακόμη και σε – άλλοτε εν δυνάμει κι άλλοτε πολύ – ασταθείς επιφάνειες όπως το χιόνι, η λάσπη, η άμμος, το σπασμένο ή πνιγμένο στη βλάστηση πεδίο, οι πρόχειρες γέφυρες από κορμούς αλλά και τα ποτάμια (κατά τις διελεύσεις τους). Είναι πραγματικά …πάρα πολλές οι φορές που έχω αποφύγει πτώσεις χάρη σε αυτά!

Προέκταση του χεριού μας

Τα μπατόν μπορούν να χρησιμεύσουν σαν προέκταση του χεριού μας για να κάνουν την προώθηση μας ευκολότερη. Με αυτά μπορούμε να παραμερίσουμε(συγκρατήσουμε) την ακανθώδη βλάστηση που συναντούμε στο διάβα μας, να τινάξουμε ελαφρά τα μουσκεμένα από τη βροχή κλαδιά ή να τα αποδεσμεύσουμε άλλες φορές από το χιόνι που τα έχει «καθίσει», για να μη γίνουμε μούσκεμα καθώς περνάμε από κάτω.

Ανίχνευση εδάφους

Τα μπατόν μπορούν να μας χρησιμεύσουν ως ανιχνευτές της σύστασης του εδάφους, δίνοντας μας περισσότερες πληροφορίες από αυτές που παίρνουμε με τα μάτια μας. Με αυτά ανιχνεύουμε «παγίδες» όπως βούρκους, τρύπες στο χιόνι (που λιώνει συνηθέστερα γύρω από βράχους και δέντρα) αλλά και τη σύσταση του πυθμένα των ποταμών κατά τις διελεύσεις τους (ειδικά όταν τα νερά είναι θολά).

Καλύτερη στάση

Χρησιμοποιώντας μπατόν δεν σκύβουμε υπερβολικά μπροστά (στις ανηφόρες) ούτε γέρνουμε πίσω (στις κατηφόρες) και υιοθετούμε μια πιο καλή – ευθυτενή – στάση.

Συνολική εκγύμναση

Η χρήση των μπατόν αυξάνει τον μυικό τόνο του πάνω μέρους του σώματος μας, βάζοντας στο παιχνίδι τους μύες των ώμων, των χεριών, του στήθους και της πλάτης! Με τον τρόπο αυτό η πεζοπορία «προάγεται» (σαν άσκηση πάντα γιατί είναι πολυδιάστατος ο ρόλος της) από μια μορφή αερόβιας άσκησης σε εκγύμναση όλου του σώματος.

Θέσπιση ρυθμού

Ιδιαίτερα στα ισιάδια, το ρυθμικό τους χτύπημα μας δίνει ένα σταθερό ρυθμό, που ακούσια μας ωθεί σε μια αύξηση της ταχύτητας μας.

Αυτοάμυνα

Τα μπατόν μπορούν να μας χρησιμεύσουν για να κρατήσουμε επιθετικά σκυλιά σε απόσταση (πχ τσομπανόσκυλα), κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να πράξω ποτέ προσωπικά. 

Σε περίπτωση Ανάγκης

Σε περίπτωση ήπιων τραυματισμών (πχ διαστρέμματα) μπορούν να κάνουν δυνατή την απομάκρυνση μας από το πεδίο χωρίς τη βοήθεια άλλων. Επίσης, μπορούν να χρησιμεύσουν σαν αυτοσχέδιοι νάρθηκες για την ακινητοποίηση ενός τραυματισμένου μέλους ή στη δημιουργία αυτοσχέδιου φορείου.

Στήριξη καταλύματος

Μπορούν να χρησιμεύσουν για τη στήριξη ενός μίνιμαλ καταλύματος (τέντας). 

Τρωτότητα και … Που αντενδείκνυνται 

Δεν είναι «αθάνατα» αλλά αναλώσιμα! 

Αν βρουν μια πολύ γερή κόντρα πριν προλάβουμε να τα αφήσουμε, ακόμη και τα πιο στιβαρά μοντέλα θα λυγίσουν ή θα σπάσουν. Εννοείται πως έχω αχρηστέψει μπατόν …κι όχι μόνο μια φορά! 

Γνωρίζοντας όμως πως να τα χειριζόμαστε και κυρίως που να μην τα χρησιμοποιούμε, ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να την πάθουμε, ώστε να μας συντροφεύσουν -με λίγη τύχη- για χρόνια και χιλιάδες ίσως χιλιόμετρα. 

Προσωπικά αποφεύγω να τα χρησιμοποιώ όταν διασχίζω πεδίο με ασταθή βράχια, όταν χρειάζεται να προωθηθώ με εύκολο σκαρφάλωμα και σε απότομες σάρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μαζεύω κι έχω τα χέρια μου σε επιφυλακή ώστε να πιαστώ γρήγορα αν χρειαστεί από κάπου.

Το αγαπημένο μου πεδίο!

Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

Τα μπατόν -όπως και τα παπούτσια μας αλλά και δυνητικά η παρουσία μας- μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές (πχ ένα λιβάδι με αγριολούλουδα) και να συμβάλουν στη διάβρωση του εδάφους, κάτι που είναι εμφανές σε δημοφιλή μονοπάτια (πχ στο οροπέδιο των Μουσών).

Λιγότερο ζημιογόνο θα ήταν να χρησιμοποιούμε -με εξαίρεση τον χειμώνα- λαστιχένιες μύτες (κάτι το οποίο όμως είναι λιγότερο αποδοτικό από άποψη πρόσφυσης) και να μην αφαιρούμε τα πιατάκια ώστε να περιορίζεται η βύθιση τους σε μαλακό έδαφος.

 Χειρισμός

Ρύθμιση Μήκους

 Σε επίπεδο έδαφος, κρατώντας τα από τις λαβές μπροστά μας και με τη μύτη τους να ακουμπά στο έδαφος, θα πρέπει ο αγκώνας μας να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών.

Αν τα ρυθμίσουμε μακρύτερα, θα αναγκαζόμαστε σε κάθε δρασκελιά να σηκώνουμε τους ώμους, κάτι που θα μας κούραζε γρήγορα. 

Αν από την άλλη είναι πιο κοντά, θα μετατοπίζεται το κέντρο βάρους μας προς τα μπροστά και σε συνδυασμό με το βάρος από το σακίδιο θα κάνει τη στάση μας άβολη και την πρόοδο μας επίσης κουραστική.

Στις απότομες ανηφόρες

Το παραπάνω μήκος παραείναι μακρύ για απότομες ανηφόρες. Θα μας ανάγκαζε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά σε κάθε δρασκελιά, κάτι που θα μετατόπιζε τον κορμό μας προς τα πίσω, θέτοντας μας ίσως κι εκτός ισορροπίας. 

Όταν οι ανηφόρες αυτές είναι σύντομες μπορούμε να τα πιάσουμε πιο κάτω από τις κύριες λαβές ( για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει συνήθως αφρώδες υλικό και χαμηλότερα).

Σε παρατεταμένες ανηφόρες θα ήταν καλύτερα να προσαρμόσουμε ( μικρύνουμε ) το μήκος τους για καλύτερο χειρισμό.

Στις απότομες κατηφόρες

Όταν αυτές είναι σύντομες μπορούμε απλά να τα πιάσουμε από την κορυφή.

Σε παρατεταμένες όμως θα πρέπει να τα προσαρμόσουμε (επιμηκύνουμε), γιατί όπως και να το κάνουμε είναι πιο ασφαλής ο χειρισμός τους από τις κύριες λαβές.

 

Στις τραβέρσες

Όταν διασχίζουμε οριζόντια μια πλαγιά, το μπατόν που είναι στην εσωτερική θα πρέπει να είναι πιο κοντό και αυτό που είναι στην εξωτερική πιο μακρύ. Σε σύντομες τραβέρσες μπορούμε κάλλιστα να πιάσουμε το πρώτο χαμηλότερα από τη λαβή και το δεύτερο από την κορυφή. Αν η τραβέρσα είναι παρατεταμένη τότε προσαρμόζουμε το μήκος τους. Αν αλλάξει η κατεύθυνση, αλλάζουμε και τα μπατόν στα χέρια μας. 😉

Τεχνική

Για να έχουμε οφέλη θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά:

Καταρχάς,  τα μπατόν θα πρέπει να ακουμπούν σε επιφάνειες του εδάφους που παρέχουν υποστήριξη για την προώθηση κι όχι οπουδήποτε ( όπως πχ σε γλιστερά βράχια).

Σε επίπεδο έδαφος και ήπιες κλίσεις

Τα χέρια μας θα πρέπει να είναι χαλαρά και ελαφρώς λυγισμένα και να κινούνται ευθεία μπροστά μας.

Η μύτη του καθενός μπατόν θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο σώμα μας από ότι η λαβή του ώστε πιέζοντας το προς τα κάτω να μας δώσει ώθηση μπροστά. Το προσπερνάμε αφήνοντας το να ταλαντεύεται πίσω καθώς φέρνουμε το άλλο μπατόν μπροστά. «Καρφώνουμε» το ένα μπατόν την στιγμή που  πατάμε με το αντίθετο πόδι. Αριστερό χέρι (μπατόν) – δεξί πόδι, δεξί χέρι (μπατόν) – αριστερό πόδι κ.ο.κ. Έτσι, ορίζουμε έναν ρυθμό τον οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε άνετα.

Σε απότομες κλήσεις

Σε απότομες κλήσεις (τόσο ανηφορικές όσο και κατηφορικές) συχνά βοηθάει να καρφώνουμε και τα δυο μαζί στο έδαφος (μας παρέχουν περισσότερη σταθερότητα έτσι) και στη συνέχεια να κάνουμε δυο βήματα. 

Επιθυμητά χαρακτηριστικά

Η επιλογή έχει να κάνει πάντα με την χρήση για την οποία προορίζονται. 

Όσο κι αν οι ακόλουθες προτιμήσεις προέρχονται μετά από εντατική χρήση σε διάφορα πεδία και συνθήκες, η γνώμη μου δεν παύει να είναι υποκειμενική. Καλό είναι καθένας να δοκιμάζει τι ταιριάζει στον ίδιο!

Σταθερού ή ρυθμιζόμενου μήκους;

Για πεζοπορική χρήση στο βουνό και για τους λόγους που προανέφερα προτιμώ πάντα μοντέλα ρυθμιζόμενου κι όχι σταθερού μήκους. 

Τηλεσκοπικά ή αναδιπλούμενα;

Για γρήγορες ημερήσιες εξορμήσεις σε ήπιο πεδίο και με ένα ελαφρύ σακίδιο ένα αξιόπιστο ζευγάρι από αναδιπλούμενα (που παρεπιπτόντως συμπτύσσονται -όταν χρειαστεί- περισσότερο) είναι μια χαρά επιλογή. 

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις όπως:

  • εξορμήσεις σε σκληρό, ασταθές ή πνιγμένο στη βλάστηση πεδίο
  • πολυήμερες διασχίσεις με βαρύ φορτίο
  • εξορμήσεις σε χειμερινό βουνό

Προτιμώ τα τηλεσκοπικά των οποίων τα στελέχη είναι πιο στιβαρά (αξιόπιστα) και δεν λυγίζουν εύκολα από τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους.

Αλουμινένια ή από ανθρακονήματα;

Και τα δυο υλικά είναι αξιόπιστα. Καθένα κάπου υπερτερεί και κάπου μειονεκτεί. 

Τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσα κυρίως αλουμινένια γιατί, εάν αυτά λυγίσουν, θα στραβώσουν μα «θα τη βγάλουν» πιθανότατα για το υπόλοιπο ταξίδι ενώ τα carbon το πιθανότερο είναι να σπάσουν (κάτι που με μεγάλη μου χαρά διαψεύστηκε σε πρόσφατη μου διάσχιση που τα carbon έβγαλαν άλλα 250 km από το ατυχές συμβάν).

 Από την άλλη, τα carbon είναι ελαφρύτερα, περισσότερο ανθεκτικά για το βάρος τους και απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς.

Λαβές

Οι κύριες λαβές θα πρέπει να έχουν εργονομικό σχεδιασμό και να είναι επενδυμένες από αφρώδες υλικό ή φελλό, όπως και οι επεκτάσεις των λαβών χαμηλότερα.

Ιμάντες…

Σίγουρα για κάποιο λόγο υπάρχουν. Περνώντας τα χέρια μας σωστά από αυτούς (από κάτω προς τα πάνω και πιάνοντας τη λαβή μαζί με τον ιμάντα) δεν χρειάζεται να κρατάμε σφιχτά τις λαβές και μπορούμε να δίνουμε περισσότερη ώθηση χωρίς να ζορίζουμε τους καρπούς μας. Αυτό όμως ισχύει σε εύκολο πεδίο με ήπιες κλίσεις.

Σε απαιτητικό πεδίο πρέπει να κρατάμε τις λαβές σφιχτά. Προσωπικά, έχω πάψει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιώ τους ιμάντες. Θέλω, αν βρω μια κόντρα, να μπορώ να αφήσω άμεσα τα μπατόν για να αποφύγω το λύγισμα ή σπάσιμο τους μα πολύ περισσότερο έναν τραυματισμό.

Μηχανισμός κλειδώματος

Θεωρώ, ότι ένας εύκολα ρυθμιζόμενος εξωτερικός μηχανισμός κλειδώματος/ξεκλειδώματος όπως το Power lock, ο οποίος δεν χαλαρώνει ούτε γλιστράει, είναι πιο πρακτικός από τον παραδοσιακό περιστροφικό μηχανισμό. Καλό θα ήταν να είναι κατασκευασμένος από υλικό αντοχής (πχ ανθεκτικό αλουμίνιο).

Πιατάκια

Τα πιατάκια -πέραν της χρήσης των πεταλούδων χιονιού τον χειμώνα- θα πρέπει να έχουν μικρή σχετικά διάμετρο.

Μύτες

Οι μεταλλικές μύτες προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση από τις λαστιχένιες.

Tip

Μετά από κάθε εξόρμηση καλό είναι να αφιερώνουμε 2 λεπτά για να καθαρίσουμε τα μπατόν σχολαστικά με ένα υγρό πανάκι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και σκιερό μέρος με τους μηχανισμούς κλειδώματος χαλαρούς.

Η πρόταση μου

SALEWA CARBONIUM ASCENT POLES


Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα μπατόν, θα πρότεινα να το κάνετε.
ΔΕΝ θα το μετανιώσετε..!

Καλές διαδρομές! ✌️


Ένα λεπτό τεχνικό fleece (ζακέτα ή πουλόβερ) είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο κομμάτι ρουχισμού για κάθε πεζοπόρο.

Ο ρόλος του είναι να προσφέρει την απαραίτητη μόνωση (ζεστασιά) στο πάνω μέρος του σώματος μας και παράλληλα να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ιδρώτα που παράγεται κατά την πεζοπορία σε κρύες, υγρές & κρύες ή δροσερές συνθήκες. 

ΔΕΝ είναι κατάλληλος για την πεζοπορία οποιοσδήποτε τύπος fleece.

 Φορώντας για παράδειγμα ένα βαρύ, ογκώδες και υπερβολικά ζεστό 300-άρι fleece (όπου 300 είναι το βάρος σε gr/m2 υφάσματος) θα «ανάβαμε», θα γινόμασταν μούσκεμα και συνεπακόλουθα θα κρυώναμε ακόμη κι αν περπατούσαμε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα βαριά Fleeces προορίζονται για την ανάπαυση και την κατασκήνωση, μα έχουν χαμηλότερη θερμική απόδοση για το βάρος τους από τα αντίστοιχα πανάλαφρα πουπουλένια και συνθετικά jackets που οι περισσότεροι πια προτιμούμε για το σκοπό αυτό.

Επίσης, ΔΕΝ είναι το κομμάτι του ρουχισμού που θα μας προσφέρει προστασία από τον αέρα και τη βροχή. Μοντέλα που προσφέρουν μια τέτοια … αντίσταση υστερούν στη διαπνοή. Με λίγα λόγια ΔΕΝ είναι (ούτε υπάρχει) ένα κομμάτι ρουχισμού για το βουνό που «να τα κάνει όλα τέλεια και να συμφέρει».

Χρήση

Αντίθετα, το λεπτό τεχνικό fleece είναι ένα βασικό μέρος της αρχής ντυσίματος σε επίπεδα (στρώσεις) και φοριέται:

  • ως εξωτερική στρώση πάνω από ένα ελαφρύ τεχνικό μπλουζάκι
  • ως ενδιάμεση στρώση ρουχισμού ανάμεσα σε αυτό και ένα ελαφρύ αδιάβροχο/αντιανεμικό, ένα πουπουλένιο/συνθετικό jacket ή και τα δύο.

Προσωπικά, το χρησιμοποιώ στις εξής περιπτώσεις:

Κρύες συνθήκες

Το φοράω συνήθως σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας ως εξωτερική στρώση ή ενδιάμεση (αν έχει πολύ αέρα) κάτω από ένα ελαφρύ jacket με αντιανεμικές ιδιότητες (πχ  softshell ή αδιάβροχο) . Στην κατασκήνωση, για extra μόνωση, το φοράω κάτω από το πουπουλένιο μου jacket.

Υγρές & κρύες συνθήκες

Σε βροχερές και κρύες μέρες το φοράω μεταξύ του τεχνικού μου t-shirt και του αδιάβροχου. Με κρατάει έτσι στεγνό και ζεστό, κάτι ακόμη πιο σημαντικό κατά τις πολυήμερες διασχίσεις σε περιοχές που οι συνθήκες αυτές είναι ο κανόνας (πχ Σκανδιναβία, Σκωτία), η υγρασία μέρα με τη μέρα συσσωρεύεται και το τέλος της μέρας θα με βρει στη σκηνή και όχι σε κάποιον θερμαινόμενο χώρο.

Δροσερές συνθήκες

Στο ξεκίνημα της πεζοπορίας, που το σώμα μου δεν έχει αρχίσει να παράγει ακόμη θερμότητα, το φοράω πάνω από το τεχνικό μου μπλουζάκι.

Ήπιες συνθήκες

Σε σημεία του βουνού με αυξημένη αίσθηση του ψύχους (πχ κορυφογραμμές) αλλά και στην κατασκήνωση.

Επιθυμητά χαρακτηριστικά

Τα λεπτά  fleeces, όπως κάθε προϊόν ρουχισμού, είναι διαθέσιμα στην αγορά σε διάφορες ποιότητες και στυλ. Συνήθως- γιατί δεν ισχύει πάντα- τα πιο ακριβά μοντέλα χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα υφάσματα, τα οποία είναι πιο ελαφριά, διαχειρίζονται καλύτερα την υγρασία και είναι επαρκώς – κι όχι υπερβολικά – ζεστά.

Για την πεζοπορία τα εξής χαρακτηριστικά είναι σημαντικά:

Βάρος

Να είναι ελαφρύτερο από 200gr/m2 (αλλιώς δεν θεωρείται λεπτό).

Ζεστασιά (Μόνωση)

Να έχει πυκνή πλέξη που θα του χαρίζει υψηλή θερμική απόδοση συγκριτικά με το χαμηλό του βάρος. Καλό θα ήταν να έχει στενό κι ελαστικό τελείωμα στις μανσέτες και τη μέση, ώστε να δεσμεύει τη θερμότητα και να μην αφήνει τον κρύο αέρα να εισχωρήσει από εκεί. 

Άνεση

Να είναι ελαστικό ώστε να προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων και οι ραφές του να είναι επίπεδες και μαλακές ώστε να αποτρέπουν τον ερεθισμό από την τριβή. Να είναι μαλακό στην επαφή με το δέρμα. Τέλος, να έχει μαλακό κολάρο ώστε να μην ενοχλεί καθόλου στις κινήσεις του λαιμού.

Διαπνοή

Θα πρέπει να διαχειρίζεται πολύ καλά την υγρασία (εξατμίζοντας γρήγορα τον ιδρώτα) ώστε να μας κρατάει στεγνούς και άνετους κατά την άσκηση.

Στυλ

Να είναι αθλητικό, δηλ. να έχει στενό κόψιμο που να αγκαλιάζει το σώμα, ώστε σε συνδυασμό με τη λεπτότητα και την ελαστικότητα του να του χαρίζουν τη δυνατότητα άνετου συνδυασμού με πρόσθετες στρώσεις ρουχισμού.

Αερισμός

Να έχει φερμουάρ τουλάχιστο μέχρι το στέρνο ή -ακόμη καλύτερα- μέχρι κάτω.

Στιβαρότητα

Δεν είναι όλα τα fleeces εξίσου ανθεκτικά στη σκληρή μακροχρόνια χρήση. Καλό είναι να χρησιμοποιεί μια σύγχρονη τεχνολογία υψηλής αντοχής.

Προσωπική επιλογή

Η επιλογή μου είναι το τεχνικό SALEWA Pedroc Polartec Full Zip Men’s Fleece που συγκεντρώνει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά που θεωρώ σημαντικά για χρήση στην πεζοπορία και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τα τελευταία 3 χρόνια εντατικής χρήσης. 

Η νεότερη (πιο εξελιγμένη) έκδοση του είναι το SALEWA Pedroc Polarlite Men’s Jacket .

Αν δεν έχετε ήδη ένα λεπτό τεχνικό fleece στην κατοχή σας, σκεφθείτε το. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα με παραπλήσια χαρακτηριστικά. Οποιοδήποτε κι αν επιλέξετε, η αλήθεια είναι ένα λεπτό τεχνικό fleece είναι ένα «εργαλείο» για χρόνια χρήση στην πεζοπορία! 

Καλές διαδρομές! 😊✌️


Το παντελόνι πεζοπορίας είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια ρουχισμού ενός πεζοπόρου. 

Μπορεί να υστερεί ( προφανώς ) έναντι των shorts στον αερισμό αλλά είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για τη δραστηριότητα αυτή, μιας και προστατεύει το κάτω μέρος του σώματος μας από την άμεση έκθεση στον αέρα, το κρύο, τον ήλιο, τα έντομα, τη θαμνώδη βλάστηση κ.α.

Σε προσωπικό επίπεδο έχω επιλέξει το παντελόνι πεζοπορίας σε όλες σχεδόν τις πολυήμερες διασχίσεις που έχω πραγματοποιήσει σε διάφορα κλίματα και συνθήκες ( Χιλή, Αργεντινή, Περού, Ισημερινός, Ινδία, Νεπάλ, Ισλανδία, Ιορδανία, Σουηδία, Νορβηγία, Σκωτία, Ουαλία ) με εξαίρεση τις διασχίσεις της Κορσικής αλλά και της Πίνδου στην οποία δοκίμασα αυτό.

Η επιλογή μου τα τελευταία 3 χρόνια είναι το SALEWA Pedroc Durastretch 2/1 Softshell Men’s Pant.  


Είναι το προϊόν πεζοπορικού ρουχισμού που φοράω περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες – κυριολεκτικά – μέρες χρήσης στο βουνό, το ταξίδι αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη, μιας κι εκεί προτιμώ να ντύνομαι με τον outdoor ρουχισμό μου στον οποίο νιώθω πολύ άνετα.

Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:

Άνεση

Είναι εξαιρετικά ελαστικό (το ελαφρύ του ύφασμα έχει ελαστικότητα 4 κατευθύνσεων) και δεν με περιορίζει καθόλου στην κίνηση, όσο τραβηγμένη κι αν είναι αυτή. Οι μαλακές και επίπεδες ραφές αποτρέπουν την τριβή και δεν έχουν ερεθίσει ποτέ το δέρμα μου. Ο εργονομικός σχεδιασμός στην περιοχή της μέσης δίνει ακόμη μεγαλύτερη ελαστικότητα στην περιοχή αυτή και σε συνδυασμό με τα θηλύκια για τη ζώνη καθιστούν το παντελόνι χρηστικό και άνετο ακόμη κι αν βάλω ή χάσω λίγα κιλά.

Αερισμός

Η δυνατότητα γρήγορης μετατροπής του με τα φερμουάρ σε βερμούδα αλλά και το μάζεμα από τα μπατζάκια προσφέρουν ικανοποιητικότατο αερισμό όταν οι συνθήκες το επιβάλουν και το κάνουν κατάλληλο για χρήση ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Διαπνοή

 Το συνθετικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο  (Durastretch) αποβάλει αποτελεσματικά τον ιδρώτα και στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα!

Προστασία από τις συνθήκες 

Η τεχνολογία Durastretch που προανέφερα προσφέρει αντίσταση στον αέρα και η επίστρωση DWR στην εξωτερική του πλευρά απωθεί την υγρασία. Ακόμη κι όταν βραχεί ( γιατί δεν είναι αδιάβροχο ) αργεί πάρα πολύ να μουσκέψει.

Αν βέβαια έχουμε να κάνουμε με δυνατή βροχή, θα πρέπει να φορέσουμε από πάνω το ελαφρύ αδιάβροχο παντελόνι που πρέπει να έχουμε πάντα διαθέσιμο στο σακίδιο μας. 😉

Πολυχρηστικότητα και στυλ

Η αγορά είναι γεμάτη από εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, πχ στο ταξίδι, δεν έχουμε συνήθως τη δυνατότητα να παίρνουμε μαζί μας πολλά λόγω του πρόσθετου βάρους και όγκου. Εκεί λοιπόν χρειαζόμαστε ένα παντελόνι «πολυεργαλείο» όπως αυτό.

Έχει στενό κόψιμο που αγκαλιάζει όμορφα το σώμα χωρίς να το σφίγγει και είναι μια εξαιρετικά πρακτική και στυλάτη επιλογή για το βουνό, το ταξίδι και την καθημερινότητα στην πόλη.

Το φοράω ΟΛΟ το χρόνο με εξαίρεση τις αναβάσεις στο βουνό με χειμερινές συνθήκες.

Έχει ανακλαστικές λεπτομέρειες για ασφάλεια τη νύχτα.

Αντοχή (Στιβαρότητα)

Εξαιρετικά ανθεκτικό στην τριβή στο πεδίο (επαφή με βράχο και ακανθώδη βλάστηση ). Μετά από εκατοντάδες μέρες χρήσης και πολλά πλυσίματα στο πλυντήριο εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Τσέπες 

Έχει δυο ικανοποιητικά βαθιές – και διακριτικές-  τσέπες με φερμουάρ για την ασφαλή αποθήκευση μικροαντικειμένων που μπορεί να χρειαστώ ανά πάσα στιγμή. 

Προσωπικά βρίσκω υπερβολικά για την πεζοπορία τα παντελόνια με τεράστιες πλαϊνές τσέπες. Στη φύση εξορμούμε άλλωστε με σακίδιο και οι περιφερειακές του τσέπες μπορούν να μας καλύψουν για τη μεταφορά των πρόσθετων αντικειμένων που πιθανόν θα χρειαστούμε άμεσα στην πορεία. Δεν είναι και το πιο ευχάριστο να κουβαλάμε πλήθος από αυτά στο παντελόνι μας…

 Tip

Σε πολυήμερες διασχίσεις, όταν πια χρειαστεί, πλένω με την πρώτη ευκαιρία μόνο τα αποσπώμενα μέρη ( που είναι αυτά που λερώνονται συνήθως ) και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Συμπέρασμα

Το πρακτικότερο παντελόνι πεζοπορίας που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα!

 

Σημείωση: Το συγκεκριμένο παντελόνι πεζοπορίας μου δόθηκε από τη SALEWA  για τις δράσεις μου λόγω της συνεργασίας μας. Παρόλα αυτά δεν είχα καμιά υποχρέωση να γράψω κάτι σχετικό για το προϊόν αν δεν το ήθελα. Ποτέ δεν πρότεινα ή θα προτείνω στο μέλλον κάποιο προϊόν χωρίς να το δοκιμάσω διεξοδικά και το οποίο δεν θα με έχει … εντυπωσιάσει με την απόδοση του! 

 


Σε κάθε πεζοπορική εξόρμηση και ανεξάρτητα της διάρκειας αυτής, το περιεχόμενο του σακιδίου που κουβαλάμε στην πλάτη μας ( ρουχισμός, εξοπλισμός, προμήθειες φαγητού και νερού ) συμβάλει – έως ένα βαθμό πάντα – στο αν θα έχουμε μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία.

Ο τρόπος με τον οποίο τα αντικείμενα αυτά τοποθετούνται στο σακίδιο είναι κι αυτός σημαντικός, μιας και είναι ένας παράγοντας που από μόνος του μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της εμπειρίας μας.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε έχοντας κατά νου την οργάνωση σακιδίου για πολυήμερες εξορμήσεις (όπου ο εξοπλισμός είναι σαφώς περισσότερος), μα η φιλοσοφία είναι η ίδια και οι συμβουλές αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες ακόμη και για την οργάνωση σακιδίου για μονοήμερες εξορμήσεις.

Σταθερότητα/ Ασφάλεια

Καταρχάς, πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα πάντα να μπαίνουν ( αν γίνεται ) ΜΕΣΑ στο σακίδιο και επουδενί να κρέμεται πλήθος αντικειμένων έξω από αυτό, εικόνα που συνοδεύει συχνά «νεοφώτιστους» πεζοπόρους.

Πέραν του κινδύνου τα αντικείμενα αυτά να φθαρούν ή να χαθούν, σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια μα πρωτίστως γινόμαστε ασταθείς, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ασφάλεια μας σε τεχνικό πεδίο!

Ένα γεμάτο σακίδιο μας τραβάει προς τα πίσω και ενστικτωδώς κλίνουμε προς τα εμπρός για να έρθουμε στην πρότερη φυσική μας θέση. Όσο βαρύτερο το σακίδιο, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να καταναλώσουμε για να ισορροπήσουμε αυτή τη μετατόπιση.

Η αρνητική αυτή επίδραση του σακιδίου στη σταθερότητα μας μπορεί να μειωθεί δραστικά με σωστή κατανομή του βάρους του.

Κατανομή του βάρους

Ογκώδη μα μαλακά αντικείμενα ( πχ υπνόσακος ) πρέπει να τοποθετούνται στο κατώτερο τμήμα (πάτο) του σακιδίου, ώστε πάνω τους να πατήσουν τα βαρύτερα.

Τα βαρύτερα και πιο συμπαγή αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται :

  • στο μέσο ύψος του σακιδίου
  • κοντά στο σώμα μας ( δηλ. στην πλάτη του σακιδίου )
  • κοντά στην σπονδυλική μας στήλη, μοιράζοντας ισόποσα το βάρος δεξιά και αριστερά αυτής για να μη μπατάρουμε προς τη μια πλευρά.

Αντίθετα, τα πιο ελαφριά αντικείμενα του εξοπλισμού μας καλό είναι να τοποθετούνται:

  • στην κορυφή του 
  • μακριά από το σώμα μας ( δηλ. στο μπροστινό του μέρος ).

Άνεση 

Προσαρμόζουμε ( σφίγγουμε ) τους ιμάντες της μέσης και των ώμων κατά τέτοιο τρόπο ώστε το βάρος να στηρίζεται περισσότερο στους γοφούς (~70%) παρά στους ώμους (~30%) . Συχνά- πυκνά κατά την πορεία αναπροσαρμόζουμε για να αποφορτίσουμε την περιοχή που δέχεται την καταπόνηση.

Οργάνωση

Συναφή αντικείμενα ( πχ ρουχισμός, φαρμακείο ) αποθηκεύονται ομαδοποιημένα σε πανάλαφρους στεγανούς σάκους – όπως και τα πιο ογκώδη ( πχ κατάλυμα, υπνόσακος, προμήθειες φαγητού ) !

Στεγανός σάκος με το ρουχισμό για τη διάσχιση της Πίνδου -Σεπτέμβρης 2020.

 

Φροντίζουμε να έχουμε άμεσα διαθέσιμα ( στις τσέπες της ζώνης, σε άλλες εξωτερικές θήκες και την κορυφή του σακιδίου ) τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της πορείας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σταματάμε κάθε τόσο για να ανοίξουμε το σακίδιο. 

Πιο συγκεκριμένα, οργανώνουμε το σακίδιο καθ´ ύψος ως εξής:

Κατώτερο τμήμα ( Πάτος )

Ο εξοπλισμός «του ύπνου»! Αντικείμενα ογκώδη μα σχετικά ελαφριά και μαλακά που δεν θα χρειαστούμε πριν το τέλος της ημέρας ( κατασκήνωση ) όπως τεχνικό πάπλωμα/ υπνόσακο, φουσκωτό υπόστρωμα, ρουχισμό ύπνου.

Μέσο

  • Ο κύριος όγκος των προμηθειών φαγητού ( ότι βαρύτερο σε πολυήμερες διασχίσεις με πλήρη αυτονομία ),
  • το κιτ μαγειρέματος
  • οι χάρτες για τις επόμενες μέρες
  • και το αντίσκηνο ( αν χωράει και είναι στεγνό ).

Προμήθειες φαγητού (όσες από αυτές χώρεσαν στο τραπέζι) για τη διάσχιση της Ισλανδίας-2017.

 

Ανώτερο τμήμα ( Κορυφή )

  • Ρουχισμός ( με πρώτα σε προσβάση τα αδιάβροχα, το πουπουλένιο jacket/ fleece, τα γάντια και το σκούφο ) 
  • φαρμακείο, σετ προσωπικής υγιεινής, κιτ επιδιόρθωσης εξοπλισμού.

Εξωτερικές τσέπες/θήκες

  • Σνακς για την πορεία της ημέρας
  •  δοχείο νερού
  • χάρτης, πυξίδα, GPS
  • αντιηλιακό, κρέμα χειλιών
  • Κιτ τουαλέτας ( χαρτί υγείας, φτυαράκι, αναπτήρας, αντισηπτικό ).
  • το πανί του αντίσκηνου στη θήκη του ( σε περίπτωση που είναι βρεγμένο ).

 

Αδιαβροχοποίηση

Το σύνολο του εξοπλισμού  – ανεξαρτήτως της πρόγνωσης – θα πρέπει να τοποθετείται μέσα σε έναν αδιάβροχο σάκο για να διατηρείται στεγνό. 

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν … μα γι’αυτό δεν υπάρχουν τα εξωτερικά καλύμματα; Η αλήθεια είναι πως αυτά από μόνα τους κρίνονται ως αναξιόπιστα σε ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδεία αέρα, οπότε – ασχέτως αν θα χρησιμοποιήσουμε εξωτερικό κάλυμμα – επιβάλλεται αδιάβροχη προστασία να υπάρχει εντός του σακιδίου.

Υγρά κλίματα … ενισχυμένη προστασία ( Νορβηγία -2019 ).

 

Μια πολύ πρακτική, αξιόπιστη και φθηνή λύση που προτιμώ εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι άλλη από μια μεγάλη διάφανη σακούλα σκουπιδιών αντοχής που αντέχει για πολλές χρήσεις ! 

Σακίδια: Οι προσωπικές μου επιλογές 

Πολυήμερες διασχίσεις: SALEWA Alptrek 55+10L  


Πεζοπορία και διαβίωση στην ύπαιθρο με πλήρη αυτονομία έως και για 2 εβδομάδες ( ρουχισμός , κατασκηνωτικός εξοπλισμός και όλες οι προμήθειες φαγητού ) !

 

Εξορμήσεις 2-3 ημερών: SALEWA Alptrainer 35+3L


Ομοίως, αυτονομία για 2-3 μέρες.

 

Μονοήμερες #speedhiking εξορμήσεις: SALEWA Ultra Train 22L

 

«Αέρινο» και πρακτικότατο για τις σύντομες μα τόσο αναζωογονητικές ημερήσιες εξορμήσεις !


 

Εδώ και 15 χρόνια έχω τη χαρά και τύχη να περνάω πολύ χρόνο στην ανοιχτή φύση! Αυτό μεταξύ άλλων μεταφράζεται -κυρίως λόγω της αγαπημένης μου δραστηριότητας ( πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις )- σε κάποιες εκατοντάδες νύχτες διαβίωσης στην ύπαιθρο σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ένα από τα μέρη λοιπόν του εξοπλισμού στο οποίο δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το κατάλυμα, το αντίσκηνο μου !

Τα τελευταία 2 χρόνια η επιλογή μου σε όλες σχεδόν τις πεζοπορικές/ορειβατικές εξορμήσεις ( με εξαίρεση αυτές του χειμώνα )  είναι το αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II, το οποίο -σύμφωνα με την εν λόγω εταιρεία- αποτελεί την κορυφαία της πρόταση σε ελαφρύ αντίσκηνο 3 εποχών για 2 άτομα, ιδανικό για εξορμήσεις σε αλπικό πεδίο και έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το έχω χρησιμοποιήσει τόσο σε ελληνικά βουνά (κυρίως στον Όλυμπο) όσο και στις πιο πρόσφατες διασχίσεις μου στον ευρωπαϊκό βορρά (στα highlands της Σκωτίας, στο αρχιπέλαγος των Lofoten στη Νορβηγία, στη Σουηδική Λαπωνία και τη βόρεια Ουαλία). Στις μισές εξορμήσεις το μοιράστηκα με δεύτερο άτομο ενώ στις υπόλοιπες – μιας και οι δράσεις ήταν μοναχικές – το χρησιμοποίησα μόνος.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μου από τη χρήση του !

 

Σχεδιασμός-Απόδοση

Σταθερότητα

Πραγματικά εντυπωσιακή για αντίσκηνο 3 εποχών, είναι το χαρακτηριστικό που – μαζί με την αδιαβροχοποίηση – με εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλο!

Ο ημιγεωδετικός του σχεδιασμός με 3 πανάλαφρες και εξαιρετικά ανθεκτικές μπανέλες αλουμινίου του επιτρέπουν να ανταπεξέρχεται άριστα σε πολύ δυνατούς ανέμους. Έχει δοκιμαστεί σε ειδικό τούνελ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και πιστοποιημένα αντέχει ανέμους ισχύος τουλάχιστον 90km/ώρα, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία.

 

Πέραν των 6 σημείων στήριξης περιμετρικά της σκηνής, πρόσθετη σταθερότητα επιτυγχάνεται με 4 κορδόνια από ανακλαστικό Dyneema. Αυτά, αγκιστρωμένα σε μεγάλες πέτρες, έκαναν όταν χρειάστηκε τη δουλειά από μόνα τους εκεί που το έδαφος ήταν πολύ βραχώδες και τα πασαλάκια δεν έμπαιναν με τίποτα.

 

Αδιαβροχοποίηση

Ποτέ δεν πέρασε νερό μέσα από το εσωτερικό ύφασμα αν και εκτέθηκε σε παρατεταμένες βροχοπτώσεις και 2 καταιγίδες!

Το εξωτερικό του ύφασμα είναι από ανθεκτικό σε σχισίματα  ripstop νάιλον με επικάλυψη σιλικόνης/ πολυουρεθάνης και έχει αδιαβροχοποίηση 3000 mm. 

Το πάτωμα δοκιμάστηκε κι αυτό με απόλυτη επιτυχία -πέρα από τις βαρβάτες βροχοπτώσεις- στο εξαιρετικά κορεσμένο από το νερό έδαφος των βαλτότοπων της Σκωτίας. Φτιαγμένο από συμπαγές ripstop νάιλον με επικάλυψη πολυουρεθάνης, έχει αδιαβροχοποίηση 10000 mm ( σε αντίθεση με την απλή έκδοση του μοντέλου που έχει 5000 mm ).

 

Χώροι 

Εσωτερικό

Ύψος – Ικανοποιητικό. Είμαι 1,90 και μπορώ να καθίσω στο σημείο του αντίσκηνου με το μέγιστο ωφέλιμο ύψος ( 1 μέτρο ) χωρίς να σκύβω. Νομίζω πως μου αρκεί ! 

Μήκος– Ξαπλώνω άνετα χωρίς να μαζεύω τα πόδια ενώ δε με ενοχλούν αποθηκευμένα μικροαντικείμενα πέρα από το κεφάλι και τα πόδια.

Πλάτος– Για 2 μεγαλόσωμα άτομα θα το χαρακτήριζα απλά κανονικό. Όταν το χρησιμοποιώ μόνος, ο χώρος όπως φαντάζεστε είναι πολύ άνετος, κάτι που εκτιμώ … ιδιαίτερα.

Προθάλαμος 

Ο προθάλαμος δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευρύχωρος ( 0,56 m² ), μα μιας και η απόσταση μεταξύ των 2 τοιχωμάτων είναι αξιοσημείωτη, αποθηκεύω/ουμε ανάμεσα τους το σακίδιο/α από τη μια μεριά στο πλάι (χωρίς να περιορίζεται σχεδόν καθόλου ο εσωτερικός χώρος) και μαγειρεύω/ουμε έχοντας στη διάθεση μας όλο τον χώρο του προθαλάμου όταν ο καιρός το επιβάλει.

Αποτύπωμα

Έχει μικρό αποτύπωμα  (260 x 140 cm),  κάτι που με βοήθησε σε περιοχές με ελάχιστο διαθέσιμο επίπεδο χώρο.

Αερισμός

Εξαιρετικός, αν σκεφτείς ότι είναι σχεδιασμένο για … ξύλο από τον καιρό. Ρυθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες με φερμουάρ από το παραθυράκι στο πίσω μέρος αλλά και επικουρικά από την είσοδο του εσωτερικού υφάσματος από πολυεστέρα μέσω της κουνουπιέρας.

 

 Ως αντίσκηνο διπλού τοιχώματος υπερτερεί ξεκάθαρα σε αυτόν τον τομέα από τα αντίσκηνα μονού τοιχώματος. 

Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο «σύστημα» που χρησιμοποιώ για τον ύπνο (υπόστρωμα, τεχνικό πάπλωμα), δεν αντιμετώπισα το παραμικρό θέμα ακόμη και σε βραδιές όπου η υγρασία γύρω από τη σκηνή ήταν περίσσια ενώ κοιμήθηκα άνετα ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας (ζέστη, παγετός).

Μεταφορά

Βάρος

Έχει μέγιστο βάρος 1980 gr. Αν για εσάς κάθε γραμμάριο μετράει, το  εσωτερικό ύφασμα μπορεί να αφαιρεθεί και να γλιτώσετε 280 gr. Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ ! Αντίθετα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν ( πχ σε διήμερες καλοκαιρινές εξορμήσεις στον Όλυμπο με τέλεια πρόγνωση ) προτιμώ να το αφήσω πίσω και να πάρω ένα Bivvy για να βλέπω τ’ αστέρια!

Όγκος

Συσκευάζεται σε μια μικρή αδιάβροχη θήκη μεταφοράς (40 x 19 cm). Όταν δεν μεταφέρω προμήθειες πολλών ημερών μπαίνει στον κύριο χώρο του σακιδίου μου.



Στήσιμο

Στήνεται ταχύτατα! Το έχω στήσει επανειλημμένες φορές σε 1:30 λεπτό παρέα με δεύτερο άτομο ενώ όταν είμαι μόνος δεν μου παίρνει συνήθως πάνω από 2-3 λεπτά.

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν βρέχεται το εσωτερικό του, μιας και – καθώς είναι πιασμένο στο εξωτερικό ύφασμα – δεν εκτίθεται καθόλου κατά το στήσιμο!

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που στερούνται τα περισσότερα αντίσκηνα διπλού τοιχώματος και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρέπει να στηθεί υπό δυνατή βροχή. «Λεπτομέρεια» που μπορεί να συμβάλει αρκετά στο αν η βραδιά που θα ακολουθήσει θα είναι ευχάριστη ή μίζερη.

Αντοχή

Μετά από τα 2 πρώτα χρόνια χρήσης δεν έχω παρατηρήσει κάποια αλλοίωση στις θερμοκολλήσεις, το εσωτερικό και εξωτερικό ύφασμα, τα φερμουάρ, τις μπανέλες ή τα κορδόνια. Μόνη απώλεια στο πεδίο, 1 από τα 10 πασαλάκια. Το κιτ επισκευής που περιλαμβάνει είναι μέχρι στιγμής άθικτο. Βέβαια σε αυτό βοηθάει και ο τρόπος που το μεταχειρίζομαι.

Tips

Επιλέγω το πιο κατάλληλο διαθέσιμο σημείο για να στήσω το αντίσκηνο (δηλ. με καλή αποστράγγιση, αποφεύγω αν είναι δυνατόν το πολύ τραχύ έδαφος και το προσανατολίζω σύμφωνα με τη φορά του ανέμου), το τεντώνω, δε ζορίζω υπερβολικά τα εξαρτήματα του, δεν το αφήνω στημένο ολημερίς για μέρες να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και την επομένη μιας βροχερής βραδιάς με την πρώτη ευκαιρία σε ένα διάλειμμα το απλώνω να στεγνώσει.
Τέλος, μετά το πέρας της εξόρμησης και  πριν το αποθηκεύσω, το καθαρίζω με ένα υγρό πανάκι και το αφήνω να αεριστεί πολύ καλά και να στεγνώσει τελείως. Έτσι αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας και επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής του!

Σχέση ποιότητας-τιμής

Ένα αντίσκηνο αυτής της κλάσης, που μπορεί δηλαδή να  ανταπεξέλθει εξίσου καλά σε ζόρικες και ήπιες συνθήκες για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δε μπορεί παρά να αποτελεί επένδυση!
Το συγκεκριμένο μοντέλο ( Litetrek Pro II ) κοστίζει 500€, έχει όμως τόσο καλά χαρακτηριστικά που βρίσκεις σε πολύ ακριβότερα αντίσκηνα της αγοράς.
Αποτελεί τη βελτιωμένη ( Pro ) έκδοση της Litetrek II, η οποία είναι -μεταξύ άλλων- 320 gr βαρύτερη και κοστίζει 290€.

 

Συμπέρασμα

Αποτελεί όντως εξαιρετική επιλογή για τον ορειβάτη/ πεζοπόρο που αρέσκεται να κινείται με ελαφρύ εξοπλισμό στα βουνά μα και να απολαμβάνει παράλληλα την προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που προσφέρει ένα στιβαρό αντίσκηνο. Ο σχεδιασμός, τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής είναι αντάξια του ονόματος της SALEWA.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενώ είναι διαθέσιμη στην ελληνική μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση για τα υπόλοιπα αντίσκηνα 3 εποχών της Salewa από το advendure !

*Σημείωση: Το συγκεκριμένο αντίσκηνο μου δόθηκε από τη SALEWA για τις δράσεις μου λόγω της συνεργασίας μας. Παρόλα αυτά δεν είχα καμιά υποχρέωση να γράψω κάτι σχετικό για το προϊόν αν δεν το ήθελα. Ποτέ δεν πρότεινα ή θα προτείνω στο μέλλον κάποιο προϊόν χωρίς να το δοκιμάσω διεξοδικά και το οποίο δεν θα με έχει … εντυπωσιάσει με την απόδοση του!


 Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για τις πεζοπορικές μας εξορμήσεις στην ανοιχτή φύση είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την άνεση μας και συμβάλλει ( έως έναν βαθμό πάντα ) στο να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία. (περισσότερα…)


Σε λίγες μέρες αναχωρώ και πάλι για τον ευρωπαϊκό βορρά -αυτή τη φορά για τη Σκωτία- για μια ακόμη ενδιαφέρουσα πεζοπορική διάσχιση στο εξωτερικό ( και 1η για φέτος ) παρέα με τον καλό μου φίλο Αργύρη Βαμβακίτη.  (περισσότερα…)

Copyright 2017 GlobeTrekker. All Right Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ & Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
Powered by TROPOS BRANDING Co